Κοινωνικοί, πολιτικοί, κάποτε επιστημονικοί και κυρίως οικονομικοί λόγοι δημιουργούν το φαινόμενο πέντε γενιές εργαζομένων, για πρώτη φορά, να δουλεύουν μαζί στους ίδιους εργασιακούς χώρους.
Οι δουλειές, λοιπόν, σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα γίνονται Multigenerational, με εργαζομένους από διάφορες γενιές να τα βρίσκουν μεταξύ τους και να συνεργάζονται. Και κάθε γενιά φέρνει τις δικές της αξίες, εμπειρίες και προσδοκίες στον χώρο εργασίας. Και αν οι παλιοί, οι μεγάλοι, τα «γερόντια» κάποτε ήταν βάρος στους νέους, σήμερα μοιάζει περισσότερο ασφαλές να βρίσκονται εκεί. Και στο κάτω, κάτω έτσι είναι και λιγότερο πληκτικοί οι χώροι εργασίας. Με το φαινόμενο οι πέντε διαφορετικές γενιές που σήμερα συνυπάρχουν στον εργασιακό χώρο, καλύπτουν συγκείμενα ποσοστά του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού. Στις μεγάλες εταιρείες και στους διεθνείς οργανισμούς, υπάρχουν:
Traditionalists ή Silent Generation (γεννημένοι 1928-1945):
Είναι το λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά, κυρίως στα διοικητικά συμβούλια ή ως ιδιοκτήτες οργανισμών. Παρά το μικρό αριθμό τους, εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εταιρικές αποφάσεις, αξιοποιώντας την εμπειρία και την δημιουργική τους ικανότητα, που σε πολλά άλλαξε τον κόσμο.
Baby Boomers (γεννημένοι 1946-1964):
Οι Baby Boomers καλύπτουν περίπου το 6% του ανθρώπινου δυναμικού. Όσοι παραμένουν, κατέχουν συχνά ηγετικές θέσεις και συνεχίζουν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής και στη διαχείριση της αλλαγής στις επιχειρήσεις. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της μετανάστευσης, στην Ελλάδα ακόμα και μετα την συνταξιοδότηση, επανέρχονται σε δουλειές και μοιάζουν να μη κουράζονται ποτέ. Τείνουν να δίνουν έμφαση στην αφοσίωση και την παραδοσιακή ιεραρχία. Είναι εργατικοί και συχνά εκτιμούν την αναγνώριση της εμπειρίας τους και την ευκαιρία να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους νεότερους. Είναι πιο ανθεκτικοί στις νέες μεθόδους και στις αλλαγές. Έτσι κι αλλιώς τα έχουν δει όλα να συμβαίνουν. Αντέχουν.
Generation X (γεννημένοι 1965-1980):
Η Generation X, που αποτελεί το 33% του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού, κατέχει πολλές κρίσιμες ηγετικές θέσεις και λειτουργεί ως η «γέφυρα» μεταξύ παλαιότερων και νεότερων γενεών. Συνδυάζοντας την εμπειρία με την ευελιξία, έχοντας προσαρμοστεί και μάθει πολλά, αυτή η γενιά παίζει κομβικό ρόλο στη μετάβαση των επιχειρήσεων στη σύγχρονη εποχή. Έχοντας υποστεί τεράστιες αλλαγές τεχνολογικές, κοινωνικές, πολιτικές έχουν μάθει να επιβιώνουν πάντα.
Millennials ή Generation Y (γεννημένοι 1981-1995):
Οι Mil-lennials είναι σήμερα η πολυπληθέστερη γενιά στο ανθρώπινο δυναμικό, καταλαμβάνοντας περίπου το 35%. Η γενιά αυτή, η οποία αμφισβήτησε τα παραδοσιακά εργασιακά μοντέλα, επιδιώκει νέες ισορροπίες ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή και οδηγεί τις επιχειρήσεις προς την καινοτομία. Πιο χαλαροί απ τους προηγουμένους, με άλλες αξιακές ιεραρχήσεις, μπορεί και να γελάσουν άμα ακούσουν ρετρό ιστορίες για γιάπηδες και φιλοσοφίες ζωής στηριγμένες στον υλισμό και τον καταναλωτισμό. Μεγάλωσαν με την τεχνολογία και την ιδέα της ευελιξίας, αναζητούν εργασία που τους παρέχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Θέλουν να βλέπουν άμεση πρόοδο και να έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Το 80% των Millennials επιθυμεί καθοδήγηση από τους πιο έμπειρους συναδέλφους, σύμφωνα με έκθεση της PwC.
