19 Ιαν 2025
READING

Οι επενδύσεις σε αθλητικά γήπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη

4 MIN READ

Οι επενδύσεις σε αθλητικά γήπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι επενδύσεις σε αθλητικά γήπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση τόσο στην κατασκευή νέων αθλητικών γηπέδων, όσο και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε μικρότερο βαθμό και στην Ελλάδα.

Η ανάγκη για σύγχρονες αθλητικές υποδομές είναι έντονη και ενισχύεται παραπάνω λόγω της τεχνολογικής προόδου. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται και εισχωρεί όλο και περισσότερο στον αθλητικό τομέα, οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι σύγχρονες και ικανές να ανταποκριθούν σε αυτή την τεχνολογική πρόοδο, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την αξιοποίηση των νέων εργαλείων που χρησιμοποιούν οι αθλητές και οι ομάδες, όπως προηγμένα συστήματα προπόνησης, εκγύμνασης και ανάλυσης απόδοσης. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναβαθμιστεί η εμπειρία των φιλάθλων με σύγχρονα μέσα ψυχαγωγίας, άνεσης και ασφάλειας, τα οποία τα γήπεδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν.

Η ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών στην Ευρώπη

Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν αναβαθμίσει και εκσυγχρονίσει τις αθλητικές τους υποδομές με αφορμή την ανάληψη σημαντικών διεθνών διοργανώσεων. Η Γερμανία πρόσφατα παρουσίασε μερικά υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου στο Euro 2024 το οποίο διοργάνωσε, ενώ παρομοίως η Αγγλία αναβάθμισε τις δικές της εγκαταστάσεις τέσσερα χρόνια πριν για να υποδεχθεί το Euro 2020. Στο ίδιο μήκος κύματος, το καλοκαίρι που μας πέρασε η Γαλλία διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, για τους οποίους μπήκε στη διαδικασία κατασκευής και αναβάθμισης ολόκληρων των αθλητικών υποδομών της χώρας.

Την ίδια στιγμή, στις χώρες στις οποίες εδράζουν σύλλογοι υψηλού επιπέδου, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία μεταξύ άλλων, παρατηρείται συχνά και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ομάδες όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου και η Μάντσεστερ Σίτι, φροντίζουν από μόνες τους για τη συντήρηση των υποδομών τους στο υψηλότερο επίπεδο με συνεχείς διορθώσεις και βελτιώσεις στα γήπεδα, τις προπονητικές εγκαταστάσεις και τους περιβάλλοντες χώρους.

Αθλητικά γήπεδα και Ελλάδα

Μετά το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η πολιτεία έδειξε πρωτοφανή αδιαφορία για τα ολυμπιακά ακίνητα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τη φιλοξενία των αγώνων με αποτέλεσμα η πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται σε μη λειτουργική κατάσταση. Οι υποδομές αυτές που διατηρήθηκαν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο είναι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν από συλλόγους, οι οποίοι εν πολλοίς ανέλαβαν και τη συντήρησή τους. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το ΟΑΚΑ, το Κλειστό των Άνω Λιοσίων και το Παγκρήτιο Στάδιο.

Ιδιωτικές Πρωτοβουλίες

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια φαίνεται μία σχετική κινητοποίηση των αθλητικών παραγόντων, οι οποίοι με τη μικρή ή μεγάλη βοήθεια της πολιτείας, προχωράνε σε μερικές εντυπωσιακές κινήσεις όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Γήπεδο Αγιά Σοφιά

Το νέο ποδοσφαιρικό σπίτι της ΑΕΚ είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σχετικά με το πως νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις μπορούν να αναβαθμίσουν το «status» μιας ομάδας και να δώσουν αξία στο συνολικό προϊόν στο οποίο συμμετέχουν, εν προκειμένω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Δημήτρη Μελισανίδη, πρώην προέδρου της ΑΕΚ, είναι σίγουρα εντυπωσιακό και έχει προσδώσει αίγλη στους κιτρινόμαυρους, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το νέο στάδιο τράβηξε γρήγορα τα βλέμματα και της ευρωπαϊκής διοργανώτριας αρχής UEFA, η οποία ανέθεσε στους ιθύνοντες της ΑΕΚ τη διοργάνωση του τελικού του Conference League 2024 στην Αγιά Σοφιά σε ένα project που έτρεξε με τεράστια επιτυχία.

Κλειστό Γήπεδο OAKA

Μετά τη συμφωνία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο ΟΑΚΑ και την επένδυση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από την μεριά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η έδρα του Παναθηναϊκού αποτελεί ένα από τα πιο μοντέρνα και εντυπωσιακά γήπεδα μπάσκετ στην Ευρώπη. Τόσο η αρένα, όσο και οι επιπλέον χώροι και οι δραστηριότητες που προσφέρονται, έχουν άρωμα NBA, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των φιλάθλων που επισκέπτονται το στάδιο.

Τα οφέλη και οι προκλήσεις

Η κατασκευή νέων αθλητικών γηπέδων και η αναβάθμιση των υπαρχόντων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών για τους αθλητές και την ενίσχυση των επαγγελματικών αθλητικών διοργανώσεων, τα νέα γήπεδα μπορούν να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και αναζωογονώντας λιγότερο εμπορικές περιοχές. Επιπλέον, η φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων και συναυλιών αποτελούν σημαντικά γεγονότα που δημιουργούν κίνηση, τουρισμό και αύξηση της δημοφιλίας της εκάστοτε χώρας ή πόλης.

Ωστόσο, η κατασκευή και η συντήρηση αθλητικών υποδομών είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που συνοδεύεται από προκλήσεις και φυσικά οικονομικό κόστος. Οι οικονομικοί πόροι, η ανάγκη για βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις, καθώς και οι κοινωνικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινότητες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τέτοια έργα, απαιτούν προσεκτική σχεδίαση και διαχείριση.

Παρά τις όποιες προκλήσεις όμως, η στρατηγική επένδυση στον αθλητισμό και στις αθλητικές υποδομές παραμένει κρίσιμη για την γενικότερη ενίσχυση της αθλητικής κουλτούρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.