04 Ιαν 2025
READING

Να, πως θα είναι η ζωή στο 2050

5 MIN READ

Να, πως θα είναι η ζωή στο 2050

Να, πως θα είναι η ζωή στο 2050

Συγγραφείς, κινηματογραφιστές, διανοητές και επιστήμονες φυσικά, φαντάζονται, προβλέπουν ή αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα για το πως θα είναι ο κόσμος μας το 2050. Και το μέλλον πάντα παίρνει τη μορφή αυτού που έχουμε μπορέσει να  οραματιστούμε για αυτό. Είτε, πρόκειται για μια σαν ζαχαρωτό μιούζικαλ αισιόδοξα high tech ουτοπία,  είτε για γκρι, σκοτεινή, όλο λασπώδη βροχή δυστοπία.

Όλες αυτές οι αλλαγές που ζήσαμε και ζούμε, στο τομέα της τεχνολογίας, των συνόρων και των κρατών, των πολέμων και των δυστυχίων, της σπουδαίας ιατρικής, των απίστευτα δισεκατομμυριούχων, που θέλουν να ταξιδεύουν για ΣΚ στο διάστημα μας προϊδεάζουν, πως το μέλλον μας σ αυτόν τον πλανήτη, δεν θα μοιάζει σε τίποτα με αυτό που ζήσαμε πριν και πολύ περισσότερο μ αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή. Ο δρ. Ατζάζ Αλί, από το Ravensbourne University London στο συγγραφικό επιστημονικό του έργο, περιγράφει πώς θα είναι ο κόσμος το 2050. Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης  και της ρομποτικής θα είναι κυρίαρχη αν και ασύλληπτη με σημερινά δεδομένα, παρ ό,τι η ανθρωπότητα φαντάζεται μηχανικούς άντρες και τεχνητά όντα απ τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, όπως τα χρυσά ρομπότ του Ηφαίστου και τη Γαλάτειας του Πυγμαλίων. Η υγειονομική περίθαλψη θα είναι υπέρ εξελιγμένη, η εκπαίδευση θα γινεται με εξατομικευμένη μάθηση, θα εξερευνηθεί το διάστημα, δίνοντας την αίσθηση του οικείου σχεδόν τόπου και θα χρησιμοποιούνται αυτόνομα οχήματα. Η ηθική χρήση της AI και η διασφάλιση δίκαιης κατανομής αγαθών είναι θέματα που θα απασχολούν. Τεχνολογικοί αισθητήρες θα παρακολουθούν την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο και κόσμος θα είναι γεμάτος συνεχόμενες νέες προκλήσεις.

Απ όταν ο Τζον Μακάρθι επινόησε, στα 1950 τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι σήμερα, η εξέλιξη της υπήρξε αλματώδης. Για το 2050 φυσικά και η ΑΙ θα είναι πανταχού παρούσα, ενσωματωμένη σε κάθε πτυχή της ζωής, από τα σπίτια και τις δουλειές, μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη. Τα ρομπότ θα αναλαμβάνουν εργασίες, που σήμερα γίνονται από ανθρώπους, προσφέροντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ασφάλεια. Τι κι αν ο Τζόφρεϊ Χίντον, ο Βρετανό-Καναδός επιστήμονας που συχνά αναφέρεται ως «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, θεωρεί πως είναι πιθανό η τεχνολογία να εξαφανίσει την ανθρωπότητα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο! Ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τονίζει ότι οι άνθρωποι θα είναι σαν νήπια σε σύγκριση με τη νοημοσύνη των εξαιρετικά ισχυρών συστημάτων AI. «Μου αρέσει να το σκέφτομαι ως εξής: Φανταστείτε τον εαυτό σας και ένα τρίχρονο παιδί. Εμείς θα είμαστε τα τρίχρονα»!

Οι τεχνολογίες εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε. Η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η επικοινωνία θα γίνονται μέσω καθηλωτικών εμπειριών που συνδυάζουν τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο. Πως λέει το πικρό σλόγκαν; High tech, low life; Μπορεί κι αυτό να παίξει! Ο δρ. Ατζάζ Αλί σε 25 χρόνια από τώρα, εκτιμά πως η  κλιματική κρίση θα συνεχίσει να αποτελεί ένα οξυμένο θέμα επιβίωσης, με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λαμβάνουν πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να κυριαρχούν. Οι πόλεις θα είναι σχεδιασμένες με στόχο τη βιωσιμότητα και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Μια άλλη οπτική έχουν διανοητές και επιστήμονες, που βλέπουν υποχώρηση του κράτους σε όφελος των γιγάντιων πολυεθνικών εταιρειών και υπέρ – τεχνολογική κοινωνία τόσο που να καθιστά τους ανθρώπους, μαλθακά, πλήρως εξαρτημένα όντα. Θα υπάρχει αυξανόμενη ανισότητα και  επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ τα κράτη θα είναι έρμαια σε τεχνολογικής καταβολής μεγιστάνες -εδώ, κάτι πάει να μας θυμίσει, ήδη, αυτή η περιγραφή! Θα υπάρχουν παντού απειλές για την κυβερνο-ασφάλεια και θα κυριαρχεί η ακραία κοινωνικοοικονομική ανισότητα. Οι πόλεις θα είναι σκοτεινές, λασπώδεις, βρώμικές, με υπερπληθυσμό, ανελέητες, εύκολη λεία για καταστροφές καιρικές, επιδημίες και άλλες σχεδόν βιβλικές πληγές.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άτομα τα επόμενα 30 χρόνια, από τα σημερινά 8 δισεκατομμύρια σε 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και θα μπορούσε να κορυφωθεί σε σχεδόν 10,4 δισεκατομμύρια στα μέσα της δεκαετίας του 2080. Αυτή η ασφυκτική ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που επιβιώνουν στην αναπαραγωγική ηλικία, τη σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την αυξανόμενη αστικοποίηση και την επιτάχυνση της μετανάστευσης. Οι πυκονοκατοικήμενες, ήδη, Κίνα και Ινδία θα συνεχίσουν να είναι οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου. Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού, από τώρα έως το 2050, αναμένεται να σημειωθεί στην Αφρική. Η Αφρική έχει τον υψηλότερο ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης μεταξύ των μεγάλων περιοχών. Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2050. Ο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που βρίσκονται επί του παρόντος στην ήπειρο, οι οποίοι θα ενηλικιωθούν τα επόμενα χρόνια και θα αποκτήσουν δικά τους παιδιά, διασφαλίζει ότι η περιοχή θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μεγέθους και της κατανομής του παγκόσμιου πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες. Όσον αφορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα υπάρξουν χώρες που αναμένεται να δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά περισσότερο από 15 τοις εκατό έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. Το 2050 το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί από 72,8 έτη σε 77,2 έτη.

Είκοσι πέντε χρόνια, όχι δεν είναι τόσο μακρινά. «Το μέλλον είναι εδώ, απλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ακόμη» που γράφει και ο Γουίλιαμ Γκίμπσον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.