Generation Z (γεννημένοι 1996-2010):
Η Generation Z καλύπτει περίπου το 24% του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού και η παρουσία της αυξάνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Έχουν γραφεί πολλά για το πόσο είναι προσκολλημένοι στις αρχές τους, πράγμα που τους κάνει κάποτε άκαμπτους και μη ευέλικτους, αλλά με την τεχνολογία στο επίκεντρο των δεξιοτήτων τους, οι Zoomers φέρνουν νέες προοπτικές και καινοτόμες λύσεις σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς. Αναζητούν ασφάλεια, αυθεντικότητα και συνεργασία με στελέχη που είναι δίκαια, διαφανή, προσιτά. Εκτιμούν την άμεση και συχνή ανατροφοδότηση και απαιτούν ένα περιβάλλον που να τους επιτρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους ελεύθερα.
Τα καλά του multigenerational
Η συνύπαρξη διαφορετικών γενεών σε έναν εργασιακό χώρο μπορεί να αποτελέσει πηγή καινοτομίας. Οι διαφορετικές γενιές φέρνουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και εμπειριών στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte του 2023, το 78% των εργαζομένων σε εταιρείες με μεγάλο ηλικιακό εύρος πιστεύει ότι οι διαφορετικές προοπτικές οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις. Ακόμα, έρευνα της McKinsey έδειξε ότι οι multigenerational ομάδες έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που προσθέτουν αξία στους πελάτες. Η συνεργασία μεταξύ γενεών μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα και να οδηγήσει σε πραγματικά πρωτότυπες ιδέες. Οι εταιρείες που ενθαρρύνουν μία multigenerational κουλτούρα εργασίας παρατηρούν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης των εργαζομένων. Μία μελέτη της AARP, του 2023, έδειξε ότι η διαγενεακή συνεργασία αυξάνει τη διαδράση κατά 25%, καθώς οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι οι διαφορετικές προοπτικές τους εκτιμώνται. Κατά το Harvard Business Review, οι ομάδες που περιλαμβάνουν μέλη από διαφορετικές γενιές λαμβάνουν πιο ολοκληρωμένες αποφάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα των αποφάσεων κατά 27%. Οι εταιρείες που επενδύουν στην multigenerational συνεργασία έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς, όπως αναφέρει η PwC. Οι multigenerational ομάδες κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες ενός ευρύτερου φάσματος πελατών. Σύμφωνα με μελέτη της AARP, του 2023, αυτές οι ομάδες είναι 41% πιο αποτελεσματικές στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαφορετικών αγορών. Οι εταιρείες που προωθούν τη συνεργασία μεταξύ γενεών παρατηρούν αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων κατά 18% και αύξηση της παραγωγικότητας κατά 32%.
«Δουλεύουμε», έγραφε ο Γάλλος καθηγητής και κοινωνιολόγος Ζαν Φουραστιέ, «για να μεταβάλουμε την τρελή χλόη σε στάρι και μετά σε ψωμί, τα αγριοκέρασα σε κεράσια και τα χαλίκια σε ατσάλι και μετά σε αυτοκίνητα». Δουλεύουμε για να ζήσουμε, για να δημιουργήσουμε κάποτε, για να επιβιώσουμε, για να αλληλεπιδράσουμε. Δουλεύομε γιατί πρεπει. Τουλάχιστον ας το κάνουμε με διαγενεακή συνεργασία. Είναι και λιγότερο πληκτικό το 8ωαρο έτσι.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.