07 Ιαν 2025
READING

Ακόμα περισσότερα σενάρια τρόμου για το μέλλον μας

8 MIN READ

Ακόμα περισσότερα σενάρια τρόμου για το μέλλον μας

Ακόμα περισσότερα σενάρια τρόμου για το μέλλον μας

Φοβόμαστε τη τεχνολογία, την εξέλιξη, τον σε άθλια κατάσταση πλανήτη γύρω μας, πως σβήνει ο ήλιος, τις εκτός ελέγχου πανδημίες, τις μεταλλάξεις των ιών, τους εξωγήινους, τα βακτήρια που θα μας κάνουν ζόμπι. Γενικά φοβόμαστε!

«Ένιωθα βαθιά πως το ανώτατο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι η Γνώση μήτε η Αρετή, μήτε η Καλοσύνη μήτε η Νίκη· μα κάτι άλλο πιο αψηλό, πιο ηρωικό κι απελπισμένο: Το Δέος, ο ιερός τρόμος» έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης βάζοντας μια υψηλή εκδοχή στο κάδρο, του ανείπωτου, αταβιστικού, ψυχοφθόρου άγχους που μας κατατρύχει και που στην αρχή κάθε νέας χρονιάς, βρίσκει τον τρόπο του να ξεχυθεί εντός μας. Η Ταχύτητα της Αλλαγής των Συνθηκών Ζωής Σήμερα, οι πολλές μεταβλητές, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, που δεν προλαβαίνουμε ούτε να καταλάβουμε, μα ούτε και να συμφιλιωθούμε μαζί τους, τροφοδοτούν το άγχος μας για το μέλλον. Ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς. Και εμείς όλο και πιο δύσκολα προσαρμοζόμαστε σ αυτόν. Και παντού να βοούν βιβλία, άρθρα, δηλώσεις, κάποτε προφητείες και θρησκευτικές εσχατολογίες, με τρομολαγνική, πάντα, διάθεση πως όχι απλά κινδυνεύει, αλλά, να, τελειώνει ο «πολιτισμός», ο «κόσμος», η «ανθρωπότητα». Όσο ψύχραιμος και αν είναι ο άνθρωπος, ε, έρχεται στιγμή που φρικάρει με τόσο συνεχείς και σαν ουρλιαχτά πιθανότητες και απιθανότητες. Όσο και αν πάμε να αποφύγουμε την φοβία και το άγχος, κάνει κάτι σαν αντίλαλο, η ανησυχία, από τα γραπτά του ιστορικού και καθηγητή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Γιουβάλ Νώαχ Χαράρι να καταλήγει πως «το αόρατο χέρι της αγοράς, η βιοτεχνολογία αλλά και η τεχνολογία της πληροφορίας μάς φέρνει αντιμέτωπους με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει συναντήσει ποτέ το ανθρώπινο είδος».

Οι άνθρωποι στην υπηρεσία όσων κατέχουν την τεχνολογία

Ο Γερμανός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος, ανθρωπιστής και φιλόσοφος Έριχ Φρομ έλεγε ότι «ο κίνδυνος στο παρελθόν ήταν μήπως οι άνθρωποι γίνουν δούλοι, ο κίνδυνος στο μέλλον θα είναι μήπως οι άνθρωποι γίνουν ρομπότ». Αυτή μοιάζει να είναι η πιο επίκαιρη από ποτέ ανθρώπινη φοβία, αλλά και προοπτική για το μέλλον.  Σε μεγάλο παλαιότερο αφιέρωμα της Daily Mail, ο Τζορτζ Στάκχοφ, επικεφαλής αξιωματούχος για την στρατηγική της παγκόσμιας διαφημιστικής εταιρείας DDB EMEA, που έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο AI με το όνομα «The Uncreative Agency» θύμιζε τον «Νόμο του Αμάρα». Το πως δηλαδή οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας στο άμεσο μέλλον και φυσικά στο τώρα, ενώ υποτιμούν τις επιπτώσεις της για τον πιο μακρινό καιρό, που ποιος ζει και ποιος πεθαίνει! Οι άνθρωποι, σήμερα, πανικοβάλλονται για τις θέσεις εργασίας που θα καταστραφούν από το GPT-4 τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό είναι υπερβολή, μιας και νέες θέσεις θα δημιουργηθούν, μοιαρία. Μα, δεν είναι υπερβολή πως υπάρχει ένα σκοτεινό μέλλον. Αυτό που αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και στο οποίο όσοι έχουν τον έλεγχο της θα έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους τεράστια δύναμη, την ώρα που το 99% του πληθυσμού θα έχει στερηθεί αυτού του δικαιώματος. Οι άρχοντες της AI θα ελέγχουν τα δεδομένα του κόσμου και θα έχουν μετατρέψει όλους τους πληβείους ή κοινούς, σε δουλοπάροικους. Μια αισιόδοξη οπτική θα ήταν όλοι να  επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, έχοντας καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ταχύτερες μεταφορές,  λιγότερη ρύπανση, ευνοϊκές κλιματικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Και εκεί που πάμε να ηρεμίσουμε, λοιπόν, ακούμε καμία κορώνα του ‘Ελον Μασκ και το μόνο που έχουμε να ελπίζουμε, είναι να βρεθεί χρυσή τομή και οι δυο προοπτικές, αν μη τι άλλο, να συναντηθούν.

