Έτος ολοκλήρωσης εμβληματικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο ανάπτυξης κτιρίων αναμένεται να αποτελέσει το 2025, με τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κατασκευαστικός κόσμος να αντιμετωπίσει να παραμένουν. Παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις φορέων της αγοράς προς την πολιτεία, τόσο για το ζήτημα διευθέτησης βασικών δημόσιων υποδομών, όπως είναι οι οδικοί άξονες στην πρωτεύουσα, αλλά και για τη δυσκολία εύρεσης ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην οικοδομή, τα δρομολογημένα έργα έχουν πατήσει γκάζι.
Ένα από αυτά είναι το Μινιόν, που τέσσερα χρόνια μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας – πλέον ανήκει στη Dimand – θα παραδοθεί στο κοινό με τη νέα του μορφή έως τον Απρίλιο, με το πολυκατάστημα όπως το γνώριζαν οι προηγούμενες γενιές να ανήκει στη ιστορία. Το ανακαινισμένο κτίριο της Πατησίων, που έμεινε κλειστό επί δύο δεκαετίες, θα ολοκληρωθεί την άνοιξη, αλλά έχει ήδη μισθωθεί στους χρήστες τους: επιφάνεια άνω 8.000 τ.μ. μισθώνει η Zara για αποθήκες, κατάστημα και γραφεία έως τον 4ο όροφο, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους θα φιλοξενηθούν γραφεία της ΔΕΗ. Το ακίνητο θα πιστοποιηθεί περιβαλλοντικά κατά LEED Gold και σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η κατασκευή του οκταώροφου κτιρίου διαμερισμάτων που θα ξεκινήσει να αναπτύσσει η Dimand σε πτέρυγα του παλιού πολυκαταστήματος, με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Ωριμότερη θα είναι το 2025 η κατασκευή του νέου κτιρίου διοίκησης της ΔΕΗ στο παλιό στρατόπεδο Πλέσσα επί της λεωφόρου Μεσογείων, κοντά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Τέρνα έχει αναλάβει την πρώτη των σχετικών εργασιών (εκσκαφές, χωματουργικά και αντιστηρίξεις) της επένδυσης συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων. Στόχος της ΔΕΗ είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και πράσινου κτιρίου γραφείων επιφανείας 10.500 τ.μ. επί οικοπέδου 30,5 στρεμμάτων. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει μισθώσει το ακίνητο από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας για περίοδο 50 ετών. Προς ολοκλήρωση βαίνει και το νέο συγκρότημα γραφείων The Grid που αναπτύσσεται στο πρώην εργοστάσιο της Kodak στο Μαρούσι. Αυτή είναι μία επένδυση περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ από την κοινοπραξία των Noval και Brook Lane, την υλοποίηση της οποίας έχει αναλάβει επίσης η Τέρνα. Το έργο αφορά, συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη ενός συγκροτήματος επιφανείας 61.500 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, εκ των οποίων τα 35.100 τ.μ. θα αφορούν υπόγειους χώρους και τα υπόλοιπα 26.400 τ.μ. τους χώρους ανωδομής.
Την προσοχή των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου «μονοπωλεί» φέτος και η συνέχιση των εργασιών ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Το 2025 η Lamda Development εκκινεί τις εργασίες στο μητροπολιτικό πάρκο, στο παράκτιο μέτωπο όπου θα δημιουργηθεί μία ελεύθερη παραλία 1 χιλιομέτρου, καθώς και το κύριο έργο της κατασκευής του Ellinikon Mall στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το εμπορικό κέντρο, το μεγαλύτερο mall της Ελλάδας σύμφωνα με την ενημέρωση της Lamda, υπάρχει συνεργασία με τη γαλλική Bouygues η οποία ολοκληρώνεται προσεχώς για μέρος του έργου, ενώ ελληνικοί και ένας ξένος όμιλος είναι στους έξι επικρατέστερους για τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες. Μέχρι σήμερα, έχουν συμφωνηθεί οι προκαταρκτικοί όροι (Heads of Terms) με μισθωτές για το 63% της συνολικής μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας στο Ellinikon Mall, το οποίο θα διαθέτει 280 καταστήματα «νέας γενιάς» και θα είναι 50% μεγαλύτερο από το Mall του Αμαρουσίου. Σχετικά με το πάρκο, θα καλύπτει 2.000 στρέμματα της έκτασης ή το 1/3 της συνολικής ανάπτυξης και το κόστος του εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ. Θα είναι 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, ενώ η πρώτη φάση ανάπτυξης έχει ανατεθεί στην Aktor. Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα προχωρά και ο πρώτος ουρανοξύστης πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, το καλοκαίρι του 2025, ο Riviera Tower θα έχει σκαρφαλώσει στον 25ο όροφο, ενώ η διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του 20ου ορόφου. Την ανέγερση του πύργου με τα σχεδόν 200 διαμερίσματα ανέλαβε η κοινοπραξία της Intrakat με τη γαλλική Bouygues, ενώ στα κατασκευαστικά ορόσημα του έργου περιλαμβάνεται η σκυροδέτηση που διήρκεσε περισσότερες από 40 ώρες για τη θεμελίωση του πύργου, το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.