03 Ιαν 2025
READING

Οι 10 Ισχυρότερες Οικονομίες και η Θέση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη

4 MIN READ

Οι 10 Ισχυρότερες Οικονομίες και η Θέση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη

Οι 10 Ισχυρότερες Οικονομίες και η Θέση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη

Καθώς το 2024 πλησιάζει στο τέλος του, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποιες χώρες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά, διαθέτοντας τις ισχυρότερες οικονομίες. Εξετάζοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το βασικό μακροοικονομικό μέγεθος που αποτυπώνει την οικονομική ισχύ ενός κράτους, θα προσδιορίσουμε ποιες χώρες αποτελούν τις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως, καθώς και τη θέση που κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Οι Ισχυρότερες Οικονομικά Χώρες

  1. Βραζιλία – ΑΕΠ: 2,19 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η Βραζιλία είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής κι αυτό την έχει μετατρέψει στην 10η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Η Βραζιλία έχει αναπτυγμένες εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 100 χώρες, ενώ διαθέτει και σημαντικά εμπορικά λιμάνια, όπως αυτό του Σάντος και του Ναβεγκάντες, τα οποία εξυπηρετούν τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες.

  1. Καναδάς – ΑΕΠ: 2,21 τρισεκατομμύρια δολάρια

Δεν αποτελεί έκπληξη πως ο Καναδάς βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, αφού αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, τη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αμερικής και τη χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτών. Η οικονομία του Καναδά ήταν πάντοτε σημαντική για το παγκόσμιο εμπόριο και για πολλά χρόνια βασίζονταν στις άφθονες πρώτες ύλες, όπως γούνες, ξύλο, αλιεύματα, γεωργικά προϊόντα και μεταλλεύματα. Πλέον, ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδατοπτώσεις.

  1. Ιταλία – ΑΕΠ: 2,38 τρισεκατομμύρια δολάρια

Αν και η Ιταλία ανήκει στις χώρες που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει και έχει κρατήσει ένα πολύ υψηλό «στάτους» σε όρους ΑΕΠ, έχοντας το 8ομεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται κυρίως στον παραδοσιακά επιδραστικό και πρωτοποριακό επιχειρηματικό της τομέα, καθώς και στην ανταγωνιστική γεωργική της βιομηχανία.

  1. Γαλλία – ΑΕΠ: 3,17 τρισεκατομμύρια δολάρια

Στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό της οικοδόμημα στη βιομηχανία του τουρισμού, η Γαλλία βρίσκεται στην 7η θέση σε όρους ΑΕΠ, βάσει των πρόσφατων στοιχείων που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η αεροδιαστημική, η γεωργία, καθώς και τα είδη πολυτελείας αποτελούν επίσης σημαντικούς τομείς, στους οποίους διακρίνονται οι «τρικολόρ».

  1. Ηνωμένο Βασίλειο – ΑΕΠ: 3,59 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η παραδοσιακά ανεξάρτητη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί την 6η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Οι Βρετανοί φαίνεται να αντέχουν το σοκ του Brexit, το οποίο πριν από λίγα χρόνια πολλοί οικονομολόγοι χαρακτήριζαν καταστροφικό. Το Λονδίνο παραμένει ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συνδυάζει ποικιλία υπηρεσιών, διαφορετικές βιομηχανίες, τον χρηματοοικονομικό τομέα και αρκετούς νέους επερχόμενους και δημιουργικούς κλάδους, όπως είναι ο τομέας της τεχνολογίας.

  1. Ινδία – ΑΕΠ: 3,89 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η Ινδία αποτελεί την 7η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου και αυτήν με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Το 2023, η Ινδία μέτραγε περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους. Η χώρα κάνει σημαντικές προσπάθειες να αναπτυχθεί στον ναυτιλιακό κλάδο με επενδύσεις σε υπάρχονται αλλά και νέα λιμάνια. Η οικονομία της Ινδία έχει αρκετούς διαφορετικούς πυλώνες, όπως την πληροφορική, τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και τη γεωργική βιομηχανία.

  1. Ιαπωνία – ΑΕΠ: 4,07 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η αξιοσημείωτη οικονομία της Ιαπωνίας διακρίνεται για την τεχνολογία, την κατασκευαστική της δύναμη και τον τομέα των υπηρεσιών. Οι κυριότεροι τομείς της οικονομία της Ιαπωνίας περιλαμβάνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά, τη μηχανολογία και τα χρηματοοικονομικά. Επιπλέον, η χώρα χαίρει αναγνώρισης για την εργασιακή της ηθική, τις πρωτοποριακές τεχνολογικές καινοτομίες και τις εξαιρετικές εξαγωγές υψηλής ποιότητας.

  1. Γερμανία – ΑΕΠ: 4,71 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και για αρκετά χρόνια ήταν ο κύριος άτυπος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Γερμανία, η οικονμία της οποίας δείχνει κάποια σημάδια πτώσης το τελευταίο διάστημα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές και είναι γνωστή για την ακρίβεια και την ποιότητα στους τομείς της μηχανικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της χημικής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

  1. Κίνα – ΑΕΠ: 18,27 τρισεκατομμύρια δολάρια

Τα νούμερα εκτοξεύονται για τις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στηριζόμενη στη βιομηχανία και τις εξαγωγές, απολαμβάνοντας ισχυρή κυβερνητικής υποστήριξη, προηγμένες υποδομές, εκτεταμένο εργατικό δυναμικό και μία ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά. Πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως η Κίνα διαθέτει την πλειοψηφία των μεγαλύτερων και πιο πολυσύχναστων εμπορικών λιμένων του κόσμου μετατρέποντας τη χώρα του μεταξιού στο πιο σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.

  1. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – 29,17 τρισεκατομμύρια δολάρια

Χωρίς καμία έκπληξη, στην πρώτη θέση της λίστας συναντάμε τις ΗΠΑ, τον κύριο και πιο σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά.

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη ποικιλομορφία και περιλαμβάνει σημαντικούς τομείς όπως οι υπηρεσίες, η βιομηχανία, τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια ισχυρή καταναλωτική αγορά, προάγουν την καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα, έχουν ανθεκτικές υποδομές και απολαμβάνουν ευνοϊκές επιχειρηματικές συνθήκες.

Η Θέση της Ελλάδας

Το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, βρίσκεται στα 252,73 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 53η θέση παγκοσμίως. Οι προβλέψεις που υπάρχουν για το ΑΕΠ της Ελλάδας σε ετήσια βάση δείχνουν αυξήσεις της τάξης του 2,1% για το 2024, του 2,3% για το 2025 και του 2,2% για το 2026, την ώρα που ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, 2,4

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.