Το βιοχάκινγκ και τα μικροτσίπ στο σώμα μας

Η Χέδερ Ντιλένεϊ είναι ιδρύτρια της Gallium Ventures, μιας τεχνολογικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιών στο Λονδίνο και έχει εμφυτευμένο στο χέρι της, ένα μικροτσίπ που της επιτρέπει να ανοίγει τις πόρτες! Η σουηδική startup «Epicenter», επίσης, τοποθετεί στους υπαλλήλους της μικροτσίπ στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, τα οποία λειτουργούν ως κάρτες εισόδου, δηλαδή ανοίγουν τις πόρτες, χειρίζονται τα μηχανήματα εκτύπωσης, μετράνε ώρες ως κάρτες εργασίας, αγοράζουν smoothies απ το κυλικείο, με μία κίνηση του χεριού τους. Ο Μπιλ Γκέιτς είπε βαρύγδουπα, κάποτε, πως «πρόοδος της τεχνολογίας είναι να μην την παρατηρείς καν, ώστε να είναι μέρος της καθημερινότητας». Και ήρθε η μέρα που είναι τόσο μέρος της καθημερινότητάς μας, ώστε να την έχουμε εμφυτευμένη στο σώμα ή το κεφάλι μας. Η βρετανό – πολωνική εταιρεία Walletmor προσφέρει εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για πληρωμές, ως πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες «για να πληρώσεις ένα ποτό στην παραλία στο Ρίο, έναν καφέ στη Νέα Υόρκη, ένα κούρεμα στο Παρίσι ή στο τοπικό παντοπωλείο σου», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Γουοτζετέκ Παπρότα.  Η ειδικός στη χρηματοοικονομική τεχνολογία ή fintech, Τιοντόρα Λιού, μία απ τους συγγραφείς του βιβλίου «Beyond Good: How Technology Is Leading A Business Driven Revolution», λέει πως τα εμφυτευμένα τσιπ πληρωμής είναι απλώς «μια επέκταση του Διαδικτύου των πραγμάτων». Με αυτό εννοεί έναν άλλο νέο τρόπο σύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων. Μα, τα ενσωματωμένα τσιπ, όσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται, τόσο θα αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε περισσότερα προσωπικά στοιχεία. Πόσα είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε χάριν ευκολίας; Πού τραβάμε τη γραμμή όσον αφορά την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια; Ποιος θα προστατεύσει τις ζωτικής σημασίας υποδομές και τους ανθρώπους που τις αποτελούν; Η Νάντα Κακαμπάντσε, καθηγήτρια πολιτικής, διακυβέρνησης και ηθικής στο Henley Business School του Πανεπιστημίου Reading, είναι επίσης επιφυλακτική σχετικά με το μέλλον των πιο προηγμένων εμφυτεύσιμων τσιπ. «Υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα κατάχρησης», λέει και συνεχίζει «σε αυτούς που δεν αγαπούν την ατομική ελευθερία, ανοίγει σαγηνευτικές νέες προοπτικές για έλεγχο, χειραγώγηση και καταπίεση. Σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα; Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα; Και είναι ηθικό να βάζουμε τσιπ σε ανθρώπους όπως κάνουμε στα κατοικίδια; Το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είναι η αποδυνάμωση πολλών προς το όφελος λίγων». Βεβαίως και τα μικροτσίπ βοηθούν πολύ τα άτομα με αναπηρία, αλλά υπάρχουν και εμμονικοί μ αυτά. Ο Ολλανδός κύριος Πάουμαν, είναι βιοχάκερ και με τα τεχνολογικά εμφυτεύματα προσπαθήσει να βελτιώσει την απόδοσή του σώματος τους. Έχει συνολικά 32 εμφυτεύματα, συμπεριλαμβανομένων τσιπ για άνοιγμα θυρών και ενσωματωμένους μαγνήτες. «Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, οπότε συνεχίζω να συλλέγω περισσότερα», λέει. «Τα εμφυτεύματά μου αυξάνουν το σώμα μου. Δεν θα ήθελα να ζήσω χωρίς αυτά».

