04 Ιαν 2025
READING

Τάσεις και προκλήσεις για την παγκόσμια ναυτιλία μέσα στο 2025

4 MIN READ

Τάσεις και προκλήσεις για την παγκόσμια ναυτιλία μέσα στο 2025

Τάσεις και προκλήσεις για την παγκόσμια ναυτιλία μέσα στο 2025

Οι αυξανόμενοι ρυθμοί στις παραγγελίες και στις παραλαβές νεότευκτων πλοίων αναμένεται να συνεχιστούν τη νέα χρόνια. Ούτως ή άλλως, οι παραλαβές είναι σχετικά προκαθορισμένες, αφού αφορούν παραγγελίες τις οποίες τα ναυπηγεία έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι ναυτιλιακές εταιρείες φαίνεται να μην πατάνε φρένο ούτε στις νέες παραγγελίες.

Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του παγκόσμιου στόλου αναμένεται να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς και το 2025, αφού οι πλοιοκτήτριες εταιρείες συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, αλλά και να ακολουθήσουν τους ολοένα και πιο αυστηρούς θεσμικούς περιορισμούς.

Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί

Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι στόχοι που έχουν τεθεί από ναυτιλιακούς θεσμούς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας (International Maritime Organization, IMO), αναγκάζουν σε έναν βαθμό τις εταιρείες να κινηθούν για νέα πλοία τα οποία να είναι ικανά να αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container shipping), ο οποίος αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών του IMO, που απαιτούν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου.

Έτσι, οι ναυτιλιακές εταιρείες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της χρήσης scrubbers, συστημάτων δηλαδή που εγκαθίστανται στα πλοία για να μειώνουν τις εκπομπές των καυσίμων, προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το παλιό καύσιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, ή της παραγγελίας νέων πλοίων που θα χρησιμοποιούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, όπως το LNG.

Λόγω της παραπάνω κατάστασης, πολλές εταιρείες πήραν την απόφαση να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τον στόλο τους, δίνοντας στα ναυπηγεία μεγάλες παραγγελίες νέων πλοίων που να μπορούν να συμμορφωθούν με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Ισοζύγιο Ζήτησης/Προσφοράς

Τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά πλοίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το 2024, οι παραλαβές νέων πλοίων και η επέκταση του στόλου παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των εμπορικών πλοίων να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με συνέπεια τα πλοία να χρειάζονται περισσότερες ημέρες για τα δρομολόγια τους, ισορρόπησαν σε έναν βαθμό την προσφορά και τη ζήτηση στον ναυτιλιακό τομέα.

Ωστόσο, η ενίσχυση του παγκόσμιου στόλου προκαλεί μια ανησυχία στους αναλυτές σχετικά με το πού και το πώς θα απορροφηθούν τα πλοία όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τα δρομολόγια θα είναι πιο σύντομα, άρα θα απαιτείται και συνολικά μικρότερος αριθμός πλοίων. Η ανησυχία αυτή, ωστόσο, φαίνεται να παίρνει… παράταση για το 2026, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι και ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ αναμένεται να συνεχιστούν και το νέο έτος.

Αναλυτές του ναυτιλιακού οργανισμού BIMCO υπολογίζουν πως η ανάπτυξη του στόλου θα αυξήσει την προσφορά πλοίων κατά 46% το 2026, συγκριτικά με το 2019, ενώ για το ίδιο διάστημα ο όγκος φορτίου προβλέπεται να αυξήσει τη ζήτηση πλοίων κατά 22%.

Με δεδομένο πως τα πλοία θα επιστρέψουν στην Ερυθρά Θάλασσα το 2026, οι αναλυτές του BIMCOθεωρούν πως το 2025 θα υπάρξει μία ελαφριά αποδυνάμωση στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, ενώ το 2025 η αποδυνάμωση αυτή θα είναι πολύ πιο έντονη.

Ποδαρικό με Απεργίες στο 2025;

Η προσοχή της ναυτιλιακής κοινότητας στρέφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς το 2025 ξεκινά με μια σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια ναυτιλία. Η Ένωση Λιμενεργατών της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (International Longshoremen‘sAssociation, ILA) έχει προειδοποιήσει για πιθανό νέο κύμα απεργιών. Η αιτία της διαμάχης μεταξύ της ένωσης λιμενεργατών και της United States Maritime Alliance (USMX), η οποία εκπροσωπεί τις εργοδοτική πλευρά, όπως τις εταιρείες διαχείρισης λιμένων, τις λιμενικές αρχές και τις ναυτιλιακές εταιρείες, είναι η αυτοματοποίηση των λιμένων και των τερματικών σταθμών, ένα ζήτημα που οι λιμενεργάτες θεωρούν ότι απειλεί τις θέσεις εργασίας του κλάδου. Η χρήση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την ILA να επιχειρεί να περιορίσει τις σχετικές πρωτοβουλίες των «εργοδοτών».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Ένωση είχε πραγματοποιήσει τριήμερη απεργία, η οποία προκάλεσε σοβαρές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανησυχία διεθνώς. Η πιθανότητα επανάληψης αντίστοιχων κινητοποιήσεων επιτείνει τους φόβους για νέες καθυστερήσεις και υψηλότερο κόστος στις θαλάσσιες μεταφορές.

Το ζήτημα έχει λάβει προφανώς και πολιτικές διαστάσεις, με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει δημόσια την υποστήριξή του προς την ILA. Αυτή η εξέλιξη εγείρει ερωτήματα για το πώς θα επηρεαστούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα. Οι επερχόμενες εξελίξεις εντός τους Ιανουαρίου θα είναι καθοριστικές, καθώς το ζήτημα αγγίζει όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις στις ΗΠΑ αλλά και τη σταθερότητα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.