11 Ιαν 2025
READING

Μη αποδεκτές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας ή πως οι ασφαλιστικές πρέπει να προσαρμοστούν

4 MIN READ

Μη αποδεκτές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας ή πως οι ασφαλιστικές πρέπει να προσαρμοστούν

Μη αποδεκτές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας ή πως οι ασφαλιστικές πρέπει να προσαρμοστούν

Οι αυξήσεις της τάξης του 14,6%, που προβλέπει ο δείκτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στα δια βίου ασφαλιστήρια συμβόλαια  δεν γίνονται αποδεκτές, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην Βουλή, είπε πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες η προσαρμογή των ασφαλιστικών εταιρειών για να μην ισχύσουν οι αυξήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση  «η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κάνει πράξη και να επιβάλει αυτή την προσαρμογή». Σήμερα είναι εν ενεργεία ιδρωτικά συμβόλαια υγείας 900.000 και από αυτά 255.000 συμβόλαια είναι δια βίου για υπηρεσίες υγείας που έχουν σημαντικές αυξήσεις. Το 2011 τα συμβόλαια αυτά ήταν 750.000 και έφτασαν στις 370 χιλιάδες το 2018. Αυτή η πολύ μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως ότι τα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, κατά τον κ. Θεοδωρικάκο.  Η κυβέρνηση προχωρά στην εισαγωγή ενός νέου αντικειμενικού δείκτη για τις αυξήσεις στα ασφαλιστικά τιμολόγια, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2026, θα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και θα λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες.

Φαίνεται πως οι ιδιες οι μεγάλες ασφαλιστικές κατανοούν πως δεν γινεται αποδεκτό να κλείνεται μια συμφωνία, να πληρώνει ο καταναλωτής αρκετά χρόνια και όταν φτάσει σε μεγάλη ηλικία να καλείται να πληρώνει αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις. Ο συνδυασμός της προστασίας των καταναλωτών και της κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, είναι το ζητούμενο. Ιδιαίτερα κρίσιμο τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί το θέμα με τις απανωτές αυξήσεις στα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να αφήσουν εύκολα τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια τους, γιατί κινδυνεύουν με μεγάλο πέναλτι αν αποφασίσουν στο μέλλον να κάνουν νέα ασφάλιση υγείας. Το πρόβλημα αποτυπώθηκε με σαφήνεια και στα στοιχεία του πληθωρισμού. Το Νοέμβριο του 2024, τα ασφάλιστρα υγείας είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών, από όλα τα είδη και τις υπηρεσίες που μετράει η Ελληνική Στατιστική Αρχή  με άνοδο κατά 14% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Με το φούσκωμα του λογαριασμού αλλά και το ότι επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι ως δεδομένο, η κυβέρνηση, δια του κ Θεοδωρικάκου προχώρησε στις εξαγγελίες της περασμένης Παρασκευής. Παρ όλα αυτά η  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με σχετική ανακοίνωση φωτογραφίζει τα ιδιωτικά νοσοκομεία ως υπαίτιους των αυξήσεων. «Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας. Τις πληρώνουν» αναφέρει η ΕΑΕΕ και συνεχίζει τονίζοντας πως «πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν. Άρα, η δημόσια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Άλλωστε, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν τις δαπάνες υγείας».

Οι ασφάλειες υγείας και ζωής έχουν πολύ μεγάλη ιστορία. Οι ρίζες τους βρίσκονται στους Έλληνες και μετά στους Ρωμαίους, όταν περίπου το 600 π.Χ. δημιούργησαν τα λεγόμενα  «φιλανθρωπικά σωματεία» που φρόντιζαν για τις οικογένειες των μελών που έφευγαν από τη ζωή, ενώ κάλυπταν και τα έξοδα κηδείας τους. Η ασφάλιση με την σύγχρονη έννοια χρονολογείται από το 1666, όταν ξέσπασε στο Λονδίνο μια μεγάλη πυρκαγιά, που κατέστρεψε 13.200 κτίρια. Μετά από την πυρκαγιά αυτή, ο Νίκολας Μπάρμπον λειτούργησε ένα γραφείο ασφάλισης κτιρίων και κατοικιών και το 1698, ιδρύθηκε στην Αγγλία η πρώτη ασφαλιστική εταιρία. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μία μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τα μισά του 19ου αιώνα. Η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία ιδρύθηκε το 1828, στη Σύρο, από τον Ιωάννη Καποδίστρια, μόλις 7 χρόνια, μετά την Ελληνική Επανάσταση, και έφερε την ονομασία «Η Ελλάς»! Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εταιρείες «Τo Ελληνικόν Ασφαλιστικόν Κατάστημα» και «Φιλεμπορική» και το 1877 η ΓΕΝΚΑ. «Μαύρη σελίδα» στην ιστορία της ασφαλιστικής Αγοράς αποτέλεσε το 2009, όταν η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του Υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας πέντε εταιρειών του ομίλου ΑΣΠΙΣ παύοντας επί της ουσίας τη δραστηριότητά του. Το 2010 η Εποπτεία της Ιδιωτικής Ασφάλισης πέρασε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία οργάνωσε τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, βασίζοντας τη λειτουργία της στο Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τέλος, το 2016 εφαρμόστηκε και στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά το νέο Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Solvency ΙΙ, για την φερεγγυότητα του εταιρικού κλάδου και τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.