Μετα το σοκ και τις κοσμογονικές αλλαγές, που έφερε η πανδημία στον κόσμο και στην εργασία, το μέλλον των γραφείων έγινε αντικείμενο μεγάλης έρευνα, αναζητώντας τη νέα σχεδιαστική του μορφή και το τρόπο που οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτά.
Δύο νέοι, υπερσύγχρονοι χώροι γραφείων από το μέλλον
Ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο στο Μαρούσι μετατράπηκε, σε επτά μόλις μήνες, σε χώρο υπερσύγχρονων, εντυπωσιακών γραφείων. Εκεί, εγκαταστάθηκαν δύο τμήματα της διεθνούς και ισχυρής συμβουλευτικής Deloitte, σε επέκταση των κεντρικών της γραφείων. Τα νέα γραφεία της Deloitte είναι συνολικής επιφάνεια 4.000 τ.μ., με υπόγειους βοηθητικούς και έχουν σχεδιαστεί με χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Βρίσκεται σε απόσταση πολύ κοντινή από τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας, για να διευκολύνουν την πρόσβαση των εργαζομένων, ενώ υπάρχουν άφθονες θέσεις στάθμευσης και εξωτερικοί χώροι με δενδροφυτεύσεις. Και αυτή η εγκατάσταση συνηγορεί στο ότι οι πολυεθνικές στρέφονται ξανά, στους μεγαλύτερους και πολυμορφικά εύχρηστους χώρους. Εκτός απ τα νέα γραφεία της Deloitte, στο Μαρούσι, με όλες τις σύγχρονες και μοντέρνες προδιαγραφές να τηρούνται είναι και το νέο συγκρότημα που δημιουργεί η ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 211. Αυτήν την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εκσκαφής, οι οποίες αποτελούν την πρώτη φάση του έργου και έχουν ανατεθεί στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Οι αρχές στο σχεδιασμό των νέων εργασιακών χώρων
Με την πανδημία του Covid – 19, παγκόσμια οι εργαζόμενοι έμαθαν στην τηλεργασία και το σπίτι του καθενός, έγινε το νέο εργασιακό περιβάλλον. Ακολούθησαν -και κυριαρχούν- οι υβριδικές μορφές εργασίας, όπου το σπίτι και το γραφείο εναλλάσσονται. Είναι πια αρκετοί και εκείνοι, που αναγνωρίζουν την ανάγκη συνύπαρξης σε έναν κοινό συνεργατικό χώρο που προσφέρει, πέρα από τις εγκαταστάσεις για αποτελεσματική εργασία, ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, καινοτομία και ανταλλαγή ιδεών. Οι νέοι σχεδιασμοί γραφειακών χώρων, δείχνουν να εστιάζουν στην ποιότητα, αλλά και στη δημιουργία ενός υβριδικού περιβάλλοντος. Όσο και αν μεγάλες πολυεθνικές σαν την Amazon παλεύουν για το αντίθετο, το working from home δείχνει πολύ ισχυρό στις προτιμήσεις των εργαζόμενων, ενώ οι γραφειακοί χώροι προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες, με την παροχή της εναλλαγής της, με την εργασία στο γραφείο. Έχοντας επικεντρωθεί στο σχεδιασμό γραφειακών χώρων, που θα υποστηρίξουν τα νέα χαρακτηριστικά των εργαζομένων, επικρατούν συγκεκριμένα πια, χαρακτηριστικά. Το Resimercial – απ’ το Residential και το Commercial- επικρατεί με χώρους προσαρμοσμένους, έτσι, ώστε να φιλοξενήσουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σε άνετο σαν σπιτιού περιβάλλον, άνετο και προσωπικό. Διαθέτουν ακόμη, εξοπλισμό και διευκόλυνση σε κάθε τι που αφορά στην τεχνολογία. Workstations, meeting rooms και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι αυξάνουν το μέγεθος των γραφείων, αλλά δίνουν και πρόσβαση ψηφιακή παντού. Smart συσκευές, οπτικοακουστικά συστήματα, cloud computing, συνεργατικές εφαρμογές και άλλες τεχνολογίες θα βελτιώσουν την ευελιξία εντός και εκτός του χώρου εργασίας. Τεράστια σημασία δίνεται στο εξοπλισμό, που φιλτράρει και καθαρίζει τον αέρα, στην ποιότητα του, στη θερμοκρασία και την υγρασία για ευεξία και ευρωστία των εργαζομένων. Και βέβαια έχει σημασία να είναι ευχάριστο το περιβάλλον, με τη σωστή χρήση χρωμάτων, επίπλων, φωτισμού, τους χώρους κοινής χρήσης, για να αλληλεπιδρούν και να ανταλλάσσουν ιδέες οι εργαζόμενοι, χωρίς τονισμούς ιεραρχίας και αυθεντίας, ώστε η εργασία να είναι ευέλικτη και με λιγότερους κανόνες.
