07 Ιαν 2025
READING

Ασφαλιστικές εταιρείες: Που θα «κλείσει» η παραγωγή ασφαλίστρων το 2024 και ποιοι οι κλάδοι ανάπτυξης για το 2025

4 MIN READ

Ασφαλιστικές εταιρείες: Που θα «κλείσει» η παραγωγή ασφαλίστρων το 2024 και ποιοι οι κλάδοι ανάπτυξης για το 2025

Ασφαλιστικές εταιρείες: Που θα «κλείσει» η παραγωγή ασφαλίστρων το 2024 και ποιοι οι κλάδοι ανάπτυξης για το 2025

Πάνω από 6 δις. ευρώ σε ασφάλιστρα αναμένεται να φτάσει η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλιστικών εταιρειών το 2024, με πηγές της αγοράς να αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση με την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο κλείσιμο της χρονιάς αλλά και το νέο έτος.

Μάλιστα ο αριθμός αυτός, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να αποτελέσει ρεκόρ παραγωγής, σπάζοντας αυτό του 2009, που είχε διαμορφωθεί στα 5,4 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, η ασφαλιστική παραγωγή εμφανίστηκε αυξημένη κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, στα 3,71 δισ. ευρώ. Η παραγωγή στις ασφαλίσεις ζωής ανήλθε στα 1,81 δισ. ευρώ ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κινείται 8,7% υψηλότερα, στα 1,9 δισ. ευρώ.

Πριν λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της KPMG, ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής Δημήτρης Μαζαράκης τόνισε ότι τα νέα μέτρα είναι πολύ θετικά και αναμένεται να δώσουν ώθηση στον κλάδο συνολικά. «Ωστόσο δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, πρέπει να γίνουν πράγματα ακόμα και κυρίως να γίνουν πράγματα από τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Από μόνα τους τα μέτρα δεν είναι αρκετά, πρέπει να καταβάλλουμε όλοι κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι δύσκολο εγχείρημα να ασφαλιστούν όλες οι επιχειρήσεις καθώς υπάρχουν 70.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ», είπε.

Παράλληλα οι αυξήσεις σε συγκεκριμένα συμβόλαια αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα συμβόλαια στην Υγεία ανέβηκαν στο +14% και +6% στα αυτοκίνητα, ενώ παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται, και μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο +20%.

Ποιο κλάδοι αναπτύσσονται

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2024, ο κλάδος που έχει μεγάλη ανάπτυξη είναι η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων, με παραγωγή 586 εκατ. ευρώ και αύξηση 5,1% σε σχέση με πέρυσι.

Στις ασφαλίσεις υγείας-ασθενείας η παραγωγή ανήλθε στα 380 εκατ. ευρώ με άνοδο 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ μεγάλη αύξηση 25,6% είχε η ασφάλιση για πυρκαγιά, με την παραγωγή να φτάνει τα 332 εκατ. ευρώ.

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Τα τελευταία χρόνια, η ιδιωτική ασφάλιση έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Daniel, που είχε ως συνέπεια ζημιές περιουσίας  της τάξης των 2,5 δις. ευρώ, αναδείχθηκε σε μεγάλη κλίμακα το τεράστιο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ωστόσο η ασφαλιστική συνείδηση παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ και η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ ακουμπάει το 2,5%, ποσοστό πολύ μικρό συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 17%, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεπερνάει το 80%. Αυτό σημαίνει ότι μόλις 1 στις 6 κατοικίες στη χώρα μας διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη.

Αυτό το σκηνικό επιδιώκει να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ υποχρεωτική θα γίνει και η ασφάλιση αυτοκινήτων από φυσικές καταστροφές.

Άλλωστε η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα. Η πρόκληση είναι μεγάλη, και στόχος των εταιρειών είναι να μπορέσουν μέσα από τα προγράμματά τους αλλά και την συνεργασία με την κυβέρνηση, να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση και να πειστούν ότι η ασφάλιση λειτουργεί κυρίως για αυτόν που δεν έχει λεφτά και όχι τον πλούσιο.

Μία πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία είναι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο CEO της Allianz Βασίλης Χριστίδης, μιλώντας στην εκδήλωση της KPMG για την ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκε στην σημασία της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφαλιστική αγορά.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ενισχύουν την ψηφιακή τους παρουσία, δημιουργώντας φιλικές προς τον χρήστη ψηφιακές πλατφόρμες και προσφέρουν στους πελάτες εύκολες και ποικίλους τρόπους πρόσβασης σε ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Ποιες είναι οι κορυφαίες εταιρείες βάσει ασφαλίστρων

Σε επίπεδο παραγωγής ασφαλίστρων, την πρωτιά το 2023 κατείχε η ΝΝ Hellas με παραγωγή στα 881,8 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Εθνική Ασφαλιστική με 734,3 εκατ. ευρώ και τον «βάθρο» έκλεισε η Eurolife με παραγωγή στα 618,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Generali Hellas (508,9 εκατ. ευρώ), ενώ στην πέμπτη θέση ανήλθε η η Allianz (μετά την ενοποίησή της με την Ευρωπαϊκή Πίστη) με ασφάλιστρα στα 437,5 εκατ. ευρώ. Στην έκτη θέση ήταν η Interamerican με 431 εκατ. ευρώ.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ergo (275,7 εκατ.), η Alpha Life (267 εκατ. ευρώ), η Groupama (212,7 εκατ. ευρώ) και η Ιντερσαλόνικα (140,6 εκατ. ευρώ), ενώ με 11η είναι η μοναδική ασφαλισιτκή εισηγμένη στο Χ.Α. Interlife με παραγωγή στα 93,82 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.