Το γύρο των ΜΜΕ και μεγάλη συζήτηση στα social media ξεσήκωσε η προετοιμασία νέου εργασιακού, μικρού, νομοσχεδίου για τα εργασιακά μας θέματα, που μοιάζουν γόρδιος δεσμός, με κάθε κόμπο άλυτο και βασανισμένο.
Τετραήμερη εργασία
Προϋποτίθεται πως θα υπάρχει συναίνεση εργοδοτών και εργαζομένων, πράγμα που συνηθίζεται πολύ, στην Ελβετία, μάλλον και στο Λουξεμβούργο, αλλά στη χώρα μας, ας δεχτούμε καλόπιστα, πως, ναι, θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο! Το μίνι νομοσχέδιο, λοιπόν, προβλέπει την εφαρμογή της 4ημερης απασχόλησης για 10 ώρες εργασίας, με τον ίδιο μισθό που προβλέπεται για 5νθήμερο με 8ωρη απασχόληση, αφού άλλωστε είναι οι ίδιες ώρες εργασίας, απλά σε συμπύκνωση. Να σημειωθεί πως η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η χώρα κατέχει και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών, που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή. Η δυνατότητα 4ήμερης εργασίας δημιουργεί ευελιξία χωρίς όμως να μειώνει το 40ωρο.
Τι ισχύει στην Ευρώπη για το 4ημερο εργασίας
Φαινεται, λοιπόν, να διερευνάται το μοντέλο του Βελγίου, που έχει γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που νομοθέτησε το δικαίωμα να αποφασίζει κανείς να εργάζεται για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει, ούτε, εκεί ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνται λιγότερες ώρες, αλλά ότι δουλεύουν όλες τις προβλεπόμενες ώρες μέσα σε λιγότερες ημέρες. Η μόνη χώρα της Ευρώπης που έχει τετραήμερο και μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας είναι η παγωμένη μα με ευτυχείς κατοίκους, σύμφωνα με ανάλογες στατιστικές μετρήσεις κάτοικους, Ισλανδία. Βέβαια η βόρεια αυτή νησιωτική χώρα, με τα χιόνια, τα ηφαίστεια της και το εντυπωσιακό σέλας, έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα και μόλις 200.000 εργαζομένους, που αυτό είναι και ποσοστό απασχόλησης 87%. Άρα, άμα μιλάμε εμείς θα ακουστεί και από τις βόρειες θάλασσες κάνα κοροϊδευτικό «που πα ρε Καραμήτρο;».
Προσλήψεις απ το κινητό και τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
Πίσω στο μίνι νομοσχέδιο, λοιπόν, που επεξεργάζεται η πολιτεία προσβλέποντας στο να μετρήσει και αντιδράσεις απ τους εργαζομένους. Μελετάται ακόμα η απλοποίηση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό, ώστε να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος για εργαζόμενους και εργοδότες. Αυτά όλα, συμβαίνουν όταν η μισή Ευρώπη για ιδιωτικές δουλειές κάνει προσλήψεις με τεστ δεξιοτήτων ψηφιακά και μετα γίνονται οι συνεντεύξεις και οι επιλογές προσωπικού. Φυσικά με τον ίδιο τρόπο και μέσω κινητού θα γίνονται και οι απολύσεις, επίσης για να μη χάνεται χρόνος. Με θέληση για να τηρούνται κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία το νέο νομοσχέδιο, προσπαθεί να λύσει κάποια απ τα πλέον επείγοντα θέματα της εργασιακής μας πραγματικότητας. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενδέχεται να συμπεριληφθούν νέες προδιαγραφές για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη διευκόλυνση της σύναψης περισσότερων, που αυτή τη στιγμή καλύπτουν περίπου το 28% των εργαζομένων την ώρα που η κοινοτική οδηγία για το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού μετά το 2027, θέτει ως στόχο το 80%.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας και ειδικές ρυθμίσεις για εστίαση και τουρισμό
Εδώ θα μπουν και οι ειδικές ρυθμίσεις για απαλλαγή των υπερωριών από ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης με την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας την 1η Μαρτίου. Η ρύθμιση αφορά να φανερωθούν, έτσι, οι αδήλωτες αμοιβές και οι υπερωρίες που θα καταγράφονται στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και να πληρώνονται κανονικά στους εργαζόμενους, αλλά χωρίς αυτοί να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, εκτιμάται ότι θα δηλώνεται η πραγματική απασχόληση και οι αμοιβές. Για να μη κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλο μας, είναι σε όλους γνωστό, πως ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης και στις τουριστικές εργασίες των καλοκαιρινών μηνών, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μέρος του μισθού χωρίς παραστατικά και δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι. Στην πραγματικότητα εργάζονται με οχτάωρο και χωρίς υπερωριακή αμοιβή, διότι ο μισθός τους είναι σε ένα πακέτο που τα συμπεριλαμβάνει όλα. Με την ψηφιακή κάρτα, θωρείται πως θα ξεχωρίσει το οκτάωρο από τις υπερωρίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει είτε να προσλάβουν προσωπικό με 4ωρα, είτε να φανερώσουν, θέλοντας και μη -μη κυρίως!- το σύνολο των αμοιβών τους. Φυσικά απ την ψηφιακή κάρτα, γενικά, υπάρχουν εννέα εξαιρέσεις, που αφορούν σε δικηγόρους, εργαζομένους από το σπίτι, εργάτες γης, εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα, ιατρικούς επισκέπτες καλ. Θα υπάρχουν λέει, γενναία πρόστιμα, αν οι εργοδότες δεν είναι συνεπείς.
Σκέψεις και νομοσχέδια και δοκιμές και μελέτες, γίνονται. Σημασία έχει πως το 2025 φέρει αλλαγές στον εργασιακό χώρο, με αυξημένες απαιτήσεις για ψηφιακές δεξιότητες, προσαρμοστικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη. Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο τον εαυτό τους, να επενδύουν και να ενισχύσουν και να εξελισσουν σε έναν κόσμο εργασίας, που ψάχνεται και ψάχνει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.