12 Ιαν 2025
READING

Οι ελληνικές τράπεζες σε νέα προγράμματα για δάνεια και καταθέσεις μετα από 15 χρόνια

5 MIN READ

Οι ελληνικές τράπεζες σε νέα προγράμματα για δάνεια και καταθέσεις μετα από 15 χρόνια

Οι ελληνικές τράπεζες σε νέα προγράμματα για δάνεια και καταθέσεις μετα από 15 χρόνια

Την εποχή της οικονομικής κρίσης, είδαμε παράγοντες της χώρας, καθώς και τις βεβαιότητες μας να κατακρημνίζονται, έχοντας σοκαριστικές αποδείξεις πως το «too big to fail” δεν ισχύει. Είδαμε και το τραπεζικό σύστημα να χάνει την αυταρέσκεια της παντοδυναμίας του και να πρέπει να φτάσει στο 2025, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τον απαραίτητο του ανταγωνισμό.

Ο ανταγωνισμός, λέει, είναι το κλειδί της επιτυχίας για τις αγορές και βέβαια για τις τράπεζες. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια, μετά τη διάλυση των ελληνικών τραπεζών, που προκλήθηκε από την πτώχευση του ελληνικού δημοσίου, βγαίνουν από τον κρατικό μετοχικό έλεγχο, αντιμετωπίζουν την δυσπιστία για την λειτουργικότητα του τραπεζικού συστήματος και λανσάρουν νέα προγράμματα για δάνεια και καταθέσεις. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες δεν χορηγούν με ευκολία δάνεια, χρεώνουν υπερβολικές προμήθειες και κινούνται με την επίγνωση ότι τα περιθώρια ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων είναι πολύ υψηλά. Η συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, αλλά και η  Neobank με την ονομασία Snappi της Πειραιώς ανοίγουν μια επιθετική δυναμική και την άνεση προσφοράς προϊόντων για την διεύρυνση, αν μη τι άλλο, των πελάτων τους. Στην Πειραιώς, λέει, ετοιμάζονται για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης αμιγώς ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ δύο συνεταιριστικές τράπεζες φαίνεται να φτάνουν στο να αποκτήσουν πανελλαδική άδεια, μιας και μάλλον τελεσφορούν οι συζητήσεις τους, με στρατηγικούς επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Έλληνες συνεχίζουν να πασχίζουν, μήπως κι απομακρυνθούν από τα βουνά χρέους αυτής της δεκαπενταετίες, έχοντας χάσει σπίτια και περιουσίες. Υψηλότατη ανεργία, ακρίβεια, φορολογία και οι τράπεζες έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό πολιτών, στο παρελθόν, έτσι που τώρα να δυσπιστούν σε όποιες τους κινήσεις, ακόμα και αν είναι θετικής πρόθεσης. Η δραστηριοποίηση, όμως, νέων παικτών, οι συγχωνεύσεις, η κινητικότητα στον τραπεζικό χώρο, οδηγεί σε όξυνση του ανταγωνισμού, προς όφελος καταθετών, δανειοληπτών και συναλλασσόμενων. Ειδικά στα δάνεια η μάχη για την προσέλκυση πελατών, που μπορούν να σηκώσουν και να εξοφλήσουν το ποσό χρέους τους, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει μείωση των παρεμβατικών δεικτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρείται πως θα κάνει το χρήμα να φτηνύνει, όπως και αν εξηγείται αυτό. Λέγεται ακόμα, πως μέσα στο 2025, θα ευνοηθεί η διαδικασία επιστροφής πρώην κόκκινων δανείων με οφειλέτες, που δεν κατάφεραν κατά την περίοδο της κρίσης να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, αλλά τα αναδιάρθρωσαν και για μία περίοδο τουλάχιστον 3 ετών, είναι συνεπείς στην εξόφληση τους.

