Η δεύτερη γενιά των μεγάλων Ελλήνων ξενοδόχων αποδεικνύει ότι μπορεί να γράψει τη νέα σελίδα του εγχώριου τουρισμού με τα δικά της γράμματα και τους κανόνες που υπαγορεύονται από τις διεθνείς τάσεις αλλά και τις ανάγκες των ταξιδιωτών. Η Αγάπη Σμπώκου είναι εκπρόσωπος και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της γενιάς, και μαζί με την αδελφή της Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου οδηγούν την οικογενειακή επιχείρηση στην επόμενη μέρα.
Οι κόρες του Ανωγειανού Γιάννη Σμπώκου μεγάλωσαν μέσα στα ξενοδοχεία της οικογένειας στην Κρήτη. Σήμερα διευθύνουν τον όμιλο που ξεκίνησε τη δραστηριότητα του το 1976 και έχει μετονομαστεί σε Phaea Resorts από το 2019, οπότε άλλαξε ταυτότητα. Έμπνευση για τη νέα επωνυμία του ομίλου άντλησαν από την ομηρική λέξη φάεα, που σημαίνει ανάμεσα σε άλλα «φως των ματιών», τη χαρά που βλέπουμε στα μάτια του άλλου όταν είναι ευτυχισμένος. Η Αγάπη Σμπώκου τελεί καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στον όμιλο που διαχειρίζεται τέσσερα θέρετρα στην Κρήτη, τα Phaea Blue, Rosewood Blue Palace, Cretan Malia Park, Koutouloufari Village Holiday Club και Village Heights Resorts.
Στην εταιρεία είχε καθήκοντα διευθύντριας πωλήσεων και μάρκετινγκ επί 12 χρόνια, ενώ είχε αναλάβει την ανάπτυξη προϊόντων και τη στρατηγική για τα ξενοδοχεία. Στο τιμόνι της εταιρείας είχε βρεθεί πριν ακόμη φύγει από τη ζωή αιφνίδια ο πατέρας της, Γιάννης Σμπώκος, τον Ιούλιο του 2024. Παρότι η ζωή της έδειχνε το δρόμο, η Αγάπη Σμπώκου σπούδασε Νομική στην Αθήνα, θεωρώντας ότι θα ανοίξει ακόμα περισσότερους ορίζοντες. Ως αποτέλεσμα «όπλισε τη λογική της, έβαλε πλαίσιο σε κάθε σκέψη της και της χάρισε τη δυνατότητα να βλέπει τα πράγματα από όλες τις πλευρές», όπως έχει πει η ίδια. Εξάλλου και ο πατέρας της, άφησε τις κόρες του ελεύθερες να επιλέξουν το επάγγελμά τους, γιατί όπως έλεγε «είσαι καλός στη δουλειά σου μόνο αν την αγαπάς πραγματικά».
Η στροφή στον τουρισμό, όμως, ήταν για την Αγάπη Σμπώκου μονόδρομος, αλλά συνειδητή επιλογή, όταν συνειδητοποίησε ότι ο τουρισμός εξελίσσεται παγκοσμίως και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.
Τότε κατάλαβε λοτι η πρόκληση να συνεχίσει και να εξελίξει αυτό που δημιούργησε ο πατέρας της ήταν μεγάλη. Εργάστηκε, πάντως και στην Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Ανάπτυξης και στη δικηγορική εταιρεία Δρυλλεράκης και Συνεργάτες, από το 1998 έως το 2002, ενώ σε ό,τι επιπλέον αφορά τις σπουδές της, είναι κάτοχος ΜΒΑ του Cass Business School, City University του Λονδίνου.
Υπέρμαχος των συμμαχιών, η Αγάπη Σμπώκου και η αδερφή της Κωστάντζα πέτυχαν τη συνεργασία με τον Ευτύχη Βασιλάκη, ο οποίος εισήλθε πριν από πέντε χρόνια στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Αποτέλεσμα, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογούνται τώρα στο νησί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτή της αναβάθμισης του Blue Palace στην Ελούντα, το οποίο θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της αμερικανικής Rosewood, όταν ανακαινιστεί. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη απόβαση της αλυσίδας στην Ελλάδα και φέρει την υπογραφή της έμπειρης ξενοδόχου. Το project προβλέπει, συγκεκριμένα, τη μετατροπή δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων, δυναμικότητας 452 κλινών και ξενοδοχείο δυναμικότητας 99 κλινών, σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, συνολικής δυναμικότητας 743 κλινών, αποτελούμενο από τρία πεντάστερα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 573 κλινών, 44 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες συνολικής δυναμικότητας 170 κλινών και δύο spa συνολικής δυναμικότητας 100 ατόμων ως ειδική τουριστική υποδομή. Στο Blue Palace, άλλωστε, ήταν που έδωσε έμφαση η Αγάπη Σμπώκου και κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας της στην οικογενειακή εταιρεία, το ξενοδοχείο-σύμβολο του ομίλου απέναντι από τη Σπιναλόγκα, που αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του ομίλου Σμπώκου που χτίστηκε το 2003.
Η Αγάπη Σμπώκου ακολούθησε τα βήματα που χάραξε ο ίδιος και στα κοινά του τουρισμού, αφού υπήρξε ιδρυτικός μέλος. Η διευθύνουσα σύμβουλος των Phaea Resorts είναι από το 2011 μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων και του διοικητικού συμβουλίου της Marketing Greece.
Σήμερα είναι αντιπρόεδρος και έχει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της βιωσιμότητας, έτσι ώστε να κατακτηθεί από όλων των μεγεθών τις τουριστικές επιχειρήσεις, μιας και πλέον είναι προαπαιτούμενο. «Η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής και αισθανόμαστε σαν να επιστρέφουμε στις ρίζες μας χωρίς να ακολουθούμε μια τάση», έχει δηλώσει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.