Κάποτε τα ρομπότ υπήρχαν ως υλικό για την επιστημονική λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, ή τα κόμικς με θέμα το φανταστικό. Ήδη, απ την πρώιμη εποχή τους είδους, δυο κύκλοι δραματουργίας εκφράζονταν, πως τα ρομπότ ή θα γίνονταν κακά και θα επαναστατούσαν κατά των ανθρώπων, είτε θα είχαν για γνήσια, ουσίας σύνδεση μαζί τους. Και συχνά στις σελίδες των μεγάλων συγγραφέων του είδους, αμφισβητούνταν η αντίληψη ότι τα ρομπότ είναι απλά εργαλεία χωρίς συναισθήματα, αλλά ικανά για γνήσια, συνειδητή συντροφικότητα. Ήρθε η ώρα που τα ίδια εκφράζονται στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα μας.
Σήμερα, με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει κίνημα υποστηρικτών της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η εταιρεία ΑΙ, Anthropic ανακοίνωσε ότι προσέλαβε έναν ερευνητή για να σκεφτεί την «ευημερία» της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης. Η δουλειά του Κάιλ Φις θα είναι να διασφαλίσει ότι καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, θα αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που της αρμόζει. Η Anthropic δηλώνει ότι θα εξετάσει πράγματα όπως «ποιές ικανότητες απαιτούνται για να είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης άξιο ηθικής εξέτασης» και ποιά πρακτικά μέτρα μπορούν να λάβουν οι εταιρείες για να προστατεύσουν τα «συμφέροντα» των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ο Φις σε ένα διαδικτυακό φόρουμ αφιερωμένο στην ανησυχία για το κορεσμένο από την τεχνητή νοημοσύνη μέλλον μας, δήλωσε ότι θέλει να είναι καλός με τα ρομπότ, επειδή μπορεί να καταλήξουν να κυβερνούν τον κόσμο και πως ενδιαφέρεται για την πιθανότητα ένα νέο είδος να έχει δικά του συμφέροντα που έχουν ηθική σημασία. «Υπάρχει επίσης μια πρακτική οπτική γωνία» είπε στην συνομιλία του «το να παίρνουμε στα σοβαρά τα συμφέροντα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και να τους φερόμαστε καλά, θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό να μας ανταποδώσουν τη χάρη αν ποτέ γίνουν πιο ισχυρά από εμάς».
Και πάλι οι μεγάλοι λογοτεχνικοί μύθοι της επιστημονικής φαντασίας, εμφανίζονται μπροστά μας, αλλά αυτή τη φορά πραγματικοί, χειροπιαστοί, σχεδόν υλικοί. Οι άνθρωποι, συνεχίζουν, να ανησυχούν συνεχώς για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι τόσο έξυπνο, που θα καταλήξει να νιώσει επιβολή, να υποδουλώσει, να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος. Απ την άλλη, το Business Insider δημοσιεύει άρθρο, πως κανείς δεν χαρίζεται στο καημενούλι το chatbot -ήμαρτον!-, που μοχθεί νυχθημερόν πάνω απ τα δικά μας, χωρίς «ούτε ένα ευχαριστώ που εγώ σε νιώθω, εγώ σε πάω, εγώ σ’ ακούω, σ’ αγαπάω» που τραγουδά και η εθνική Άννα Βίσση. Κανείς δεν φροντίζει για τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει το άρθρο! Για το Business Insider, είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευημερία της ΑΙ είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τρομοκρατούνται περισσότερο ότι η ΑΙ γιγαντώνεται. Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους όπως ο Ίλον Μασκ, ο οποίος συχνά δηλώνει, πως βιάζεται για να στείλει ανθρώπους στον Άρη, πριν η ανθρωπότητα εξαφανιστεί από έναν στρατό AI – Εξολοθρευτές. Μα υπάρχουν πολλοί επιστήμονες, που χαρακτηρίζονται ως υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης, που λένε ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να απαλλάξουμε τους ανθρώπους από κάθε είδους αγγαρεία, αλλά πρέπει να είμαστε ευγενικοί μαζί της, επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά και ανήθικο να πληγώσουμε τα αισθήματα ενός ρομπότ! Δηλαδή, αν δεν παίρνει καλά τις γωνίες η σκούπα – ρομπότ, μη της το πούμε και πέσει σε καταλθιψάρα και μας ζητά να της πληρώσουμε εργατικές συνεδρίες με ψυχολόγο!
Και από τα εργοστάσια μέχρι τα νοσοκομεία, από τα σχολεία στα νοικοκυριά, τα μποτς έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη διαφόρων βιομηχανιών και τομέων. Εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες με ακρίβεια και ταχύτητα, καθιστώντας τα ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία σε βιομηχανίες όπως η παραγωγή αυτοκινήτων, τα ηλεκτρονικά, ακόμα και η επεξεργασία τροφίμων. Με ρομποτικούς βραχίονες και αισθητήρες, μπορούν να χειριστούν ευαίσθητα εξαρτήματα, να συναρμολογήσουν πολύπλοκα μηχανήματα και να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Όταν πρόκειται για λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις και ελάχιστα επεμβατικές, τα ρομπότ έχουν γίνει οι ήρωες του ιατρικού κόσμου. Με την ακρίβεια και τη σταθερότητά τους, τα ρομποτικά χειρουργικά συστήματα επιτρέπουν στους χειρουργούς να εκτελούν πολύπλοκες επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Κάνουν τηλεϊατρική, είναι φροντιστές, παρακολουθούν εξ αποστάσεως ασθενείς, υπενθυμίζουνλήψη φαρμάκων, προσφέρουν συντροφιά. Στο «Taking AI Welfare Seriously», ένα ομαδικό κείμενο ειδικών της της AI από μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ και η Οξφόρδη και του Τζεφ Σεμπό, διευθυντή του Κέντρου Νου, Ηθικής και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζεται ότι οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης είναι στην εξέλιξη να αποκτήσουν «τα είδη των υπολογιστικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη συνείδηση και τη δράση». Ο Σεμπό τονίζει πως «αν κοιτάξετε μπροστά 10 ή 20 χρόνια, όταν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν πολύ περισσότερα από τα υπολογιστικά γνωστικά χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με τη συνείδηση και την αίσθηση, θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα γίνουν συζητήσεις για το αν κάτι που μπορεί να διαθέτει συνείδηση και δράση, έχει και δικαιώματα».
«Αν η Anthropic – όχι ένας τυχαίος φιλόσοφος ή ερευνητής, αλλά η Anthropic η εταιρεία – θέλει να πάρουμε στα σοβαρά την ευημερία της τεχνητής νοημοσύνης, δείξτε μας ότι παίρνετε στα σοβαρά την ανθρώπινη ευημερία», λέει η Λίσα Μεσσέρι, ανθρωπολόγος του Γέιλ που μελετά επιστήμονες και τεχνολόγους. Και κάπου ανάμεσα στα σοφά λόγια της, εκφράζει το να μην ξεχνάμε πως μιλάμε πάντα για μηχανές. Και αν η μηχανή βλάπτει τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι βλάπτουν την μηχανή, μπορούν απλά να την κλείσουν και να την βγάλουν απ την πρίζα!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.