03 Ιαν 2025
READING

Δισεκατομμυριούχοι: Οι χαμένοι του 2024

5 MIN READ

Δισεκατομμυριούχοι: Οι χαμένοι του 2024

Δισεκατομμυριούχοι: Οι χαμένοι του 2024

«… Για ν’ αποκτήση κανείς γρόσια, άλλος τρόπος δεν είναι, πρέπη νάχει μεγάλη τύχη, να εύρη στραβόν κόσμο, και να είναι αυτός μ’ ένα μάτι, δεν του χρειάζονται δύο. Πρέπει να φάη σπίτια, να καταπιή χωράφια, να βουλιάξη καράβια, με τριανταέξ τα εκατό θαλασσοδάνεια, το διάφορο κεφάλι…» έγραφε ο κοσμοκαλόγερος, ο Άγιος των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης για τους πολύ πλούσιους της εποχής του και το πως τα κατάφερναν. Τα πράγματα μπορεί να άλλαξαν, απ τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά μπορεί και να μένουν ίδια πάντα. Το σίγουρο πάντως είναι πως τότε, όχι, δεν υπήρχαν δισεκατομμυριούχοι!

Οι δισεκατομμυριούχοι, που έγιναν πιο πολύ δισεκατομμυριούχοι

Έχει ήδη, χιλιογραφεί πως μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε, για δεύτερη θητεία, πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ενθουσιασμός των πλουσίων, ήταν, τόσο μεγάλος,  ώστε το χρηματιστήριο εκτινάχτηκε με άνοδο 25% για τον δείκτη S&P 500 και 33% για τον Nasdaq, κάνοντας κάποιους δισεκατομμυριούχους πολύ πιο δισεκατομμυριούχους. Πέντε, μόλις άνθρωποι, αυξήσαν τις περιουσίες τους, κατά 542 δισεκατομμύρια δολάρια και όλοι τους προέρχονται από τον τομέα της τεχνολογίας. Ο  Έλον Μασκ κέρδισε άλλα 239 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είχε ρίξει μόνο 200 εκατομμύρια δολάρια -και τι ψυχή έχουν τα ψιλά;-, στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ! Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βγήκε κερδισμένος κατά 85 δισ. δολάρια, που προστέθηκαν στην μυθώδη περιουσία του. Ο Ζένσεν Χουάνγκ της Nvidia,  που κυριαρχεί στη βιομηχανία των υπολογιστικών τσιπ, έγινε πλουσιότερο κατά 78 δισ. δολάρια. Ο Λάρι Έλισον του τεχνολογικού κολοσσού της Oracle, πρόσθεσε αλλά 70 δισεκατομμύρια δολάρια στα υπόλοιπες οικονομίες των δεκάδων δισεκατομμυρίων του. Τέλος ο Τζεφ Μπέζος, αυγάτισε τα  246 δισεκατομμύρια του δολάρια, με 69 δισ. δολάρια παραπάνω. Αυτό πήγε καλά για τους δισεκατομμυριούχους, αν και λένε πως δεν νιώθει κανείς, ποτέ,  αρκετά πλούσιος και αρκετά αδύνατος.

Οι δισεκατομμυριούχοι, που, απλώς, παρέμειναν δισεκατομμυριούχοι

Αν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας στάθηκαν οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2024, οι καημένοι  δισεκατομμυριούχοι κολοσσοί του εμπορίου πολυτελείας, έχασαν κάτι δεκάδες δισεκατομμύρια. Είναι φυσικά τόσο πλούσιοι, που δεν έσταξε και η ουρά του γαϊδάρου τους, ούτε και ξέμειναν από λεφτά και πως θα γεμίσουν με βενζίνη τα ρεζερβουάρ των Rolls Royce Boat Tail τους! Πάντως, δέχτηκαν ένα πλήγμα στις περιουσίες τους και κυρίως στην αίσθηση της παντοδυναμίας και του κύρους τους.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι κατά 31 δισ. δολάρια φτωχότερος

Ο Μπερνάρ Αρνό του κολοσσού της πολυτέλειας LVMH, στον οποίον ανήκουν η Louis Vitton, η Dior και η Fendi μεταξύ άλλων, δέχτηκε το μεγάλο πλήγμα της όλο και αυξανομένης αδιαφορίας του κοινού για τα πολύ ακριβά υλικά αγαθά. Ο Αρνό, που είχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της γης, για τον χάσει φέτος απ τον Ελον Μασκ, είδε την προσωπική του αξία να μειώνεται κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια και τώρα έχει μόνο 176 δισεκατομμύρια για να βολευτεί κάπως.

