Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ή WEF, προβλέπει τη δημιουργία 170 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την έκθεσή του για το Μέλλον της Εργασίας 2025. Η έκθεση αναδεικνύει πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις, η πράσινη μετάβαση και οι οικονομικές και δημογραφικές αλλαγές αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια αγορά εργασίας και φυσικά, αυτήν της Ελλάδας.
Οι ίδιες τάσεις θα οδηγήσουν στην απώλεια 92 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, η συνολική αύξηση, όμως, στην απασχόληση αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια καθαρές νέες θέσεις εργασίας, με τις θέσεις να αντιστοιχούν στο 14% της σημερινής παγκόσμιας απασχόλησης.
Οι δουλειές που θα χουν ανάπτυξη
Η ζήτηση για ρόλους που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως ειδικοί δεδομένων, μηχανικοί fintech και ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, αυξάνεται ραγδαία. Σε απόλυτους αριθμούς, οι 15 επαγγελματικοί κλάδοι με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη περιλαμβάνουν: Εργαζόμενοι στη γεωργία: Η πράσινη μετάβαση θα δημιουργήσει 34 εκατομμύρια νέες θέσεις έως το 2030. Οδηγοί διανομής, προγραμματιστές λογισμικού, εργαζόμενοι στην οικοδομή και πωλητές. Εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και στον τομέα της φροντίδας. Οι νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και σύμβουλοι αναμένεται να γνωρίσουν σημαντική αύξηση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Οι απαραίτητες δεξιότητες
Μέχρι το 2030, το 39% των βασικών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας θα έχει αλλάξει. Παρά τη μείωση σε σχέση με το 44% του 2023, η ανάγκη για αναβάθμιση και επανεκπαίδευση παραμένει κρίσιμη. Απαραίτητες θα είναι, βέβαια, οι τεχνολογικές δεξιότητες, σε τεχνητή νοημοσύνη, μεγάλα δεδομένα, κυβερνοασφάλεια και τεχνολογικός εγγραμματισμός. Θα χρειάζεται η δημιουργική σκέψη, η ανθεκτικότητα και η ευελιξία με τη διαρκή ενημέρωση και μάθηση να θεωρούνται πλέον απαραίτητες. Ζητούμενα θα είναι η ηγεσία, η κοινωνική επιρροή και η διαχείριση ταλέντων. Οι επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο σε προγράμματα αναβάθμισης και επανεκπαίδευσης για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Το WEF, μέσω των πρωτοβουλιών Jobs Initiative και Reskilling Revolution, συνεργάζεται με επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και κυβερνήσεις για να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για την οικονομία του αύριο.
Τα ανάρπαστα επαγγέλματα του 2030
Σύμφωνα με τα πιο πάνω οι δουλειές που θα είναι ανάρπαστες είναι κτηνοτρόφοι, εργάτες γης και εργαζόμενοι σε αγροτικές δουλειές. Οι οδηγοί ελαφρών φορτηγών ή υπηρεσιών διανομής και οι οδηγοί αυτοκινήτων, βαν και μοτοσυκλετών θα είναι απαραίτητοι. Βέβαια οι προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών θα είναι αναγκαίοι σε όλες τις εταιρείες και επιχειρήσεις. Θα έχουν πάντα δουλειά οι οικοδόμοι, οι πωλητές καταστημάτων, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, οι νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας, οι σερβιτόροι σε φαγητά και ποτά. Θα υπάρχει πάντα ανάγκη για γενικούς και επιχειρησιακούς διευθυντές, επαγγελματίες κοινωνικής εργασίας και συμβουλευτικής, project managers και βέβαια καθηγητές πανεπιστημίου και ανώτατης εκπαίδευσης.
Τα επαγγέλματα που θα είναι αχρείαστα
Όπως με νοσταλγία ίσως, θυμόμαστε πια, επαγγέλματα όπως οι σαμαράδες και οι γανωματήδες, ή οι παγοπώλες, που δεν υπάρχουν πια, έτσι θα συμβεί στο 2030 με μια σειρά δεδομένων για σήμερα επαγγελμάτων. Στις δουλειές που θα αντικατασταθούν από τεχνολογικές εφαρμογές είναι οι ταμίες και υπάλληλοι εισιτηρίων, οι διοικητικοί βοηθοί και εκτελεστικοί γραμματείς, οι οικονόμοι, οι καθαριστές και φροντιστές κτιρίων, οι υπάλληλοι καταγραφής υλικών και αποθήκης. Δεν θα χρειάζονται οι εργαζόμενοι σε εκτυπώσεις, οι υπάλληλοι λογιστικής, μισθοδοσίας και τήρησης βιβλίων, οι λογιστές και οι ελεγκτές, οι συνοδοί μεταφορών, οι φύλακες ασφαλείας, οι υπάλληλοι τραπεζών και χρηματοιοικονομικών υπηρεσιών, οι υπάλληλοι καταχώρισης δεδομένων, οι υπάλληλοι πληροφοριών πελατών και εξυπηρέτησης και οι γραφίστες.
Η Ελλάδα, ο αυτοματισμός, οι δεξιότητες, η ψηφιακή πρόσβαση και το αυξανόμενο κόστος ζωής
Η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει μια έλλειψη στις απαιτούμενες δεξιότητες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Είναι στη 16η θέση από τις συνολικά 55 παγκόσμιες οικονομίες που θα δουν να απαιτούνται νέες δεξιότητες την επόμενη πενταετία. Σημαντικό για την διαμόρφωση της εργασίας είναι πως θα πραγματοποιηθεί η συνύπαρξη ανθρώπων και μηχανών την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου μία στις τρεις εργασίες στη χώρας μας, το 2030 θα γίνεται από μηχανές. Η πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα και το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι τα θέματα που θα καθορίσουν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν εντοπίσει τα κενά δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και την αδυναμία προσέλκυσης ταλέντων στον κλάδο τους ως βασικά εμπόδια που ζητούν άμεση επίλυση. Άλλος καθοριστικό παράγοντας θα είναι η κλιματική αλλαγή και πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεάζουν όλα όσα σχετίζονται με τον τουρισμό στη χώρα. Η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση εκείνων που είναι σε ηλικία εργασίας θα επηρεάσουν την Ελλάδα, όπως και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, βέβαια. Θα αυξηθεί η ηλικία εργασία αφού θα χρειάζεται εργατικό δυναμικό και κάτι μας λέει πως θα πρεπει να δουλεύουμε μέχρι τα 85!
Ο κόσμος που αλλάζει και εμείς
Ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο παγκόσμιος, πολυπολιτισμικός, ετερογενής και απρόβλεπτος. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, ευκαιρίες, και δυσκολίες στη ζωή τους, που απαιτούν ολοένα πιο αυξημένη κινητικότητα μυαλού. Οι παραδοσιακές αξίες, ιδέες, ταυτότητες και θεσμοί μεταβάλλονται, εξελίσσονται ή εξαφανίζονται. Οι άνθρωποι χάνοντας τη σταθερότητα νιώθουν να απειλούνται και συχνά επιθυμούν μια στατική ύπαρξη που τους δίνει την εντύπωση κάποιας παραδοσιακής ασφαλείας.
Η επανάκτηση του δημόσιου χώρου, η επίδειξη κριτικής σκέψης, η συνεχής απόκτηση γνώσης είναι ο δρόμος για το μέλλον. Και σε τελευταία ανάλυση, όπως έλεγε και ο Νίκολα Τέσλα «οι μεγάλες στιγμές, γεννούν και μεγάλες ευκαιρίες». Μέχρι το 2030 προλαβαίνουμε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.