Η μεταπολεμική γενιά ονειρεύονταν σπουδές και καταξίωση ως γιατροί, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί. Μετά, οι πιτσιρικάδες φαντάζονταν καριέρες δοξασμένες, σαν σταρ του σινεμά ή του ποδοσφαίρου και πιο μετά της τηλεόρασης ή της πίστας των μπουζουκιών. Όλα αυτά βέβαια απαιτούσαν και εξέλιξη ικανοτήτων και προσπάθεια και κατά περίπτωση σπουδές. Τώρα το 57% των GenZs ονειρεύεται να γίνει σούπερ σταρ influencer των social media!
Η πολυπόθητη καριέρα
Εκπαιδευτικές διαδικασίες και τύπου σχολές, με γκουρού του είδους ως ακαδημαϊκούς ινστρούχτορες, υπόσχονται τη δοκιμασμένη συνταγή της αρχής στα social media, τον πολλαπλασιασμό των ακόλουθων, την καθιέρωση, τις χρηματικές αμοιβές, τις διαφημιστικές συμφωνίες και τις συνεργασίες με τα επώνυμα brand. Στόχος, φυσικά, είναι η διασημότητα, επίκεντρο και εργαλείο ο εαυτός του καθενός και η διαφήμιση του και μέθοδος τα πολλά likes, τα όσο δυνατόν περισσότερα άτομα να κάνουν follow και τα share να αυξάνονται και να πληθαίνουν. Θέλουν όλοι να γίνουν πρωταγωνιστές στο social media marketing. Και όσο περισσότεροι γίνονται οι followers, τόσο πιο κοντά έρχεται η κορυφή. Η Goldman Sachs, εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια influencers παγκοσμίως, από fashionistas στο Instagram και κωμικούς στο TikTok μέχρι gamers στο YouTube. Υπολογίζει ότι η κατάταξή τους διογκώνεται μεταξύ 10% και 20% ετησίως. Ορισμένοι influencers βλέπουν τη δουλειά ως χόμπι. Άλλοι φιλοδοξούν να το κάνουν επάγγελμά τους, παρασυρμένοι από ιστορίες σούπερ σταρ που βγάζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για μια ανάρτηση και εκμεταλλεύονται τους πάμπολλους οπαδούς τους για να λανσάρουν τις δικές τους επωνυμίες. Το 57% των Gen Zs στην Αμερική θα ήθελε να είναι influencer στα social media, σύμφωνα με τη Morning Consult. Το 53% το περιγράφει ως «αξιόπιστη επιλογή καριέρας».
Η παγκόσμια κυριαρχία των influencers
Σχεδόν όλη η Gen Z, στην Αμερική βασίζονται σε influencers, για να ενημερωθούν και να επιλέξουν ποια προϊόντα θα αγοράσουν, όπως και το 1/3 των boomers, που έχουν γεννηθεί, δηλαδή, μέχρι το 1964. Έτσι, τα παγκόσμια εταιρικά brands έχουν στρέψει την προσοχή τους σε influencers που δημιουργούν περιεχόμενο για πιο στενό κοινό, όπως αυτοί που δίνουν συμβουλές μόδας σε άτομα άνω των 60 χρονών, ώστε να είναι στοχευμένοι οι καταναλωτές. Για τις εταιρείες η υπόθεση των influencers είναι πιο βολική και οικονομική από οτιδήποτε άλλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις επέλεξαν να δώσουν συνεντεύξεις σε φημισμένους influencers, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες έχουν, σχεδόν τριπλασιάσει το ποσό των εξόδων για λόγους marketing, που διαθέτουν ετησίως στους influencers. Σύμφωνα με το eMarketer, μια εταιρεία ερευνών, το ποσό αυξήθηκε τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και το λεγόμενο «influencer marketing», είναι κομμάτι κάθε δυναμικής μεγάλης εταιρείας. Η κολοσσιαία Walmart, που βρίσκεται παντού από άκρη σε άκρη στην Αμερική και πουλά τα πάντα, από τρόφιμα και ρούχα και είδη σπιτιού, μέχρι γυαλιά μυωπίας και όλες τις λευκές συσκευές, έχει συνεργαστεί με τους αστέρες του TikTok, Τσάρλι και Ντίξι Ντ’ Αμέλιον Charli, ενώ η πολυτελής και σνομπ Louis Vuitton έχει κάνει καμπάνιες με την YouTuber, Εμα Τσάμπερλέιν. Είναι γεγονός, πως όλες, πια, οι επιχειρήσεις συνεργάζονται με κωμικούς, με μουσικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς ή fashion influencers και beauty vloggers. Οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν τόσο όγκο δουλειάς και φήμης που προσλαμβάνουν προσωπικό για να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν εντυπωσιακές αναρτήσεις, ενώ πρακτορεία και άλλοι μεσάζοντες προσελκύουν και διαχειρίζονται, για λογαριασμό τους, τις συμφωνίες με τα μεγάλα μπραντς.
