Σχεδόν αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει μέσω των λογαριασμών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, προέρχεται ο τζίρος που κάνει κάθε χρόνο η ΕΡΤ, τη στιγμή που τα ιδιωτικά κανάλια ζουν αποκλειστικά από τη διαφημιστική δαπάνη των εταιρειών – πελατών τους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2023 η ΕΡΤ εισέπραξε έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, τα οποία ανήλθαν στα 208,15 εκατομμύρια ευρώ από 190,73 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Μάλιστα, τα έσοδα από διαφημίσεις και λοιπή επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν μόλις 10,14 εκατομμύρια ευρώ το 2022, όντας μειωμένα σε σχέση με τα 11,93 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα αντίστοιχα έσοδα από διαφήμιση και λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες του 2022.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ωφέλειας που έχει η δημόσια τηλεόραση από την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο συνολικός τζίρος της το 2023 ήταν 218,29 εκατομμύρια ευρώ από 202,67 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Επί της ουσίας από το σύνολο των ετήσιων εσόδων της ΕΡΤ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 95,35% του συνόλου, προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ασάφεια για το ακριβές ύψος του ανταποδοτικού τέλους
Η διοίκηση της ΕΡΤ σημειώνεται ότι είχε ζητήσει από τα υπουργεία που εποπτεύουν την δημόσια τηλεόραση, να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα διασφαλίζεται ο ακριβής υπολογισμός του εσόδου από το ανταποδοτικό τέλος από τους αδειοδοτημένους παρόχους ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίοι το παρακρατούν και το αποδίδουν στη συνέχεια. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ υπό τον Κωνσταντίνο Ζούλα, είχε ζητήσει να επιτυγχάνεται ο άρτιος και επαρκής υπολογισμός της σχηματισμένης πρόβλεψης για την κάλυψη των ζημιών από τη μη είσπραξη μέρους των απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος. Μάλιστα, αυτό που είχε ζητήσει η ΕΡΤ – και στον ισολογισμό του 2023 γινόταν ειδική αναφορά – ήταν να λυθούν οριστικά τα θέματα εισπραξιμότητας του ανταποδοτικού τέλους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είχαν ξεκινήσει κινήσεις των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας για τη σύνταξη και προώθηση στη Βουλή, νομοθετικής ρύθμισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για το ανταποδοτικό τέλος υπήρχε ειδική σημείωση – παρατήρηση από τον ορκωτό που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις για το 2022, όπου ανέφερε συγκεκριμένα, ότι «από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρώσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθεύσουμε, το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος του Ν. 4173/2013, το οποίο ανέρχεται σε 190,7 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο η εταιρεία λογιστικοποιεί με βάση τις εκκαθαρίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και την αρχή του δεδουλευμένου».
Με βάση τη συγκεκριμένη επισήμανση που έδινε ο ορκωτός, για το κύριο και σχεδόν μοναδικό έσοδο της ΕΡΤ, ο υπολογισμός προέκυπτε κατά προσέγγιση και επομένως ο ορκωτός δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει εάν το ακριβές ποσό είναι αυτό που ανέφερε η δημόσια τηλεόραση στον ισολογισμό της.
Ο ίδιος ορκωτός εξέφραζε επιφύλαξη για την επάρκεια της πρόβλεψης που είχε πραγματοποιήσει η ΕΡΤ ύψους 51,4 εκατ. ευρώ «για την κάλυψη ζημιών από τη μη είσπραξη απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος, συνολικού ποσού 122 εκατ. ευρώ». Επεσήμαινε δηλαδή ότι τα 51,4 εκατομμύρια ευρώ είναι λίγα για να καλύψουν τις ζημιές από τη μη είπραξη του ανταποδοτικού, οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες και ανέρχονται στα 122 εκατομμύρια ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι από το 2013 υφίσταται νόμος που ορίζει με σαφήνεια ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας παρακρατούν προμήθεια 0,5% επί των εισπράξεων για τον υπολογισμό, ενσωμάτωση σε λογαριασμό, είσπραξη και απόδοση του αναλογούντος ποσού στην ΕΡΤ Α.Ε.
Μάλιστα, με βάση τα όσα ορίζει η νομοθεσία τα ποσά που εισπράττονται με βάση την προμήθεια του 0,5%, πρέπει να αποδίδονται στην ΕΡΤ τον δεύτερο μήνα από τη λήξη του μήνα, στον οποίο ανήκει λογιστικά η κάθε πράξη λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Επομένως και το ακριβές ποσό θα έπρεπε να είναι σαφές για τους διοικούντες στην ΕΡΤ αλλά και η απόδοση του ποσού να γίνεται στον προκαθορισμένο χρόνο που αναφέρει η σχετική νομοθεσία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.