Η Αρχιτεκτονική είναι τέχνη και επιστήμη, όπως όλοι ξέρουμε και ο στόχος της είναι η «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών». Ο Αντόνι Γκαουντί, ο Λούις Σάλιβαν, ο Γουάλτερ Γκρόπιους, ο Λε Κορμπιζιέ, η Ζάχα Χαντίντ ή ο Καλατράβα, άριστοι του είδους τους, μας έμαθαν αισθητικά να θαυμάζουμε το άψογο, το εμπνευσμένο, το μεγαλειώδες. Δεν είναι ανάγκη να κατασκευάσουμε ναούς, μουσεία, στάδια για την δική μας αρχιτεκτονική συμμετοχή στην υψηλή αισθητικής της. Τα σπίτια μας, οι κατοικίες μας, είναι το δικό μας πεδίο απόλαυσης αυτής της τέχνης – επιστήμης, της αρχιτεκτονικής. Και οι κατοικίες των ανθρώπων, αλλάζουν, όπως τα πάντα άλλωστε, γύρω μας…
Οι άνθρωποι πια, επιθυμούν κατοικίες με κριτήρια αν το σπίτι βρίσκεται σε περιοχή υψηλότερου κινδύνου και αν έχει κατασκευαστεί με γνώμονα την περιβαλλοντική συνείδηση. Ζητούν φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα θέρμανσης και γκαράζ με δυνατότητες φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα βιώσιμα ακίνητα είναι το ζητούμενο και το πεδίο έκφρασης αρχιτεκτόνων, πελατών, κατασκευαστών, μεσιτών. Ανάλογα τις ιδιαιτερότητες του μέρους της κατοικίας οι άνθρωποι ζητούν προστασία στην κατασκευή από πυρκαγιές ή τυφώνες, επιθυμούν ηλιακά πάνελ για ενέργεια και θέρμανση οικολογική και οικονομική στο βάθος χρόνου. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, βέβαια, κάνει τους αγοραστές να βλέπουν εκδοχές του ότι φαντάζονται με ακρίβεια και μπορούν να κάνουν ταχύτατες υλικές μετατροπές. Αλλάζουν τοίχους, ή ντουλάπια ή διαμορφώνουν όλο το χώρο ριζικά, βλέποντας όλες τις πιθανές αλλαγές. Εννοείται πως όλοι θέλουν την τεχνολογία που κάνει το σπίτι «εξυπνότερο», τη σύνδεση, δηλαδή, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των ηλεκτρονικών συσκευές μεταξύ τους, που δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να τις ελέγχει μέσω μιας κινητής συσκευής.
Για τις πολυτελείς κατοικίες, δε, το μετα-πανδημικό 2024, σύμφωνα με το Bloomberg, σταθεροποίησε την παγκόσμια αγορά κατοικιών υψηλών προδιαγραφών και ακόμη και αν η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η κορυφαία κατηγορία των πολυτελών σπιτιών έχει παραμείνει ανθεκτική. Στις χώρες με ηλιοφάνεια και στην Ελλάδα οι αγοραστές πολυτελών κατοικιών αναζητούν σπίτια με ιδιωτικότητα, χώρους εκγύμνασης, πισίνα, εξωτερικούς περιποιημένους χώρους, θέα, ενεργειακά τζάκια, υποδομές βιοκλιματικού σχεδιασμού, συστήματα ασφαλείας και παροχές προηγμένων τεχνολογιών. Οι πολυτελείς νεόχτιστες κατοικίες, στην Ελλάδα, έχουν μεγάλες τιμές πώλησης λόγω και του κόστους κατασκευής το οποίο έχει εκτοξευτεί εξ αιτίας των πληθωριστικών τάσεων. Τις υψηλές τιμές επηρέαζουν, ακόμα, οι απαιτητικοί κανονισμοί για ποιοτικότερα και πράσινα κτίρια, όπως και η νέα σύγχρονη τάση για smart κτίρια. Ανοδικά έχει κινηθεί και η αξία γης. Οι ξένοι αγοραστές προτιμούν, βέβαια, να αποκτήσουν σπίτια στην χώρα, γιατί είναι πιο φθηνή από άλλους ευρωπαϊκούς μεσογειακούς προορισμούς. Ούτε λόγος για αγορά, δεν γίνεται από τους Έλληνες, που τα εισοδήματα τους, δεν τους επιτρέπουν να αγοράσουν νέα κατοικία, ούτε πολυτελή, ούτε ατελή, ούτε χάλασμα και παράγκα.
Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν τα μικροσκοπικά σπίτια της Ιαπωνίας, μικρά αριστουργήματα αρχιτεκτονικής ευρηματικότητας και προσαρμοστικότητας, σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Γερμανία. Οι «χελιδονοφωλιές» όπως αποκαλούνται τα πολύ στενά με λεπτές αναλογίες σπίτια, γεννήθηκαν από την ανάγκη στέγασης στις αστικές περιοχές, όπου η γη είναι απαγορευτικά ακριβή. Το πλάτος αυτών των σπιτιών μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 4 μέτρα, συχνά όχι μεγαλύτερο από ένα κανονικό αυτοκίνητο. Παρά το γεγονός αυτό, αξιοποιούν ολόκληρο το οικόπεδο, χωρίς να υπάρχει σπατάλη χώρου. Πρακτικά, κομψά και λιτά σύμφωνα με την Ιαπωνική παράδοση, τα μικροσκοπικά σπίτια έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας λόγω του μεγέθους τους, συμβάλλοντας σε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, ενώ ενσωματώνουν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα.
Μια άλλη τάση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη κυρίως είναι τα πλωτά κτίρια, που σχεδιάζουν πολλοί αρχιτέκτονες στην Ολλανδία και την Αγγλία. Τα πλωτά σπίτια, πλάι και μέσα στο νερό, θεωρείται πως μπορεί να λύσουν στο μέλλον το πρόβλημα της κατοικίας ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Η «υδροαρχιτεκτονική» μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων στο Λονδίνο, περιλαμβάνει πλωτά σπίτια αλλά και ολόκληρα πλωτά χωριά, πράγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη πλωτών κοινοτήτων σε αποβάθρες και κανάλια. Οι κατοικίες μπορούν να είναι ακίνητες και αγκυροβολημένες πάνω σε τέσσερις δοκούς 3-4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, αλλά επίσης η βάση τους θα μπορεί να βυθίζεται και να μετακινούνται από πόλη σε πόλη με ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό των τζετ σκι. Και όσο ο καιρός γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι πόλεις που βρίσκονται δίπλα στο νερό απειλούνται περισσότερο από αυτό. Αυτές οι πλωτές δομές είναι πολύ πιο ασφαλείς από αντίστοιχα κτίρια της στεριάς.
Άλλες κατασκευές για κατοικίες αυτή την εποχή και όχι μόνο, είναι οι αμιγώς ξύλινες. Η ξύλινη κατασκευή σημαίνει σημαντικά μειωμένες επιπτώσεις στο κλίμα, τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής, ενώ βελτιώνει της ευημερίας των ανθρώπων, είναι ταχύτερη και πιο αθόρυβη. Το ξύλο είναι υλικό που δεσμεύει τον άνθρακα και ευθύνεται για λιγότερες εκπομπές του από το σκυρόδεμα, δίνοντας πολλά οφέλη στην κατασκευή αποκλειστικά ξύλινων πόλεων. Έχει ξεκινήσει ήδη, η κατασκευή της μεγαλύτερης ξύλινης πόλης του κόσμου στη Στοκχόλμη, με επτά χιλιάδες χώρους γραφείων και δύο χιλιάδες σπίτια σε 250.000 τετραγωνικά μέτρα, που σχεδιάστηκε για να δίνει την αίσθηση ενός δάσους. Οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν φυσικά στοιχεία στις κατασκευές, όπως πράσινες στέγες για καλύτερη μόνωση και μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει φυσικό φως, σχεδιάζοντας μια πόλη που ευδοκιμεί σε αρμονία με τη φύση.
Η κλιματική κρίση και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής στις μητροπολιτικές περιοχές, στα αστικά κέντρα, στις μεγαλουπόλεις που πλήττονται πρώτες απ τις φυσικές καταστροφές, η έλλειψη γης, η ακρίβεια των υλικών και όχι μόνο, ορίζουν πεδία έκφρασης στους αρχιτέκτονες. Και στους ανθρώπους κάνουν την ανάγκη για στέγη όχι μόνο προσωπικό καταφύγιο, αλλά και μέθοδο σωτηρίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.