Τα γυαλιά μας, θα πιάνουνε πολυλογία

Γυαλιά που μοιάζουν με ένα κανονικό ζευγάρι και θα μπορούν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση θα είναι ο νέος κανόνας στη ζωή μας μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη δουλειά που γινεται στα εργαστήρια της EdTech, GoStudent. Τα γυαλιά θα παρέχουν συμβουλές στην οθόνη τους, όπως ειδοποιήσεις για email και άλλες οδηγίες, αλλά θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο πολύ γρήγορα. Όπως εξελίχθηκαν τα κομπιούτερ μας είχαμε το πληκτρολόγιο, τα ποντίκια και προσφάτως τη φωνητική είσοδος. Το επόμενο στάδιο θα είναι η όραση, δηλαδή, το να επιτραπεί στους υπολογιστές να βλέπουν, πότε και θα μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν ερωτήσεις που σχετίζονται με μια εικόνα και να επισημαίνουν κάτι για το οποίο χρειάζονται βοήθεια.

Ακατοίκητη γη

Στο άμεσο μέλλον, μεγάλες εκτάσεις του πλανήτη, θα ερημωθούν, μιας και δεν θα είναι ακατάλληλες για ανθρώπους. Η αυξανόμενη υγρασία και η ζέστη θα οδηγήσουν σε κύματα καύσωνα που θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπως η Νότια Ασία, ο Περσικός Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τη NASA. Μέχρι το 2070, αυτό θα ισχύει και για περιοχές της Βραζιλίας και της Κίνας. Οι θερμοκρασίες «wet bulb» αναφέρονται σε συνθήκες, εκείνες στις οποίες η θερμοκρασία και η υγρασία είναι υψηλές, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση σε εξωτερικούς χώρους. Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς Κελσίου όταν η υγρασία είναι χαμηλή, αλλά σε υψηλή υγρασία οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν, επειδή δεν μπορούν να δροσιστούν με τον ιδρώτα. Ο θάνατος είναι γρήγορος και οδυνηρός, ακόμα και για πιο δυνατούς και γυμνασμένους απ τους ανθρώπους.

Νέες τεχνολογικές θρησκείες

Πολλοί που συντάσσονται με τις μελλοντολογικές ιδέες του Γιουβάλ Νώε Χαράρι πιστεύουν πως νέες θρησκείες θα κατακτήσουν τον κόσμο και οι περισσότερες απ αυτές, βρίσκονται μέσα στη Σίλικον Βάλεϊ. Για αυτούς η τεχνολογία, η ιδεολογία και η θρησκεία ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο ιουδαϊσμός, ο χριστιανισμός ή το Ισλάμ δεν θα έχουν εξαφανιστεί, απλώς θα έχει μειωθεί η επιρροή τους στους ανθρώπους, όπως εν πολλοίς, ήδη, γινεται στον δυτικό κόσμο.  Τα νέα θρησκευτικά κινήματα θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και θα επιτύχουν την κατασκευή ενός νέου θρησκευτικού είδους, μιας νέας «θρησκείας των δεδομένων».Είναι και άλλα πολλά, ίσως αμέτρητα, τα σενάρια για το κοντινό μέλλον μας και οι τρόμοι, τα άγχη που αναδύουν. Οι πλούσιοι που θα μπορούν να ζουν πάντα νέοι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυνηγώντας την αθανασία. Η επαφή με εξωγήινους προηγμένης νοημοσύνης. Οι δουλειές που θα εξαφανιστούν. Η αυτοματοποίηση και η ρομποτική ή φτωχοποίηση και εξαθλίωση μεγάλων πληθυσμών.

Το μέλλον, όμως, θα ‘ρθει όπως και να χει και οι εξελίξεις που είναι να συμβούν, παραμένουν αναπόφευκτές. Το μόνο που έχουμε, είναι μάλλον ο ένας τον άλλον και την θέληση και αμετακίνητη θέση να προστατευτούν οι άνθρωποι, πάση θυσία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.