07 Ιαν 2025
READING

Τηλεπικοινωνίες: Τα στοιχήματα και οι στόχοι στα δίκτυα για το 2025

4 MIN READ

Τηλεπικοινωνίες: Τα στοιχήματα και οι στόχοι στα δίκτυα για το 2025

Τηλεπικοινωνίες: Τα στοιχήματα και οι στόχοι στα δίκτυα για το 2025

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένα κρίσιμο πεδίο και ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κοινωνία, καθώς οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες, με τους παρόχους να προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί γρηγορότερα η διείσδυση της οπτικής ίνας, για να βρεθεί η χώρα στις υπερυψηλές ταχύτητες.

Το gigabit voucher, το κουπόνι που έφερε η ελληνική κυβέρνηση λίγες εβδομάδες πριν την «δύση» του 2024, είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των παρόχων, καθώς σε αυτό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μεγαλύτερη ζήτηση και κάλυψη περισσότερων σημείων της χώρας με οπτική ίνα.

Ωστόσο το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, καθώς όπως λένε πηγές της αγοράς, το πρόγραμμα δεν προχωράει με τόσο ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικού δυναμικού φέρνει καθυστερήσεις.

Αυτό προσπαθούν να αλλάξουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, με τον νέο πρόεδρο και CEO του ΟΤΕ Κώστα Νεμπή, σε πρόσφατο κάλεσμα να κάνει λόγο για υπαρκτά προβλήματα, τα οποία η διοίκηση εργάζεται να επιλύσει.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση των δικτύων 5G στον πλέον μέγιστο βαθμό.

Εντός του 2025 προγραμματίζεται το λανσάρισμα της νέας τεχνολογίας 5G ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, το 5G Stand Alone και από τους Nova-Vodafone, με τον ΟΤΕ να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα την εμπορική του διάθεση.

Οι οπτικές ίνες και οι επενδύσεις

Η κάλυψη των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), παρότι παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%), παρουσιάζει διψήφιο αριθμό ανάπτυξης. Για την ακρίβεια πλέον φτάνει στο 40%, όταν το 2018 ήταν μόλις στο 0,4%. Αντίστοιχα, το «take up» των συνδέσεων από 100 Mbps και πάνω είναι σήμερα στο 33%, όταν το 2018 ήταν στο 1%.

Αυτό οφείλεται στις επενδύσεις που τρέχουν οι μεγάλοι πάροχοι, ενώ ταυτόχρονα στον «χορό» έχει μπει και η ΔΕΗ η οποία έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης οπτικών ινών, ενώ στοχεύει να μπει και στη λιανική.

Η ΔΕΗ στοχεύει έχει ήδη φτάσει τις 500.000 συνδέσεις FTTH, στοχεύοντας να φτάσει τις 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025 και έτσι αναμένεται να γίνει ο no2 πάροχος στη χώρα, πίσω μόνο από τον ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ είναι ο νο1 πάροχος, καθώς το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε 31 χιλιάδες νέες συνδέσεις FTTH.

Οι συνολικοί συνδρομητές FTTH ανέρχονται σε 355 χιλιάδες, εκ των οποίων το 85% χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ. Επιπλέον, περίπου το 39% των συνδρομητών FTTH του ανταγωνισμού βασίζονται στις υποδομές του ΟΤΕ, συγκριτικά με 37% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις πρόσφατες συμφωνίες εκπτώσεων όγκου στην αγορά χονδρικής FTTH μεταξύ βασικών παρόχων της αγοράς, μετά την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές τον Ιούλιο του 2024.

Σε πρόσφατο κάλεσμα δημοσιογράφων, ο Κώστας Νεμπής τόνισε ότι στόχος του ΟΤΕ είναι να γίνει από τους μεγαλύτερους παρόχους στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι το δίκτυο Fiber-to-the-Home (FTTH) συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά για να καλύψει το 65% της χώρας έως το 2027. «Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την πλειονότητα των ευρυζωνικών πελατών μας σε οπτική ίνα ή σε υβριδικές υποδομές Fixed Wireless Access σε περιοχές που δεν προβλέπονται να καλυφθούν από οπτική ίνα – δική μας ή εναλλακτικών παρόχων».

Ο ΟΤΕ έχει δεσμευτεί για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου FTTH, ώστε να καλύψει περίπου τρία εκατομμύρια συνδέσεις, που αποτελούν τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας μέχρι το 2027.

Η Nova και η Vodafone

Στις αρχές του 2024, η CEO του Vodafone Group, επισκέφθηκε την Ελλάδα και ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1 δις ευρώ, σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάσμα με τον ΟΤΕ και να τρέξει γρηγορότερα τις επενδύσεις στη χώρα.

Η Vodafone έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και όπως αναφέρει η εταιρεία, εντός του 2025, το δίκτυο οπτικών ινών θα καταστεί εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια, ενώ στόχος είναι η επέκταση της διαθεσιμότητας σε 850.000 σπίτια έως το 2028.

Η Nova από την άλλη, έχει καλύτερο αποτύπωμα από την Vodafone, ωστόσο βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς τρέχει ακόμα η διαδικασία πώλησής της.

Το αρχικό πλάνο των 1,6 εκατ. συνδέσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει η Nova το 2022 και θα κάλυπτε το 70% της ελληνικής επικράτειας, «επαναπροσδιορίστηκε» στο 1 εκατ., πράγμα που «αποτυπώνει» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών γίνεται στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της United Groupστην Ελλάδα, αξίας 2 δις. ευρώ έως το 2027. Από το ποσό αυτό έχουν ήδη επενδυθεί 800 εκατομμύρια και η United είναι – προς ώρας- ο 2ος μεγαλύτερος πάροχος δικτύου FTTH στην Ελλάδα.

Ουραγός η Ελλάδα στη σταθερή, λίγο καλύτερα στη κινητή

Το πόσο σημαντικό είναι να τρέξουν όλες αυτές οι επενδύσεις, εδράζεται στο γεγονός ότιο η Ελλάδα παραμένει σταθερά στα επίπεδα της 100ης θέσης υστερώντας σε σχέση με χώρες όπως η Γουιάνα, το Μαυροβούνιο, η Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Κόσοβο, η Αλβανία, και η Παλαιστίνη. Με ταχύτητες 52.31 Mbps η Ελλάδα βρίσκεται στην 97η θέση της Ookla, καθώς το χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας παραμένει δυσανάλογο.

Στην κινητή, η Ελλάδα είναι στην 36η θέση έχοντας πραγματοποιήσει άνοδο 5 θέσεων τον τελευταίο μήνα με την μέση ταχύτητα να είναι στα 85.27 Mbps.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.