Με την έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος, σιγά – σιγά, οι τράπεζες φαίνεται πως θα προχωρήσουν στην ανάκτηση των σχέσεων με τα κόκκινα δάνεια και στη σύναψη σχέσεων με νέους πελάτες. Οι τράπεζες θα διαπραγματεύονται απευθείας με τον κάθε δανειολήπτη, προσφέροντας νέα χορήγηση για την αποπληρωμή της οφειλής προς τα funds. Εκείνοι που δηλώνουν στην εφορία -ή έχουν πράγματι, κάτι που είναι πολύ πιθανόν- πολύ χαμηλά εισοδήματα ή όσοι δεν μπόρεσαν ούτε τα τελευταία χρόνια να προχωρήσουν σε έγκαιρη ρύθμιση των οφειλών τους, θα βρουν τις πόρτες ερμητικά κλειστές.

Τώρα οι μεγάλοι γνώστες του πολύπλοκου και πάντα επηρεαζόμενου και από τις διεθνείς εξελίξεις τραπεζικού συστήματος, θεωρούν πως όσον αφορά στις τραπεζικές προμήθειες, στις πληρωμές και στις μεταφορές χρημάτων, η προοπτική θα διευρυνθεί, μόνο αν επιτραπεί και στην Ελλάδα να συμμετάσχουν οι μεγάλες ψηφιακές τραπεζικές πλατφόρμες, όπως είναι η Viva Wallet ή Revolut. Να πούμε πως αυτού του είδους οι πλατφόρμες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους νέους και σε εκείνους που ταξιδεύουν πολύ ή κινούνται στην Ελλάδα και σε κάποια άλλη χώρα, από την εποχή της κρίσης και μετά, αλλά και στους μετανάστες. Οι σοφοί λοιπόν της οικονομίας περιμένουν σοβαρό ανταγωνισμό μόνο αν υπάρξει η είσοδος ισχυρών τραπεζικών παραγόντων από το εξωτερικό. Η μικρή και πληγωμένη όμως, αγορά της Ελλάδας δεν μοιάζει να συγκινεί καθόλου τους διεθνείς τραπεζικούς οίκους. Ειδικά σε μια περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μεν φυσικές τράπεζες υποχωρούν, οι δε ψηφιακές τράπεζες εξαπλώνονται με ταχύτητα, κυρίως στο τραπεζικό retail και στις χρηματιστηριακές υπηρεσίες.

Μα το τοπίο έχει ήδη, αλλάξει. Οι Έλληνες μπορεί να έχουν τραύμα απ τις τράπεζες και τις εποχές που οι εισπρακτικές τους προκαλούσαν φοβίες και κάποιες φορές καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις, αλλά και ο υπόλοιπός κόσμος, έχει τα δικά του ζόρια. Το παγκόσμιο επισφαλές οικονομικό τοπίο, το αυξανόμενο κόστος ζωής, η απλησίαστη στέγη για ενοίκιο και ούτε λόγος για αγορές, οι πόλεμοι, οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, το κλίμα και οι ανεξέλεγκτες καταστροφές, όπως οι φωτιές τώρα στην Καλιφόρνιας, άνοιξαν διάπλατα τη πόρτα σε άλλες λύσεις. Έτσι, οι ψηφιακές τράπεζες έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν την οικονομική και ψυχική ευημερία των πελατών τους, δίνοντας εύκολη δυνατότητα χρήσης και με λιγότερες απαιτήσεις. Αυτές οι ευκολίες στην χρήση, οι άμεσες λύσεις για την διαχείριση των προσωπικών οικονομικών, έχοντας αδιάκοπη ψηφιακή πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ήδη έχουν οδηγήσει τις οικονομικές πλατφόρμες σε μεγάλη δημοφιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ελληνικές τράπεζες που ανοίγονται λοιπόν, μετα από δεκαπέντε χρόνια, ξανά στον ανταγωνισμό, οφείλουν να υπολογίσουν να νέα δεδομένα και ίσως να σκεφτούν ευέλικτες, προσιτές και λίγο πιο ανθρώπινες οικονομικές πολιτικές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.