08 Ιαν 2025
READING

Ακριβέ μου καφέ και πολύτιμη μου σοκολάτα

4 MIN READ

Ακριβέ μου καφέ και πολύτιμη μου σοκολάτα

Ακριβέ μου καφέ και πολύτιμη μου σοκολάτα

Αλήθεια, πόσο βαρετή, άγευστη, χωρίς διπλή απόλαυση θα τανε η ζωή μας χωρίς καφέ και σοκολάτα! Και αν έφτασαν σε ύψη δυσθεώρητα και πιο υψηλά από ποτέ, οι τιμές του καφέ και του κακάο το 2024, καμία διάθεση δεν έχουμε να στερηθούμε, τις δυο σκουρόχρωμες ουσίες, που αξίζουν σε χρυσό.

Από τις ζούγκλες του Μεξικό στις ευρωπαϊκές σάλες των ευγενών και τις κλειστές λέσχες των Άγγλων τζέντλεμαν και τέλος στη γεύση όλων μας, το μακρύ ταξίδι της σοκολάτας της «τροφής των θεών» είναι γεμάτο περιπέτειες. Το ίδιο και ο καφές! Από έναν βοσκό στην Αιθιοπία που είδε να τρώνε κόκκους καφέ οι κατσίκες του, έγινε μονοπώλιο των Αράβων, πέρασε στη Δαμασκό, ταξίδεψε στην Κωνταντινόπουλη,  με αγαπητιλίκι ο Φρανσίσκο ντε Μέλο Παλιέτα πήρε βλαστούς του από τη σύζυγο του κυβερνήτη της Γαλλικής Γουϊάνας και κυρίευσε τον κόσμο, με κατανάλωση πια πάνω 500 εκατομμύρια φλυτζάνια καφέ, τη κάθε μέρα. Μα και τα δύο αγαπημένα προϊόντα, σε αυτήν την αυτοκαστροφική περιβαλλοντολογικά εποχή, γνωρίζουν έλλειψη και αντιμετωπίζουν προβλήματα στη καλλιέργεια τους. Οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατά 167,89% από το προηγούμενο χρόνο, μέχρι σήμερα, ενώ οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί κατά 68,42%!

Πολύτιμη μου σοκολάτα

Το κακάο παρουσίασε το χειρότερο έλλειμμα παγκόσμιας προσφοράς των τελευταίων έξι ετών, γιατί λέει, οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, ιδίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, αντιμετώπισαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, είχαν αύξηση των ασθενειών στις καλλιέργειες και  οδηγήθηκαν σε φτωχές συγκομιδές. Τα παγκόσμια αποθέματα κακάο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο, για περισσότερο από μια δεκαετία. Υπάρχει φόβος οι κακές καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, να συνεχιστούν και φέτος, ενώ οι καλλιέργειες κακάο έχουν πιο αργές νέες φυτεύσεις και κακαόδεντρα δίνουν λιγότερο καρπό, μιας και είναι γερασμένα. Με πιθανή την επιβολή δασμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι σε ένταση και αναμένεται όξυνσή για τις τιμές της σοκολάτας. Και επειδή το βούτυρο κακάο, που παράγεται όταν αλέθονται οι κόκκοι κακάο, είναι βασικό συστατικό της σοκολάτας και μια μέση μπάρα σοκολάτας γάλακτος περιέχει περίπου 20% βούτυρο κακάο, κοστίζει πια χρυσάφι παρασκευή της απόλαυσης μας. Πριν φτάσει σε μας, λοιπόν, η μοναδικής γεύσης πλάκα σοκολάτας και οι μυριάδες συνταγές της και αφού δεν προβλέπεται να πέφτει η τιμή της, οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες παίρνουν τα μέτρα τους. Συρρικνώνουν τα μεγέθη και τις συσκευασίες, βάζουν στις συνταγές τους λιγότερο κακάο, αυξάνουν άλλες γεύσεις, προσθέτουν φθηνότερα υποκατάστατα, όπως το φοινικέλαιο.

Ακριβέ μου καφέ

 Η Βραζιλία,  από το 1727, λοιπόν, που ο Πορτογάλος αξιωματικός φύτεψε το πρώτο καφεόδεντρο, που έφερε κρυφά από την γειτονική Γαλλική Γουιάνα, ξελογιάζοντας την σύζυγο του τοπικού κυβερνήτη,  είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ για περισσότερα από 150 χρόνια. Ο καφές για τη Βραζιλία δεν υπήρξε μόνο ένα από τα σημαντικότερα της προϊόντα και ένας από τους κύριους μοχλούς της οικονομίας της, αλλά ένα προϊόν που επηρέασε την ιστορία της, την πολιτική της, την πληθυσμιακή της σύσταση. Μα τις περασμένες χρονιές και πάλι ως αποτέλεσμα της μεγάλης κλιματικής κρίσης, η Βραζιλία αντιμετώπισε τεράστιες πυρκαγιές στο Σάο Πάολο, μια από τις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ. Ακολούθησαν ξηρασίες και χαμηλή υγρασία στο έδαφος που επηρέασαν τις συγκομιδές και έκαναν τα καφεόδεντρα να έχουν πάρα πολλά φύλλα και πολύ λίγα άνθη. Το Βιετνάμ είναι η  δεύτερη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου έχει τη δική της ιστορία και ξεχωριστή κουλτούρα καφέ, ενώ παράγει και τη δική της ποικιλία τον Robusta με νότες ξύλου και καραμέλας. Η χώρα που γνώρισε τον καφέ, στα 1857 από Γάλλους  ιεραπόστολους, αντιμετώπισε σημαντική ξηρασία, αλλά και μεγάλες ζημιές λόγω τυφώνων, οι οποίες επηρέασαν σοβαρά τις σοδειές του καφέ. Μέσα σ όλα αυτά, η Κίνα έχει μπει επιθετικά τόσο στη κατανάλωση καφέ όσο και στην αγορά του, αυξάνοντας τη ζήτηση και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία και άλλες γεωπολιτικά προβλήματα, όπως τις πολεμικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή. Έτσι, οι παγκόσμιες τιμές του καφέ σημείωσαν ιστορικό υψηλό στα 349,58 δολάρια ή 335,74 ευρώ, ανά λίβρα τον Δεκέμβριο του 2024.

Δέντρα, που λατρεύτηκαν ως θεότητες. Κάποτε «τροφή των θεών» και κάποτε ροφήματα «του Διαβόλου». Με τους κόκκους του να χουν ακόμη και χρήση νομίσματος. Άλλοτε «γιατρικά διά πάσαν νόσον» και πανάκριβα φάρμακα για τους λίγους εκλεκτούς. Κινούν οικονομίες, ζούνε λαούς, λατρεύονται για τη γεύση τους σε όλο το κόσμο, είναι μέρος της καθημερινότητάς της ζωής μας. Και ανεξάρτητα απ τις τιμές του, κάθε μέρα θα αναζητούμε ένα αχνιστό καφεδάκι, ή στην πολυτέλεια μας ένα φλυτζάνι σοκολάτα και πολλά μικρά κομμάτια από πλάκες της αγαπημένες!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.