Αυξημένη ζήτηση και υψηλές τιμές
Μια άλλη τάση στο σχεδιασμό νέων κτηρίων εργασία, αφορά σε γραφειακούς χώρους με όλα τα παραπάνω, αλλά και με καταστήματα και υπηρεσίες που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Εστιατόρια, γυμναστήρια, μπαρ και σούπερ μάρκετ είναι μέσα στις κτηριακές εγκαταστάσεις των γραφείων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του προσωπικού, με παραγωγικότητα, άνεση και χωρίς χαμένο χρόνο σε χρονοβόρες μετακινήσεις. Οι σοβαρές και μεγάλες εταιρείες επενδύουν σε γραφεία υψηλής ποιότητας, που σχεδιάζονται για να καλύψουν νέες, σύγχρονες προδιαγραφές εργασίας. Το 2024 τα ποσοστά μέσης εβδομαδιαίας πληρότητας γραφείων στην Ευρώπη έφτασαν το 60%, ενώ αναμένεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με πρωτοπόρες πόλεις, όπως η Μαδρίτη, το Λονδίνο και η Πράγα. Αυξημένη, επίσης, είναι η ζήτηση σε ακίνητα υψηλής ποιότητας , ενώ οι μισθωτές αναζητούν να αναβαθμίσουν τους χώρους τους. Η υβριδική εργασία, αν και δείχνει πως θα παραμείνει με τους εργαζόμενους να μην υποχωρούν, κάμπτοντας τη θέληση των αφεντικών που επιζητούν ολική επιστροφή, δεν μειώνει τη σημασία της φυσικής παρουσίας στα γραφεία. Στην Ελλάδα ο τομέας των γραφείων προσελκύει επενδυτές και δείχνει μεγάλη κινητικότητα. Η τάση όμως, κυριαρχεί, όπως φάνηκε απ το 2024, σε Λονδίνο και Δουβλίνο, με κτήρια συγχρόνων προδιαγραφών να είναι περιζήτητα και ανάρπαστα. Στο Δουβλίνο, δε, με τον περιορισμένο χώρο για ανάπτυξη και την παρουσία των μεγαλύτερων Βορειοαμερικανικών εταιρειών εκεί, να αναζητούν ακίνητα υψηλής ποιότητας, έχει οδηγήσει σε εξωπραγματική έκρηξη τιμών.
Η νέα τάξη τεχνολογικών πραγμάτων, με τη δυνατότητα του να δουλεύει απ το σπίτι ή στο γραφείο, με ευελιξία προσαρμογής ανάλογα τις ανάγκες του καθενός, αλλά μ συνεργατικότητα και κοινωνικοποίηση, οδηγεί μόνο σε γραφεία ελκυστικά. Τόσο, που κάποτε να είναι περισσότερο ποθητά απ το σπίτι. Με αρχιτεκτονικό design τέχνης και λειτουργικότητα και την ανάλογη εταιρική κουλτούρα, το σπίτι θα γίνει γραφείο και το γραφείο, σπίτι, με την καλή -επιτέλους!- έννοια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.