24 Ιαν 2025
READING

Αμερικανικοί Δασμοί Προϊόντων: πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

5 MIN READ

Αμερικανικοί Δασμοί Προϊόντων: πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Αμερικανικοί Δασμοί Προϊόντων: πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Με το νέο έτος, ήρθε και μια τεράστια ανησυχία και αβεβαιότητα, όσον αφορά τη πολιτική πραγματικότητα των ΗΠΑ και τα όσα, ήδη, από την ημέρα της ορκωμοσίας του εξήγγειλε και ξεκίνησε να πράττει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ανησυχία και αβεβαιότητα και ανασφάλεια και αίσθηση κινδύνου και απειλής πλανάται και στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων και τις εξαγωγές, αφού η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός μας προορισμός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια επιθετικού προστατευτισμού  πολιτική, είχε εξαναγγειλει δασμούς σε Μεξικό και Καναδά πρώτα απ όλα, Κίνα και μετα Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως για αυτό, στην πολύκροτη τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου, η Ευρώπη των 500.000.000 καταναλωτών, έλαμψε δια της ηχηρής απουσίας της. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός μας, με τα τρόφιμα να αποτελούν τον κύριο όγκο τους. Οι ειδήμονες του θέματος διατείνονται πως όσον  αφορά στις επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ στην Ελλάδας η χώρα δεν επηρεάζεται άμεσα, μιας και όπως όλοι ξέρουμε, η εθνική μας οικονομία επικεντρώνεται  στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Όχι, βέβαια, πως θα μείνει αλάβωτη, από τις ευρωπαϊκές επιπτώσεις ή αυτές της Κίνας. Παρ όλα αυτά η αμερικάνικη αγορά είναι τεράστια υπόθεση για μεγάλη μερίδα παραγωγών και επιχειρήσεων στα σπουδαιότερα ελληνικά προϊόντα όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο, η φέτα, το γιαούρτι, η τσιπούρα, ή το λαβράκι. Ο κίνδυνος να μειωθούν ή και να χαθούν εξαγωγές στην αγορά των 335 εκατ. καταναλωτών είναι μεγάλοί υπόθεση στα τρόφιμα, μιας και οι αγοραστικές δυνάμεις και συνήθειες των Αμερικανών καταναλωτών στη διατροφή, ειδικά με ελληνικά αγαθά, που είναι πολύ της μόδας, είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες σε Κίνα ή Ρωσία. Σημειώνεται πως στη προηγούμενη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα και το ελαιόλαδο εξαιρέθηκαν τελικά από τη λίστα των δασμών. Τότε είχε υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς εγχώριας βιομηχανίας, εξαγωγών,  Αμερικανών εισαγωγέων, λιανεμπόρων ακόμη και επιχειρηματιών Ho.Re.Ca.  (Hotel – Restorant – Café), αλλά και από πλευράς πολιτείας. Θα συμβεί άραγε κάτι αντίστοιχο και σ αυτήν, την προαναγγελμένη ως σκληρή θητεία του Ντόναλντ Τραμπ και για ποια προϊόντα με ισχυρή παρουσία στα αμερικάνικα ράφια των σούπερ μαρκετ;

