14 Ιαν 2025
READING

Γιατί με κρυφακούς κινητούλι μου και τι θυσία έχει κάνει αυτή η Siri για σένα;

5 MIN READ

Γιατί με κρυφακούς κινητούλι μου και τι θυσία έχει κάνει αυτή η Siri για σένα;

Γιατί με κρυφακούς κινητούλι μου και τι θυσία έχει κάνει αυτή η Siri για σένα;

Κάποτε έψαχνες να βρεις κάνα κούρεμα, ας πούμε και μετά σε βομβάρδιζε με άρθρα για βαφές, πλεξούδες, κότσους, αφέλειες, το διαδίκτυο, σε τέτοιο σημείο, ώσπου να σκεφτείς να τα πάρεις λοκατζήδικα με την ψιλή! Μα, το δεχόσουν! Έψαξες, άρα το ξέρουν!..

Έχοντας το πλήρες προφίλ μας

… Μα ξαφνικά AI chatbots, αυτοκίνητα, ιστοσελίδες, λογιών εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα για ότι κάνουμε, που βρισκόμαστε, τι συνταγές ψάχνουμε, τι παραγγέλνουμε να φάμε, τι ψωνίζουμε για να φορέσουμε, ακόμη και φωνητικά ή βίντεο από το σπίτι μας, χωρίς τη συναίνεση μας και όλα αυτά χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις -ευχόμαστε και μόνο! Η Washington Post σε εκτενές αφιέρωμα εξετάζει το μέγεθος της εισβολής της τεχνολογίας στη ζωή και στα προσωπικά δεδομένα μας, μέσω των smartphones, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Οι εταιρείες διαθέτουν, ήδη, πλήθος δεδομένα για όλους μας, από το που βρισκόμαστε μέχρι και πόση ώρα περνάμε. Προμηθεύονται επί πληρωμής, ακόμα στοιχεία μας από άλλες πηγές, όπως πλατφόρμες γνωριμιών ή αγορών, δημιουργώντας ένα πλήρες προφίλ για μας. «Ακόμη κι αν δεν αναζητήσατε παγοπέδιλα, οι εφαρμογές στο κινητό σας, ίσως κατέγραψαν ότι περάσατε χρόνο κοντά σε ένα παγοδρόμιο ή κάποια σχετική συζήτηση που κάνατε. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε μια διαφήμιση για παιδικά παγοπέδιλα», γράφει η  Washington Post. Ο Μεγάλος Αδελφός ξαφνικά δεν είναι ο φανταστικός χαρακτήρας – σύμβολο – ηγέτης του κράτους της Ωκεανίας, που έχει υπό συνεχή παρακολούθηση μέσω κάμερας, όλους του πολίτες, όπως στο 1984 του Οργουελ! Είναι το οικείο κινητό μας, που μας κατασκοπεύει, με την γλυκούλα φωτογραφία μας να κάνουμε θεαματική βουτιά στη Γριά Βάθρα στη Σαμοθράκη και το «Ο μεγάλος αδελφός σας παρακολουθεί» δεν εμφανίζεται, απειλητικά ή προειδοποιητικά στην οθόνη!

