Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησε την επιστροφή του Αμερικάνου επιχειρηματία στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πολιτικές και οι αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών και γεωπολιτικών σχέσεων τα επόμενα χρόνια. Παρακάτω θα δούμε πώς αναμένεται να επηρεάσει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τη ναυτιλιακή βιομηχανία, εστιάζοντας σε τέσσερα κύρια σημεία.
Διώρυγα του Παναμά
Πριν λίγες ημέρες ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει μέχρι και πολεμικές πρακτικές, αν χρειαστεί, ώστε η Διώρυγα του Παναμά να περάσει ξανά στον έλεγχο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, λόγω της δραστηριότητας της εταιρείας που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ Hutchison Ports, η οποία διαχειρίζεται δύο λιμάνια κοντά στο κανάλι.
Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλινό, δήλωσε στο X (πρώην Twitter) πως η διώρυγα είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του Παναμά, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις του Παναμά να μην εισέλθει σε καμία συζήτηση τέτοιου είδους. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές του Παναμά έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου της Hutchison Ports, έπειτα από τις δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου.
Συμφωνία του Παρισιού
Φωτιά ετοιμάζεται να βάλει και στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική συμφωνία του πλανήτη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την πρώτη ημέρα της προεδρίας του υπέγραψε την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ορμώμενη από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organization, IMO) έχει θέσει αρκετά αυστηρούς περιβαλλοντικούς στόχους με τους πλοιοκτήτες να αναζητούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια βιώσιμες μεθόδους και πρακτικές για τις δραστηριότητές τους.
Είναι ακόμα άγνωστο τι επιπτώσεις θα έχει η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία. Ωστόσο, φαίνεται αρκετά δύσκολο έπειτα από αρκετά χρόνια και ακόμα περισσότερα χρήματα που έχουν ξοδευτεί σε περιβαλλοντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, να αλλάξει το πεδίο όσον αφορά την πράσινη κατεύθυνση που φαίνεται να έχουν πάρει αρκετές βιομηχανίες στον κόσμο.
Ερυθρά Θάλασσα
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί το φλέγον ζήτημα για τον ναυτιλιακό τομέα τους τελευταίου 14 μήνες. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν αλλάξει τους παγκόσμιους εμπορικούς χάρτες, αποκλείοντας την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ από το παιχνίδι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κατάπαυση πυρός ή την περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Για την ώρα, η ανακοίνωση εκεχειρίας φαίνεται να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μένει να φανεί αν και για πόσο θα τηρηθεί. Η στάση του Τραμπ και η απόφαση του για την άμεση/έμμεση ή μη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι καταλυτική στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Κόλπος του Μεξικού
Ο θαλάσσιος χώρος – περιορισμένος από την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, τις ανατολικές πολιτείες του Μεξικού και το νησί της Κούβας – είναι ένα σημαντικό κέντρο οικονομικής, εμπορική και ναυτιλιακής δραστηριότητας, το οποίο ονομάζεται Κόλπος του Μεξικού, κάτι το οποίο απ’ ότι φαίνεται ενοχλεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε πως «σε λίγο καιρό, θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής».
Είχε προτείνει μια τέτοια αλλαγή νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, όταν δήλωνε ότι το νέο όνομα θα ήταν «όμορφο» και «κατάλληλο». Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο επιθυμεί τη μετονομασία του Κόλπου, ανέφερε: «Γιατί εμείς κάνουμε τις περισσότερες δουλειές εκεί, και είναι δικός μας».
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει επίσημη διεθνής συμφωνία ή πρωτόκολλο για την ονομασία θαλάσσιων περιοχών, και κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει τη δικαιοδοσία για την κατοχύρωση ονομάτων. Ωστόσο, το Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο (International Hydrographic Bureau, IHB) επιδιώκει να ενοποιεί τα ονόματα και να επιλύει όποιες διαφωνίες προκύπτουν.
Σε αντίθεση με άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ την πρώτη του μέρα ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, η αλλαγή ονόματος δεν αποτέλεσε αντικείμενο εκτελεστικής εντολής – αν και είπε ότι αυτό θα συμβεί «σε λίγο καιρό». Θεωρητικά, η ενέργεια του Τραμπ θα ήταν αρκετή για να αλλάξει το όνομα του Κόλπου στα επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν θα ήταν υποχρεωμένες να ακολουθήσουν.
Τέτοιες διαφορές στην ονοματολογία έχουν προκαλέσει συχνά διπλωματικές εντάσεις μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως στην περίπτωση του θαλάσσιου χώρου που χωρίζει το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος αναφέρεται ως Περσικός Κόλπος από το Ιράν και ως Αραβικός Κόλπος από τη Σαουδική Αραβία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.