Οι επιτραπέζιες ελιές στα αμερικανικά τραπέζια, στα μαρτίνι τους και στις πιο γκουρμε τους απαιτήσεις, είναι καθαρά ελληνική υπόθεση, αφού η Ελλάδα αποτελεί την κύρια χώρα προέλευσης των εισαγόμενων ελιών στις ΗΠΑ. Παρ ότι λοιπόν, οι ελληνικές ελιές θεωρούνται στην Αμερική, ως οι πιο εύγευστες και ποιοτικές, αν ισχύσουν οι δασμοί και ακριβύνουν πολύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές, δεν θα αγοράσουν βέβαια τα άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα της Ισπανίας ή της Ιταλίας, αλλά θα κατευθυνθούν στις οικονομικότερες του Μαρόκου, της Αίγυπτου, του Λιβάνου ή της Τουρκίας.  Για τη μεγάλη υπόθεση του ελληνικού ελαιόλαδου, είναι η Αμερική που καταναλώνει το 25% των τυποποιημένων προϊόντων, με αυξητική πορεία από το 2010 μέχρι τώρα. Γενικά, αν υποβληθούν δασμοί από τις ΗΠΑ, το ελαιόλαδο τόσο της ελληνικής παραγωγής, όσο και της Ισπανίας και της Ιταλίας θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα και θα έχει ανυπολόγιστες εξελίξεις. Η φέτα πάλι, που γινεται ανάρπαστη στην Αμερική, όσο και αν έχει να ανταγωνιστεί Βουλγαρικά, ή Γαλλικά λευκά τυριά, ή και αμερικανικά, διότι κυκλοφορούν και είδη όπως «Feta Vermont» που αποτελεί ανέκδοτο για τους Ελληνοαμερικανούς, θα πληγεί τη στιγμή της απογείωσης της. Το 2023 οι εξαγωγές της φέτας στην αμερικανική αγορά κατέγραψαν αύξηση κατά 34% σε αξία και κατά 12% σε όγκο, αγγίζοντας τα 53 εκατ. ευρώ σε αξία. Και δεν υπάρχει ρεστοράν στις ακτές, που δεν ευαγγελίζεται πως στις απαραίτητες ελληνικές σαλάτες σε κάθε κατάλογο, η φέτα είναι ελληνική 100%!

Ένα πλήθος ελληνικά προϊόντα θεωρούνται επίλεκτα και είδη σοφιστικέ γεύσης. Το ελληνικό μέλι είναι διάσημο. Το ελληνικό κρασί εκτιμάται πολύ. Μπισκότα όπως τα γεμιστά Παπαδοπούλου, ή τα Μιράντα αναζητούνται μετα μανίας. Αλμυρά μπισκότα με μεσογειακές γεύσεις, πατατάκια τσιπς με ρίγανη, το αλάτι Κάλλας, φύλλα για πίτες, ζύμες γενικά, κατεψυγμένα πλατιά φασολάκια, αγκινάρες, μπάμιες και πόσα άλλα απ αυτά που θεωρούμε πολύ δεδομένα για την ελληνική, γευστική μας καθημερινότητα, αποτελούν υψηλής ποιότητας ξεχωριστά είδη για τους Αμερικανούς. Σ αυτό όλη αυτή την ζήτηση να υπολογίσουμε και  κονσέρβες από χταπόδια ή καλαμαράκια, που χαβιάρι, σχεδόν, τα εκλαμβάνουν οι Αμερικανοί ειδικά των μεγάλων υψηλού βιοτικού επιπέδου πόλεων, όπως η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη, το Σικάγο ή το πιο δύσκολο να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα Λος Αντζελες. Τα ελληνικά ψάρια έχουν εξαιρετική φήμη και μάλιστα πολύ φημισμένα ρεστοράν ψαρικών, που είναι ή λένε ό,τι είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, διατείνονται ότι προμηθεύονται τα υλικά τους απευθείας από Ελλάδα. Για το διάσημο και περιζήτητο ελληνικό γιαούρτι που έχει εκτοπίσει ό,τι άλλο αντίστοιχο υπήρχε στην αμερικανική αγορά, δεν υπάρχει κίνδυνος. Η Φάγε που φιγουράρει στις πιο περίοπτές θέσεις ραφιών στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ, έχει εγκαταστάσεις στις Συρακούσες στις ΗΠΑ, το πρώτο, αλλά και αλλού, μόνο όφελος θα έχει από τις εξαγγελίες Τραμπ για μείωση φορολογικών συντελεστών.

Είναι πραγματικά κρίμα, η ελληνική γεύση, τα ελληνικά προϊόντα, που εκτιμιούνται τόσο από τους Αμερικανούς και έχουν αρχίσει να απογειώνονται να ανακόψουν πορεία. Μα ακόμη πιο μεγάλο κρίμα, θα είναι, τόσο η Ελλάδα όσο και ή Ευρώπη, όπως λένε οι ειδικοί, να δεχθούν την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων μια οικονομική ύφεση να ρίξει μεγάλη, σκοτεινή συννεφιά πάνω μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.