16 Ιαν 2025
READING

Δύο αδέρφια από την Εύβοια πάντρεψαν μεράκι και παράδοση παράγοντας ζυμαρικά και τραχανά

4 MIN READ

Δύο αδέρφια από την Εύβοια πάντρεψαν μεράκι και παράδοση παράγοντας ζυμαρικά και τραχανά

Δύο αδέρφια από την Εύβοια πάντρεψαν μεράκι και παράδοση παράγοντας ζυμαρικά και τραχανά

Η σύσταση της οικοτεχνίας παραγωγής ζυμαρικών, Dardouma Family, στο Αλιβέρι της Εύβοιας, έγινε το 2008. Αρχική πρόθεση της οικογενειακής επιχείρησης ήταν να έρθουν στο προσκήνιο οι παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, ενώ στην πορεία το έργο της μητέρας τους που δημιούργησε το εργαστήριο ζυμαρικών, ανέλαβαν να συνεχίσουν τα αδέρφια Γιάννης και Βαγγέλης Μάλλιος.

«Όταν ξεκίνησε η μητέρα μας την επιχείρηση, τόσο εγώ όσο και ο αδερφός μου, ήμαστε φοιτητές. Εγώ σπούδαζα ζωική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη και ο αδερφός μου στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων στη Λάρισα. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο Αλιβέρι», λέει στο TheTotalBusiness ο Γιάννης Μάλλιος.

«Στην αρχή οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικότερες», αναφέρει. «Όλες οι επιχειρήσεις πιέζονταν έντονα λόγω της κρίσης, ενώ και εμείς ήρθαμε αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες».

Καινοτομία σε συνδυασμό με την παραδοσιακή γαστρονομία

Η καινοτόμα προσέγγιση με ταυτόχρονη σύνδεση με την παραδοσιακή γαστρονομία, ήταν αυτή που τους καθοδήγησε στα επόμενα βήματα.

Όταν ανέλαβαν την επιχείρηση, αυτή διέθετε περιορισμένη γκάμα προϊόντων, την οποία ανέλαβαν σταδιακά να αναπτύξουν, καθώς πρόσθεσαν νέες συνταγές. «Όταν μπήκαμε στην επιχείρηση, οι διαθέσιμοι κωδικοί προϊόντων ήταν πολύ λιγότεροι σε σχέση με σήμερα. Κάποια προϊόντα κινούνταν θετικά, κάποια άλλα όχι. Κάναμε μία μελέτη για να δούμε τι θα μπορούσε να κινηθεί αποτελεσματικότερα, εξορθολογίζοντας το κωδικολόγιό μας. Διακόψαμε την παραγωγή κωδικών που δεν πωλούνταν και φέραμε στο προσκήνιο τον τραχανά σε διαφορετικές εκδοχές. Ξεκινήσαμε να παράγουμε τον ξινό και τον γλυκό τραχανά, οι οποίοι συνηθίζονται στην περιοχή μας». Αργότερα, τα δύο αδέρφια προχώρησαν σε διαφορετικές παραλλαγές του τραχανά, παρουσιάζοντας τον τραχανά με προζύμι, με γιαούρτι, με λαχανικά, από αλεύρι ολικής άλεσης Dinkel, με goji berry, με γίδινο γάλα, αλλά και τον τραχανά για μωρά.

«Συνεχίσαμε αυτή τη δουλειά γιατί μας άρεσε πολύ. Το γνωστικό μου αντικείμενο στη ζωική παραγωγή είχε άμεση συνάφεια με αυτό που κάνω σήμερα, καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται στην περιοχή. Αντίστοιχα ο αδερφός μου είναι εξοικειωμένος με τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθότι οι σπουδές του στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων, διευκόλυναν την ενασχόλησή του με τα μηχανήματα της εταιρείας», αναφέρει ο Γιάννης Μάλλιος.

«Στόχος να καλύψουμε τις διαφορετικές προτιμήσεις των καταναλωτών»

«Στόχος μας εξαρχής ήταν να καλύψουμε τις διαφορετικές προτιμήσεις των πελατών μας. Όλοι ζητούσαν κάτι διαφορετικό, ανταποκριθήκαμε στη ζήτηση αυτή και κερδίσαμε την ανταπόκριση του κόσμου», προσθέτει ο Γιάννης Μάλλιος.

Οι πρώτες ύλες προέρχονται όλες από την περιοχή. Η Dardouma Family προμηθεύεται το γάλα, τα αυγά και τα τυριά από ντόπιους παραγωγούς. Ενισχύει με αυτόν τον τρόπο και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Εξαίρεση αποτελεί το αλεύρι, όπου σύμφωνα με τον Γ. Μάλλιο, η αγορά του δεν γίνεται από την Εύβοια καθώς δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος αλευρόμυλος που να παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες αλεύρων.

Eκτός από τον τραχανά, η επιχείρηση της Εύβοιας παράγει αρκετά ζυμαρικά όπως χυλοπίτες σε διάφορες εκδοχές, κους κους, ριγκατόνι, καμπανούλες, κοράλι.

Εκτός από τα ζυμαρικά και τον τραχανά ο Γιάννης και ο Βαγγέλης δημιούργησαν και κάποια παραδοσιακά προϊόντα όπως η χορτόπιτα και η τραχανόπιτα, το τηγανόψωμο και οι γκόγκλιες, ένα χειροποίητο ζυμαρικό.

Ό,τι παράγουν διατίθεται σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα στο εξωτερικό. «Συνεργαζόμαστε τόσο με σημεία πώλησης delicatessen προϊόντων όσο και με εστιατόρια. Οι εξαγωγές μας κατευθύνονται σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία».

Επιδίωξη για τα δύο αδέρφια είναι να συνεχίσουν να πειραματίζονται με νέες συνταγές για την παραγωγή νέων προϊόντων, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους στη ζήτηση και τις απαιτήσεις της αγοράς. «Αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο είναι να αγοράζουμε εξοπλισμό για να ενισχύουμε την παραγωγή μας. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο, όπου η παραγωγή μας θα επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει».

Συνοψίζει λέγοντας ότι «μέσα από την παράδοση και την ποιότητα, θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Υπάρχει και χώρος αλλά και ζήτηση για όποιον παράγει ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα. Το βλέπουμε από την ανταπόκριση που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.