14 Ιαν 2025
READING

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

5 MIN READ

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Πρόταση για την εξαγορά σημαντικού μεριδίου των μετοχών του δέχθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), η εταιρεία διαχείρισης του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού στη χώρα, από την εταιρεία LeonidsPort B.V. η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Η πρόταση αφορά την αγορά συνολικά 2.116.800 μετοχών, δηλαδή το 21% των συνολικών μετοχών του ΟΛΘ, και ανέρχεται σε 27 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε premium 26,6% σε σχέση με την μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΛΘ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Η LeonidsPort B.V. είναι πρόθυμη να αγοράσει τις μετοχές της ΟΛΘ Α.Ε. είτε απευθείας μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, είτε εξωχρηματιστηριακά στο προσφερόμενο τίμημα. Προς τον σκοπό αυτό, θα υπάρξει ανοικτή εντολή αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη σημερινή έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς του ΟΛΘ

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ελέγχεται σήμερα από την κοινοπραξία South EuropeGateway Thessaloniki (SEGT), η οποία απέκτησε το 2018 το 67% του Οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Βασικός μέτοχος της SEGT είναι η εταιρεία Belterra, η οποία ανήκει στην οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη.

Αν και ξεκίνησε κατέχοντας μόλις το 20% της κοινοπραξίας, η Belterra ενίσχυσε τη θέση της στη διαχείριση του λιμανιού. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2021 η Belterra απέκτησε το ποσοστό της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο ήταν περίπου 47%, ανεβαίνοντας έτσι στο 67%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι στην κοινοπραξία είναι η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM με περίπου 22% και το Ελληνικό Δημόσιο με 7,21%.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τη θέση της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ένα ποσοστό της τάξης του 4,85% του ΟΛΘ.

Συνεπώς είναι φανερό πως η συγκεκριμένη πρόταση αφορά άμεσα τον ομογενή επιχειρηματία. Τους τελευταίους αρκετούς μήνες, μάλιστα, υπήρχε έντονη φημολογία σχετικά με τις προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη να πουλήσει μέρος ή και ολόκληρο το μερίδιό του στον ΟΛΘ. Άλλωστε, η LeonidsPort δεν είναι η πρώτη εταιρεία που εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον Οργανισμό, αφού και ο αμερικάνικος όμιλος H.I.G. Capital Advisors, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με επενδύσεις άνω του 1 δισ. σε τουριστικές υποδομές και ακίνητα, είχε ενδιαφερθεί για τη διαχείριση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμένα της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις φημολογούμενες προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη για πώληση των μετοχών του στον ΟΛΘ, κατά τους τελευταίους μήνες του 2024, ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας πρόσθεσε στο portfolio του το λιμάνι του Βόλου, δείχνοντας διάθεση όχι να απομακρυνθεί, αλλά αντίθετα να επεκταθεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Ποιοι Είναι οι Νέοι Επενδυτές

Η εταιρεία LeonidsPort B.V. έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με το δίκαιο της Ολλανδίας και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη διεύθυνση Strawinskylaan 569, 1077 στο Άμστερνταμ.

Συμφέροντα στη LeonidsPort έχει η πανίσχυρη επιχειρηματική οικογένεια από τη Γαλλία Louis-Dreyfus, η οποία ελέγχει έναν όμιλο με συνολικό τζίρο της τάξης των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Louis-Dreyfus Company (LDC) είναι ένα όνομα που ακούγεται πολύ από την δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος της LeonidsPort για τον ΟΛΘ, η Margarita Louis-Dreyfus. Η Margarita απέκτησε ηγετική θέση στην LDC έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της Robert Louis-Dreyfus, ο οποίος την όρισε ως διαχειριστή της τεράστιας περιουσίας του.

Η βασική δραστηριότητα της LDC φαίνεται να είναι η εμπορία και η μεταποίηση αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά μέσω θυγατρικών εταιρειών ο όμιλος επεκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους. Ένας από τους κλάδους στους οποίους έχει κινηθεί η οικογένεια Louis-Dreyfus είναι και η ποδοσφαιρική βιομηχανία, αφού για αρκετά χρόνια είχαν τον έλεγχο της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μαρσέιγ. Η σύνδεση, λοιπόν, μεταξύ των πιθανών νέων επενδυτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της τωρινής ιδιοκτησίας γίνεται εύκολα, αφού και ο Ιβάν Σαββίδης δραστηριοποιείται ενεργά στο ποδόσφαιρο κατέχοντας για πολλά χρόνια το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ.

Σε Ανοδική Τάση τα Οικονομικά Στοιχεία του ΟΛΘ

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι οικονομικοί δείκτες για τον Οργανισμό παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, την ώρα που σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο ΟΛΘ σημειώνει άνοδο και στα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλους του σημαντικούς τομείς δραστηριότητας, δηλαδή στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων (containers), στο γενικό φορτίο, στον τομέα της κρουαζιέρας και στην ακτοπλοΐα.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, το οποίο αποτελεί και την τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα, ο ΟΛΘ ανέφερε αύξηση εσόδων κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 φτάνοντας τα 48,4 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά την κερδοφορία του Οργανισμού, ο ΟΛΘ σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο (29,2%) ξεπερνώντας τα 22 εκατ. ευρώ σε μικτά κέρδη. Την ίδια στιγμή, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σκαρφάλωσαν κατά 37,6% στα 20,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελικά καθαρά κέρδη μετά φόρων εκτινάχθηκαν κατά 62,3% στα 13,6 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις επιμέρους δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων συνεισέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό στα έσοδα του ΟΛΘ με 34,3 εκατ. ευρώ και αύξηση της τάξης του 16,7%, ενώ τα έσοδα από το συμβατικό φορτίο άγγιξαν τα 11 εκατ. με 20,7% άνοδο.

Η επιβατική κίνηση δημιούργησε τζίρο της τάξης των 2,1 εκατ. και 600.000 ευρώ από τους κλάδους της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος στο κομμάτι της ακτοπλοΐας που είδε τα έσοδα να αυξάνοντα κατά 108,5%, ενώ 11% ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στα έσοδα από την κρουαζιέρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.