Τα πράσινα μήλα Αγιάς, αποτελούν το καύχημα της αγροτικής παραγωγής της συγκεκριμένης περιοχής. Το μήλο Αγιάς συνδέεται με την περιοχή από την αρχαιότητα, καθώς η καλλιέργεια μηλιά σε αυτόν τον τόπο τεκμηριώνεται με μαρτυρίες ήδη από τον 3ο αιώνα προ Χριστού. Η συνεπής και αδιάλειπτη καλλιεργητική παράδοση της περιοχής στο προϊόν αυτό δημιούργησε ένα προϊόν που ξεχωρίζει για την ποιότητα και ταυτόχρονα είναι αναγνωρίσιμο σε σημαντικό βαθμό σε χώρες του εξωτερικού, γεγονός που ευνοεί την εξαγωγική του παρουσία.
Το έδαφος και το κλίμα της Αγιάς ευνοούν στη διαμόρφωση της ποιότητάς του αλλά και των χαρακτηριστικών που παρουσιάζει το μήλο της περιοχής. Από πολλούς θεωρείται ως το σύμβολο της τοπικής ταυτότητας και παράδοσης.
Ξεχωρίζει το πράσινο granny smith
Ο Αντώνης Τσιάρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά» αναφέρει στο TheTotalBusiness ότι η δουλειά μας είναι από την εποχή των προγόνων μας να παράγουμε μήλα σε μία περιοχή που ευνοείται από τη φύση. «Ευδοκιμούν όλες οι ποικιλίες μήλων, κυρίως όμως οι ποικιλίες golden, granny smith με τη δεύτερη να αποτελεί και εκείνη που διαφημίζει τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το πράσινο μήλο granny smith, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά και αρωματικά μήλα στην Ελλάδα. Τα μήλα παράγονται στην Αγιά, συγκομίζονται και κατόπιν γίνεται η διαλογή και η συσκευασία τους».
Πωλήσεις σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ
Εκτός από την Ελλάδα όπου διατίθενται σημαντικές ποσότητες, διοχετεύονται και σε αρκετές αγορές εκτός συνόρων όπως η Τζέντα, πόλη της Σαουδικής Αραβίας, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Από την ετήσια παραγωγή το 50% διατίθεται στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 50% στην Ελλάδα. Ο συνεταιρισμός «Ορεινά» αποτελείται από δώδεκα μέλη, τα οποία καλλιεργούν συνολικά περίπου 1.000 στρέμματα γης. Συστήθηκε το 2016, αποτελώντας έναν νέο σχηματισμό στα συνεταιριστικά πεπραγμένα. «Ο συνεταιρισμός δημιουργήθηκε από 12 οικογένειες της Αγιάς, με σκοπό να κρατήσουμε τις νεότερες γενιές στον τόπο μας, δημιουργώντας μία δραστηριότητα που θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών μας να ασχοληθούν με αυτή και να παραμείνουν στην περιοχή».
Η τελευταία σοδειά ανήλθε σε περίπου 2 εκατομμύρια κιλά. Ωστόσο όπως λέει ο Αντώνης Τσιάρας παρά το γεγονός ότι οι παραγόμενες ποσότητες ήταν ικανοποιητικές, η ποιότητα της συγκεκριμένης συγκομιδής δεν ήταν η προσδοκώμενη. «Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την ανάπτυξη των φυτών και των καρπών. Επηρεάστηκε η καρπόδεση ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων ο ήλιος επηρέασε τη λάμψη του φλοιού των μήλων».
Είσοδος και στη μεταποίηση με χυμούς και φρουτοσαλάτες
«Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να εισέλθουμε και στη μεταποίηση του μήλου προκειμένου να δημιουργήσουμε υπεραξία και καλύτερες αποδόσεις στα προϊόντα μας. Τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν είναι οι χυμοί, οι φρουτοσαλάτες και το γλυκό μήλου. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις δοκιμές προκειμένου να προχωρήσουμε και σε παραγωγή. Θα δημιουργήσουμε νέες εγκαταστάσεις, τις οποίες θα εξοπλίσουμε με καινούργια μηχανήματα. Εκτιμώ ότι έως το 2025 θα έχουμε ξεκινήσει να μεταποιούμε, ολοκληρώνοντας τις επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε», προσθέτει ο Α. Τσιάρας.
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή
Στέκεται στις δυσκολίες που παρουσιάζει το επάγγελμα που ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού ασκούν. «Κάθε χρόνο οι δυσκολίες αυξάνονται καθώς εισέρχονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μήλων από χώρες του εξωτερικού σε χαμηλότερη τιμή, ενώ εμείς έχουμε υψηλότερο κοστολόγιο παραγωγής, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να ρίξουμε στα ίδια επίπεδα τις τιμές μας».
Το μήλο Αγιάς προορίζεται να αναγνωριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. «Μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στο μάρκετινγκ του μήλου Αγιάς, προκειμένου να αναδείξουμε και να κάνουμε περισσότερο αναγνωρίσιμο ένα ποιοτικό και καλό προϊόν», προσθέτει ο παραγωγός. Στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας καλλιεργούνται γύρω στα 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι η δυναμικότερη σε όλη την επικράτεια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.