Η Apple αρνείται μεν, πληρώνει 95 εκατομμύρια δολάρια, δε

Η Apple πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι η Siri της κατέγραφε συνομιλίες ανθρώπων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Ένας απ τους μηνυτές βεβαίωσε, πως έβλεπε διαφημίσεις για μια συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, αμέσως μετά την  συζήτηση που είχε με τον γιατρό του. Οι ενάγοντες είπαν ακόμα ότι καταγράφηκαν από τον εικονικό βοηθό ακούσια, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη φράση «Hey, Siri» για να ενεργοποιήσουν το σύστημα. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι διαφημιστικές εταιρείες, που έλαβαν τις εγγραφές αυτές θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναζητήσουν λέξεις-κλειδιά για να στοχεύσουν καλύτερα τις διαφημίσεις τους. Φυσικά,  η κολοσσιαία εταιρία τεχνολογίας, η  Apple υποστήριξε, πως τα δεδομένα της Siri, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία διαφημιστικών προφίλ και ουδέποτε πουλήθηκαν σε κανέναν για οποιονδήποτε σκοπό. Ειδικοί και επιστήμονες, πάλι, διαβεβαιώνουν πως ψυχολογικοί παράγοντες μας κάνουν να πιστεύουμε, πως όταν βλέπουμε διαφημίσεις νομίζουμε πως βασίζονται στις προσωπικές μας συνομιλίες. Μα το ότι αμέσως μετά τις αρνήσεις και τις διαβεβαιώσεις, η Apple συμφώνησε να πληρώσει 95 εκατομμύρια δολάρια, για να διευθετήσει την δικαστική υπόθεση για τις συσκευές της, που άκουγαν τους χρήστες τους χωρίς την άδειά τους, μόνο ήσυχους δεν μας κάνει να νιώθουμε! Με τη διευθέτηση, η Apple όχι μόνο αρνείται τις αδικοπραγίες, αλλά αποφεύγει επίσης τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει μια δικαστική υπόθεση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αποζημίωση.

Κι άλλα ποσά για αρκετές αγωγές

Το BBC αναφέρει πως η Apple εκτιμάται ότι κέρδισε 94,9 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2024. Τον Ιανουάριο του 2024, άρχισε να πληρώνει σε μια αγωγή 500 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω υπόθεσης που ισχυριζόταν ότι επιβράδυνε σκόπιμα την κυκλοφορία των iPhones στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο 2024, συμφώνησε να πληρώσει 490 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομαδική αγωγή υπό την ηγεσία του συμβουλίου της κομητείας Norfolk στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η λύση λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά από τεχνολογία για την προστασία των ιδιωτικών στιγμών και των προσωπικών μας δεδομένο, αφού έχουμε τον κατάσκοπο μέσα στο σπίτι μας, είναι να απενεργοποιούμε μικρόφωνα και λειτουργίες φωνητικής ενεργοποίησης. Με κίνδυνο να θεωρηθούμε και «ψέκες», θυμόμαστε μια σειρά από ταινίες, παλαιότερης εποχής, όπου οι πρωταγωνιστές δεν απενεργοποιούσαν μόνο τα κινητά, αλλά έβγαζαν τις κάρτες Sim για να είναι σίγουροι πως δεν παρακολουθούνται! Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι χρήστες χορηγούν πολύ εύκολα άδειες για πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερα στις διάφορες εφαρμογές που εγκαθιστούν, ή δεν προσέχουν πως προϋπάρχουν στο κινητό τους, αφήνοντας έτσι χώρο για πιθανή κατάχρηση.

Δεν είναι και σίγουρο, αλλά δικαίως ανησυχούμε

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι λαμβάνει χώρα ευρεία «κατασκοπεία» μέσω του μικροφώνου στο κινητό, ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συλλέγονται συναινετικά και με νόμιμα μέσα προκαλεί ανησυχίες. Πάντως εκτός απ τις διαφημιστικές εταιρείες, οι  κρατικές υπηρεσίες και οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μας, χωρίς πρώτα να πάρουν κάποιο ένταλμα. Στην Αμερική μάλιστα υπάρχει μια πλακίτσα, που όλοι έχουν έναν “πράκτορα του FBI” που έχει ανατεθεί να ακούει το τηλέφωνό τους!

Γιατί λοιπόν δεν υπάρχουν ισχυροί νόμοι που να μας προστατεύουν από εταιρείες που συλλέγουν τις προσωπικές μας πληροφορίες με άλλους μυστικούς τρόπους; Προφανώς γιατί ακόμα, δεν έχουμε πάρει είδηση το μέγεθος του θέματος στις πλήρεις του διαστάσεις και γιατί είναι πολλά τα λεφτά -Siri και όχι Άρη- που παίζουν στη συλλογή δεδομένων και τη διαφήμιση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.