03 Ιαν 2025
READING

Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων: Νέοι παίκτες ποντάρουν στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις

4 MIN READ

Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων: Νέοι παίκτες ποντάρουν στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις

Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων: Νέοι παίκτες ποντάρουν στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις

Πόλος έλξης για νέους μεγάλους παίκτες της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, συναγωνιζόμενη εδραιωμένους στον επενδυτικό χάρτη προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Η χώρα μας έχει ανέβει στην κατάταξη των hotel operators και των αλυσίδων, καθώς οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν μεν, αλλά παραμένουν πιο ελκυστικές από αυτές σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Θέλγητρο είναι βέβαια η τοποθεσία και το κλίμα της Ελλάδας, όπως και η νησιωτικότητα που προσφέρει πληθώρα παραθαλάσσιων επιλογών.

Αυτό φαίνεται να ισχύει για τη βρετανική Rocco Forte Hotels, οποία έχει στα σκαριά την είσοδό της στην ελληνική αγορά με το πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα, ενώ εξετάζει έργα στην Πελοπόννησο, με το Πόρτο Χέλι να αποτελεί πιθανό επόμενο προορισμό, όπως είπε ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας, Charles Forte, στο συνέδριο Greece Talks, τονίζοντας πως στην Αθήνα υπάρχει έλλειμμα πολυτελών ξενοδοχείων.Το χαρτοφυλάκιο της Rocco Forte αριθμεί 14 πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία και 20 ιδιωτικές βίλες σε Ρώμη, Φλωρεντία, Σικελία, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μόναχο, Βερολίνο, Αγία Πετρούπολη,ενώ η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από τον Sir Rocco Forte, έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στον χώρο της φιλοξενίας.

Την Ελλάδα σκανάρει και η Highgate, αμερικανική εταιρεία ξενοδοχειακού management, η οποία μετρά στο χαρτοφυλάκιό της 500 ξενοδοχεία με συνολικά πάνω από 85.000 δωμάτια στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους επιτελείς, εξετάζει ευκαιρίες να επεκτείνει την παρουσία της στη Μεσόγειο μέσω της χώρας μας, πιθανόν με ξενοδοχεία σε αστικές περιοχές, αλλά και resorts. «Εξετάζουμε όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν, κοιτάμε όλα τα ξενοδοχεία από 2 έως και 5 αστέρων, αλλά επικεντρωνόμαστε κυρίως σε εκείνα των 4 αστέρων», επεσήμανε πρόσφατα ο Nicholas Mellis, Vice President, Acquisitions της Highgate, στο πλαίσιο του R&R Hospitality Forum. Η Highgate διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων κι έχει ολοκληρώσει έργα αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων για τηνκατασκευή και ανακαίνιση μονάδων.

Οι ισραηλινές επενδύσεις καλά κρατούν, αφού άνοιγμα στην Ελλάδα φέρεται ότι θα επιχειρήσει η  Prima Hotels Israel με έδρα το Τελ Αβίβ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 και πλέον διαχειρίζεται συλλογή από 17 ξενοδοχεία για ταξιδιώτες αναψυχής ή business, ενώ βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για μικρές μονάδες με δυναμικότητα φιλοξενίας 100 επισκεπτών, όπου δημιουργείται  οικείο περιβάλλον.

 Στην Ευρώπη επιστρέφει μέσω Γλυφάδας η Ace Hotels, η οποία έφυγε από τη γηραιά Ήπειρο πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Η διεθνής αλυσίδα με έδρα τη Νέα Υόρκη επέστρεψε στην Αθήνα με το νέο Ace Hotel & Swim Club Athens, σε συνεργασία με την επίσης αμερικανική Brooklane, η οποία εξαγόρασε και αναβάθμιση το πρώην Fenix, που ήταν και το πρώτο βήμα του fund στον ξενοδοχειακό τομέα. Η Ace Hotel Group δημιουργήθηκε το 1999 με παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία και πλέον δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο κομμάτι της ψυχαγωγίας- αναψυχής μέσω του «Swim Club». Μάλιστα αυτό θα είναι το δεύτερο ξενοδοχείο του ομίλου παγκοσμίως που θα φέρει το σήμα Ace Hotel & Swim Club και έχει δυναμικότητα 120 δωματίων. Η εταιρεία αποχώρησε από την Ευρώπη στις αρχές του 2020, όταν έκλεισε το πρώην Ace Hotel London στο Σόρντιτς.

 Όπως σχολιάζουν παράγοντες της φιλοξενίας, μόνο στην Αθήνα υπάρχει χώρος για τουλάχιστον 10 νέα διεθνή brands, που μπορούν να εκτοξεύσουν την πόλη ως city break προορισμό. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Αττική υπάρχουν 18 διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες με 34 brands, με τη συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μιας διεθνούς, εθνικής και τοπικής αλυσίδας να ανήκουν στις δύο υψηλότερες κατηγορίες, εκείνες των τετράστερων και πεντάστερων Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ετήσιας έρευνας που διενεργεί η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με την GBR Consulting, το 82% των ξενοδοχείων 5 αστέρων φέρει το brand κάποιας αλυσίδας. Το αντίστοιχο ποσοστό διείσδυσης ξενοδοχειακών αλυσίδων στα ξενοδοχεία 4 αστέρων διαμορφώνεται στο 40%, ενώ στα 3 αστέρων ανέρχεται στο 17%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.