23 Ιαν 2025
READING

Αύξηση στη χρήση ΑΙ από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά

4 MIN READ

Αύξηση στη χρήση ΑΙ από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά

Αύξηση στη χρήση ΑΙ από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά

Στην Ελλάδα για το 2024, αυξήθηκε κατά 10% το ποσοστό των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν την ΑΙ στις δραστηριότητές τους. Για το 2023, το ποσοστό αυτό ήταν στο 4%. Αυτά μας λέει η  Eurostat ως ειδικός!

Η Eurostat, η πλήρως αρμόδια για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την χρήση της ΑΙ, στις επιχειρήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, για να δούμε που βρισκόμαστε σε εποχές που οι εξελίξεις στο τομέα εκτοξεύονται και καθορίζουν το μέλλον. Θεωρείται λοιπόν, αλματώδης η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις και γενικότερα οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2024. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 13,5% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους εργαζόμενους, χρησιμοποίησαν πέρυσι την ΑΙ στις δραστηριότητές τους έναντι 8% το 2023, σημειώνοντας μία αύξηση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων. Στην Ελλάδα, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 10% από 4% το 2023, δηλαδή κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας μεγαλύτερη αύξηση απ’ ό,τι συνολικά η ΕΕ.  Βέβαια, μοιάζει να υπολειπόμασταν σε σχέση με τις λοιπές χώρες, όπου τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης της ΑΙ σε επιχειρήσεις τα έχει η Δανία με 27,6%, ακολουθεί η Σουηδία με 25,1% και έπεται το Βέλγιο με ποσοστό 24,7%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τις χαμηλότερες θέσεις των κρατών που οι επιχειρήσεις τους με 10 και πάνω, χρησιμοποίησαν την ΑΙ στις δραστηριότητές τους είναι τελευταία η Ρουμανία με ποσοστό του 3,1%, λίγο πιο ψηλά στέκεται η Πολωνία με ποσοστό 5,9%  και τρίτη πριν το τέλος βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 6,5%. Τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση σημείωσαν η Σουηδία, έπειτα η Δανία και μετα το Βέλγιο, ενώ στον  αντίποδα, με μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκε η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ισπανία. Οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνη, που υιοθετήθηκαν και χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις επιχειρήσεις αφορούν πρώτα απ όλα στην ανάλυση γραπτών κειμένων, σε ποσοστό 6,9%. Ακολουθεί η παραγωγή γραπτής ή προφορικής γλώσσας από για το 5,4%, αλλά και η μετατροπή της προφορικής γλώσσας σε μορφή που διαβάζεται από μηχανές σε ποσοστό 4,8%.

Και ενώ φαίνεται μια προσπάθεια στο τομέα της ΑΙ, η Ελλάδα, παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλά και το 2024, στο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες οι εργαζόμενοι τους χρησιμοποιήσαν την τεχνητή νοημοσύνη, κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και το 9,81% στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, κάνει χρήση. Μα, άρθρα έχουν γραφεί, δημοσιές συζητήσεις έχουν γίνει και συνέδρια έχουν διοργανωθεί για την ανάγκη να οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενεργοποιηθούν στις τεράστιες αλλαγές, τις αδιάκοπες και αφάνταστες που φέρει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχει επανειλημμένως συζητηθεί πως πρεπει να  βελτιωθούν οι υποδομές στην Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε χαμηλά στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, με ουσιαστικές ψηφιακές δεξιότητες. Πολλοί τονίζουν την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα από την πλευρά της πολιτείας για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, ενώ και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τεχνολογίες αιχμής και στην κυβερνοασφάλεια.

Είναι δεδομένο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την ενδυνάμωση αλλά και την καθιέρωση της AI στις επιχειρήσεις, μιας και τα αποτελέσματα της χρήσης της είναι μονόδρομος στην εποχή μας για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Με την χρήση ΑΙ αυτοματοποιούνται επαναλαμβανόμενες και χρονοβόρες εργασίες και έτσι εξοικονομείται χρόνο για πραγματικά δημιουργικές εργασίες. Αυξάνεται η παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το λειτουργικό κόστος και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κατανέμουν τους πόρους πιο αποτελεσματικά. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται πως  δίνει ιδέες και μαζί με την ανθρώπινη δημιουργικότητα οδηγεί στην καινοτομία. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, παράγονται καλύτερα αποτελέσματα, ενώ βοηθάει στη λήψη αποφάσεων παρέχοντας πολλές αναλυτικές πληροφορίες. Μπορεί για παράδειγμα να η AI να αναλύσει τα πρότυπα συμπεριφοράς των καταναλωτών και να προβλέψει αποτελεσματικά τις τάσεις. Τα chatbots βοηθούν τον χρήστη να πάρει την πληροφορία που χρειάζεται γρήγορα, αλλά και διευκολύνουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις δίνοντας προστιθέμενη αξία. Αποτελούν, άλλωστε, τώρα πια, τον προτιμώμενο τρόπο επικοινωνίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις, με το τηλέφωνο και το email να είναι για πιο κρίσιμα ζητήματα.

Μοιάζει πια, πως ο συνδυασμός ανθρώπινων δεξιοτήτων και Τεχνητής Νοημοσύνης εντάσσονται στις επιχειρηματικές πρακτικές και δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.