22 Ιαν 2025
READING

Τρέχουν οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά και είναι ακόμα…Γενάρης

5 MIN READ

Τρέχουν οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά και είναι ακόμα…Γενάρης

Τρέχουν οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά και είναι ακόμα…Γενάρης

Πολύ έντονα μπήκε ο νέος χρόνος για τις εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς οι αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο και έγιναν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο ο μήνας δεν είχε μόνο…θεσμικά ζητήματα και εξελίξεις, καθώς ταυτόχρονα έτρεχε και το θέμα της πώλησης του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού, για το οποίο προέκυψαν ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι προσέφεραν αντίτιμο μακριά από τα θέλω της διοίκησης.

Κινητικότητα και αντιπαραθέσεις για τις αυξήσεις

Το θέμα των συμβολαίων υγείας «έπληξε» τις  ασφαλιστικές εταιρείες αυτό το διάστημα ενώ κατ επέκτασιν στο παιχνίδι μπήκαν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που δέχθηκαν πυρά από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι ευθύνονται για τις αυξήσεις έως και 15% στα συμβόλαια υγείας, ενώ εκείνες με τη σειρά τους απαντώντας, τόνισαν ότι οι αυξήσεις που οι ίδιες έχουν επιβάλλει δεν ξεπερνούν το 3%.

Το θέμα των υπερβολικών ανατιμήσεων έφερε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να τονίζει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν δεκτές, καλώντας ουσιαστικά τις ασφαλιστικές να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή, κάτι που έγινε εν τέλει.

Αρχικά, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μετά τον…ντόρο που προκλήθηκε, με ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις στα μακροχρόνια συμβόλαια είναι όντως μεγάλες, λέγοντας όμως ότι προκύπτουν από τον δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ, ο οποίος δείχνει «ιατρικό πληθωρισμό» της τάξης του 14,6%. ««Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας αλλά τις πληρώνουν», τονίζουν.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή, έφερε κάποια ρήξη των ασφαλιστικών με τους διαμεσολαβητές. Αφού μέσα σε αυτήν αναφερόταν ότι «στο κόστος του ασφαλίστρου ενσωματώνονται τα έξοδα λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης και οι αμοιβές των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών». Φυσικά αυτή η πρόταση έφερε αντίθετους τους διαμεσολαβητές, οι οποίοι με δική τους ανακοίνωση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο για παραπλανητικές εντυπώσεις, καλώντας ταυτόχρονα την Ένωση να ανακαλέσει. Ωστόσο οι αντιπαραθέσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, απάντησαν στα πυρά των ασφαλιστών.

Οι ασφαλιστέςέριξαν τις ευθύνες για τις υπέρογκες στις ιδιωτικές κλινικές, κάνοντας λόγο για ολιγοπώλιο, ενώ τόνιζαν ότι πρέπει να αλλάξει το ελληνικό σύστημα υγείας για να υπάρξουν μειώσεις στα ασφάλιστρα, καθώς οι χρεώσεις που επιβάλλουν είναι πολύ μεγάλες.

Εκπρόσωποι των κλινικών από την μεριά τους απάντησαν ότι δεν έχουν ξεπεράσει το 2-3% στις αυξήσεις των τιμοκαταλόγων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Παράλληλα έκαναν λόγο για μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στις αποπληρωμές τους, που συχνά φτάνουν ακόμη και τον έναν χρόνο, ενώ κατηγορούν τις ασφαλιστικές ότι βάζουν κόφτη σε καινοτόμες επεμβάσεις.

Ήρθαν οι μειώσεις

Επί σχεδόν μία εβδομάδα, το μπαλάκι των ευθυνών μεταφερόταν πότε στη μία πλευρά πότε στην άλλη. Ωστόσο οι ασφαλιστικές, γνωρίζοντας ότι πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά αν δεν θέλουν να γίνουν το επίκεντρο, ανακοίνωσαν μειώσεις στις…αυξήσεις, κατά 50% από τον δείκτη του ΙΟΒΕ. Πρώτα ανακοίνωσαν η Generali και η Eurolife, οι οποίες τόνισαν ότι αφουγκράζονται τις ανάγκες των πελατών τους και έτσι οι αυξήσεις στα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας θα περιοριστούν πέριξ του 7%.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις ακολούθησαν από την Εθνική Ασφαλιστική, την Allianz και τις υπόλοιπες μεγάλες ασφαλιστικές, οι οποίες δεσμέυτηκαν ότι το 2025 οι αυξήσεις θα περιοριστούν. Παράλληλα, για όσους ήδη έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα με την αύξηση του 14,6% (δείκτης ΙΟΒΕ), σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει και για αυτούς η μειωμένη τιμή. Θα ενημερωθούν από τις ασφαλιστικές και θα δουν πώς θα γίνει, αν δηλαδή θα τους επιστραφούν τα χρήματα ή αν θα περάσουν στην επόμενη δόση.

Από το 2026 θα ανοίξει νέα κουβέντα βέβαια, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε, ο δείκτης του ΙΟΒΕ θα αντικατασταθεί το 2026 από έναν αντίστοιχο της ΕΛΣΤΑΤ, και οι όποιες ανατιμήσεις θα προκύπτουν από τις ενδείξεις του νέου δείκτη.

Εκτός από τον νέο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ. βάσει του οποίου θα υπολογίζονται τα ασφάλιστρα υγείας από 1ης/1/2026, με την τροπολογία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να δημοσιεύουν τιμοκατάλογο με τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Και μέσα σε όλα αυτά…η Συγγρού

Και ενώ όλες οι ασφαλιστικές έτρεχαν να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές στρατηγικές τους κυρίως όσον αφορά τα συμβόλαια υγείας (δεν αποκλείεται να ψάχνουν τρόπο να βγάλουν από αλλού τη… χασούρα) η Εθνική Ασφαλιστική είχε λίγη δουλειά παραπάνω.

Καθώς έτρεχε όλο αυτό το διάστημα το θέμα της πώλησης του εμβληματικού της κτιρίου στην Λεωφόρο Συγγρού, το οποίο η διοίκηση και φυσικά ο βασικός μέτοχος (CVC fund) κοστολογεί στα 120 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, κατατέθηκαν τρεις μη δεσμευτικές προσφορές για το κτίριο στη Συγγρού, με αντίτιμα όμως που δεν πλησιάζουν τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι η Dimand προκρίνεται, καθώς από τους τρεις ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν προσφορές, η προσφορά της εισηγμένης είναι η υψηλότερη με μικρή διαφορά που αντιστοιχεί στα 81,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προσφορές των Hines και Hellenic Properties κινούνται πέριξ των 80 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αυτή η απόκλιση προκύπτει από το γεγονός ότι το κτίριο στη Συγγρού είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιείται μόνο ως γραφεία. Και για να μετατραπεί για παράδειγμα σε ξενοδοχείο πρέπει ο αγοραστής να δαπανήσει επιπλέον ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι προσφορές δεν ικανοποίησαν την διοίκηση από την στιγμή που η πώληση του ακινήτου ήταν ένας τρόπος να «γεμίσουν τα ταμεία» της ασφαλιστικής, καθώς το 2023 έκλεισε με ζημιές 36,12 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2024 εκτιμάται επίσης ζημιογόνο.

Τα σενάρια που προκύπτουν για το επόμενο βήμα είναι δύο. Είτε το κτίριο θα πουληθεί στην υψηλότερη δυνατή τιμή που μπορεί να πετύχει η διοίκηση της ασφαλιστικής, είτε τουλάχιστον προς το παρόν, θα παγώσει τις διαδικασίες πώλησης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.