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ είναι κατά 25 δισ. δολάρια φτωχότερη

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ, η μεγάλη κληρονόμος της L’Oréal, από η πρώτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, έγινε η δεύτερη  πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, ως αποτέλεσμα της πτώσης πωλήσεων των καλλυντικών στην Κίνα. Η τιμή της μετοχής της L’Oréal έχει υποχωρήσει περισσότερο από 26%   και η πλούσια κληρονόμος έχασε  25 δισ. δολάρια, αναγκασμένη ν αρκείται στα 75 δισεκατομμύρια της περιουσίας της.

Κάρλος Σλιμ κατά  23 δισ. δολάρια φτωχότερος

Ο Κάρλος Σλιμ, γιός Λιβανέζων προσφύγων και μεταναστών στο Μεξικό, με περιουσία 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχασε 23 δισεκ. δολάρια, από τη πτώση των μετοχών της América Móvil, του γίγαντα τηλεπικοινωνιών που του ανήκει. Σημαντικός μέτοχος στην Apple, της εφημερίδας New York Times και ιδιοκτήτης των ποδοσφαιρικών ομίλων Ρεάλ Οβιέδο της Ισπανίας, Κλουμπ Λεόν και Κλουμπ ντε Φούτμπολ Πατσούκα, κάπως θα τη βολέψει την στενότητα.

Ο Κόλιν Χουάνγκ είναι κατά 17 δισ. δολάρια φτωχότερος

Ο Κολίν Χουάνγκ ή αλλιώς Mr. Temu, έγινε από ένα φτωχό αγόρι, γιος δυο σκληρά εργαζομένων εργατών, ο πλουσιότερος Κινέζος με περιουσία ύψους 52,6  δισεκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στο μερίδιό του στην Pinduoduo, τη μητρική εταιρεία της Temu.  Η μετοχή της εταιρίας  έχει πέσει περισσότερο από 30% φέτος, πράγμα που ο πολύ – δισεκατομμυριούχος περίμενε χάρη στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και την αλλαγής της διάθεσης του καταναλωτικού κοινού. Η εταιρεία δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα μετά τη νίκη του Τραμπ, δεδομένης της αβεβαιότητας για το πώς οι μελλοντικοί δασμοί στις ΗΠΑ, μπορεί να επηρεάσουν τις πωλήσεις. Ο όμιλος του Κολίν Χουάνγκ δέχθηκε πυρά από επενδυτές και εκατοντάδες μικρούς προμηθευτές που διαμαρτύρονταν  για τη μείωση των τιμών και το πρέσινγκ για ολοένα μεγαλύτερα έσοδα. Αλλά και οι υπάλληλοι του ομίλου τον κατηγορήσαν για το σκληρό πρόγραμμα εργασίας που επέβαλε. Ο θάνατος, μάλιστα, ενός εργαζόμενού της Temu, προκάλεσε έρευνα για τις συνθήκες εργασίες, αφού είναι γνωστό πως οι υπάλληλοι εργαζονται12ώρα και 6ήμερα με υπερωρίες. Στις εποχές που ζούμε, της μεγάλης ευαισθησίας σε θέματα βιωσιμότητας, εταιρικής ηθικής και συμπεριφοράς στους εργαζόμενους, η έλλειψη τους κοστίζει.

Ο Φρανσουά Πινό έγινε κατά 14 δισ. δολάρια φτωχότερος

Και αυτός ο μεγιστάνας των γαλλικών αγαθών πολυτελείας έγινε κατά 14 δισ. δολάρια φτωχότερος το 2024. Ο 88χρονος Φρανσουά Πινό είναι ο ιδρυτής του όμιλου Kering, που περιλαμβάνει μάρκες όπως οι Balenciaga, Gucci, και Saint Laurent και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι δεσμευμένο στην εταιρεία, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από έτος σε έτος. Η αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και η συνολική πτώση στα είδη πολυτελείας έπληξαν τα κέρδη και τα πλούτη του. Η πτώση του πλούτου του Πινό ήρθε ενώ η Kering βρισκόταν υπό την εποπτεία του γιου του, του 62χρονου Φρανσουά Χενρί Πινό, συζύγου της σούπερ σταρ Σάλμα Χαγκεν, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο  μπαμπάς Πινό, πληρώνει τα σπασμένα τώρα, έχοντας πέσει στο νούμερο 105 του Bloomberg Billionaires Index, για πρώτη φορά από τότε που το όνομά του προστέθηκε στη λίστα πριν από δώδεκα χρόνια. Αυτά είναι βαριά πράγμα για το γόητρο τόσο πετυχημένων επιχειρηματιών, όπως μπορείτε να φανταστείτε διότι από προσωπική εμπειρία ούτε εσείς, μάλλον, αλλά ούτε και εμείς, σίγουρα, έχουμε.

Το χρήμα δεν μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, λένε, όμως είναι το μόνο που μπορεί να τους αποζημιώσει αν είναι η ίδια η απώλεια του η πηγή δυσφορίας για τους δισεκατομμυριούχους. Φυσικά οι 5 της ιστορίας μας, έχουν αρκετά ακόμη δισεκατομμύρια για να αποζημιωθούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.