Αμέτρητες δυσκολίες για μια σκληρή κατάκτηση δημοσιότητας
Ωστόσο, δεν είναι όλα ούτε τόσο εύκολα, ούτε ειδυλλιακά και οι influencers αντιμετωπίζουν οξύ ανταγωνισμό, άγριες κριτικές, πολλές απογοητεύσεις και συχνά τρώνε, ακόμα και για ασαφή θέματα, cancel για να αντικατασταθούν απ τους επόμενους, που περιμένουν πανέτοιμοι. Και η διάθεση για καινούργια πρόσωπα είναι αδηφάγα και αναζητά όλες τις ηλικίες. Ακόμη και νήπια εμφανίζονται σε στιλάτους λογαριασμούς, που έχουν δημιουργήσει οι γονείς τους, ή έφηβοι, που δημιουργούν δικά τους κανάλια στο YouTube. Μια έρευνα από την ταξιδιωτική εταιρεία First Choice, διαπίστωσε ότι το 34% των έξι έως δεκαέξι ετών θα ήθελε να είναι YouTuber, ενώ το 18%, δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι blogger. Μάλιστα ιδιαίτερα σχολιάστηκε στην Αμερική, πως τα αγοράκια πια, δεν θέλουν να γίνουν αστροναύτες, αλλά YouTuber! Έχουν, άλλωστε, δημιουργηθεί, ειδικά σεμινάρια που κοστίζουν μέχρι 1.000 την εβδομάδα και προσφέρουν κατάρτιση των παιδιών για το πως να γίνουν σταρ στο YouTube. Μα, μόνο το 4% των influencers κερδίζουν 100.000 δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Goldman Sachs και οι υπόλοιποι βγάζουν πολύ λίγα ή βολεύονται με δείγματα σαμπουάν και δωρεάν σνίκερς. Η η AI μετατοπίζει το trend στους «εικονικούς influencers», που αυξάνονται και πληθήνουν κυρίως στο Instagram. Οι περισσότεροι, που κάνουν αστεία, χορεύουν, βάφονται ή ντύνονται, γυμνάζονται, ή κάνουν κριτική στα προγράμματα της τηλεόρασης και στις ειδήσεις, μπορεί να βγάζουν κάνα χαρτζιλίκι, που δεν αρκεί για να επιβιώσουν. Οι influencers βρίσκονται στο έλεος των αλγορίθμων, που καθορίζουν ποιες αναρτήσεις εμφανίζονται, με ποια σειρά, στους χρήστες. Οι πλατφόρμες μοιράζονται ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τους αλγόριθμούς τους, αλλά τελικά καθορίζουν ποιος και τι αποκτά ορατότητα και επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι είναι αυτοαπασχολούμενοι και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη προστασίας, που συνοδεύει τη μόνιμη απασχόληση, όπως η απουσία αποδοχών σε περίπτωση ασθενείας και οι διακοπές, ενώ έχουν την ανασφάλεια του μη σταθερού εισοδήματος.
Χώρος με τεράστιες ανισότητες
Το πιο σημαντικό είναι πως οι χρήστες – καταναλωτές δυσφορούν, από τις διαφημίσεις που καμουφλάρονται ως περιεχόμενο και ψυχαγωγία, ενώ θεωρούν αναξιόπιστους τους influencers που εμπιστεύτηκαν ως ένας απ αυτούς, όταν γίνονται επαγγελματίες διαφημιστές επί πληρωμής, χάνοντας την αυθεντικότητα τους. Τον Απρίλιο του 2022, η επιτροπή Ψηφιακού, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε την ανισότητα στις αμοιβές ως βασικό ζήτημα στη βιομηχανία των influencer. Υπάρχουν μισθολογικές διαφορές με βάση το φύλο, τη φυλή και την αναπηρία, αλλά και για τους LGBTQ+ influncers. Η έκθεση DCMS αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2020 από τον όμιλο MSL, μια παγκόσμια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει φυλετική διαφορά αμοιβών 35% μεταξύ λευκών και μαύρων influencer. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα πρεπει να μπορούν να συνδεθούν με τους χώρους εργασίας και το κοινό της πλατφόρμας τους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, χωρίς να υπάρχει πλέον σαφής διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και ζωής. Σε συνδυασμό με τον φόβο της απώλειας της ορατότητας, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να εργάζονται υπερβολικά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η επαγγελματική εξουθένωση.
Νέα εποχή με καινούργιους σταρ
Καλή η λάμψη, ο λαμπρός φωτισμός, η πληθώρα αγαθών, οι πόζες, η δόξα, τα πολλά χρήματα -όταν και κυρίως αν έρθουν- για να προβάλλονται ελκυστικά στοιχεία εαυτών, ακόμα και το πως μοιάζεις και όχι το τι γνωρίζεις. Άλλωστε, «επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις», όπως αφόριζε η Μάγια Αγγέλου. Είναι μια νέα εποχή, με πολιτισμικές και πολιτιστικές ακραίες και πρωτόγνωρες αλλαγές, που δεν μπορούμε, παρά να την ακολουθήσουμε.
Όμως, κάτω από την λαμπερή επιφάνεια και αυτός ο χώρος των, influencers στα social media, με την αδηφάγα δημοσιότητα, έχει σκοτεινιά, εξουθένωση και πλήρη έλλειψη κανονισμών, νομικής προστασίας και διαφάνειας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.