18 Φεβ 2025
READING

Το νέο Taxis με μνήμη ενός αιώνα και η φορολογική μας κουλτούρα

4 MIN READ

Το νέο Taxis με μνήμη ενός αιώνα και η φορολογική μας κουλτούρα

Το νέο Taxis με μνήμη ενός αιώνα και η φορολογική μας κουλτούρα

Ο Ολιβερ Γουέντελ Χολμς τζούνιορ ήταν νομικός του Ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ όταν υποστήριξε πως «ο φόρος είναι το τίμημα που πληρώνουμε για μια πολιτισμένη κοινωνία». Απ την άλλη, ο μέγας οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς αφόρισε πως «η φοροδιαφυγή είναι η μόνη πνευματική αναζήτηση που αμείβεται»! Στην Ελλάδα, πάντως, έχει πολλούς οπαδούς η κεϊνσιανή σχολή!

Στη σοβαρή πραγματικότητα τώρα και πέρα απ το πόσο είναι δημοφιλής η οικονομική θεωρία του Κεϊνς σε σχέση ειδικά με εκείνη του Φρίντμαν, το νέο Taxis έρχεται στη ζωή μας και μάλιστα με φορολογική μνήμη ενός αιώνα! Έχει προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου με πενταετή ορίζοντα υλοποίησης και το νέο σύστημα, χαιρετίζεται πως θα αξιοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες, θα απλοποιεί διαδικασίες και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Με παρουσία 30 χρόνων του ηλεκτρονικού σύστημα Τaxis στις ζωές των φορολογούμενων και στην εξουσία της εφορίας, υλοποιεί τώρα, το νέο Ενοποιημένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Συστήμα Φορολογία, δηλαδή μαζί TAXIS και TAXISNET και ELENXIS, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Το νέο σύστημα προτίθεται να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις.

Χάρη στη τεχνολογία, πια, η φορολογική μνήμη της εφορίας θα πηγαίνει έναν αιώνα πίσω, καθώς θα διατηρούνται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, η ακίνητη περιουσία, εισοδήματα, οφειλές, μετοχές και οτιδήποτε συσχετίζεται με το προφίλ του φορολογούμενου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο Taxis θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, Κτηματολόγιο, Αστυνομία, Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, το ΓΕΜΗ, τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, δικαστήρια και ότι άλλο εκ μέρους της πολιτείας έχει χρηματικές δοσοληψίες με τον Έλληνα πολίτη. Θα έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να διασυνδέεται με άλλους φορείς εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ουσιαστικά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ή ΑΑΔΕ θα γνωρίζει τα στοιχεία των φορολογούμενων για διάφορες ενισχύσεις και επιδόματα που έχουν λάβει, θα μπορεί να εκδίδει άμεσα έγγραφα και πιστοποιητικά, καθώς οι έλεγχοι θα είναι αυτοματοποιημένοι, ενώ θα είναι συνδεδεμένο με ευρωπαϊκά συστήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που σχετίζονται, για παράδειγμα για τον ΦΠΑ. Τονίζεται πως πρόκειται για την εκ βάθρων αναδόμηση του συστήματος Taxis, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2026, θα έχει πλήρη ανάπτυξη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 86.181.528,66 ευρώ.

Είναι όλο αυτό, μια προσπάθεια, εκσυγχρονισμένη, σε μια εποχή η τεχνολογία λύνει όλα αυτά τα θέμα απλούστατα με ένα κλικ στους υπολογιστές, να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή́, που αποτελούν διαχρονικό́ πρόβλημα πονοκέφαλο στις εκάστοτε  κυβερνήσεις. Κατά καιρούς γινεται λόγος για την φορολογική κουλτούρα του Έλληνα και την «έλλειψη φορολογικής συνείδησης» του, φυσικά πάντα με δεδομένη την ενοχή και ποτέ την αθωότητα του πολίτη. Με αφετηρία την υποβάθμιση του βιοτικού́ του επιπέδου, ο «ευρωπαίος Έλληνας πολίτης» αναζητά́ τα αιτία και επιχειρεί́ να υιοθετήσει τομές καθοριστικές για την επίλυση του προβλήματος. Ανάμεσα σ’ αυτά τα αιτία, κυρίαρχη θέση κατέχει η «έλλειψη φορολογικής συνείδησης».  Έχοντας ζήσει όλοι μας, τον οικονομικό́ σεισμό́ της μεγάλης κρίσης, που άπλωσε ένα τσουνάμι θεομηνίας φορολογικών μέτρων πάνω μας , μια φοροεπιδρομή και με την υποβάθμιση του βιοτικού́ επιπέδου, την εξαφάνιση της μεσοαστικής τάξης, το brain drain που καταδίκασε μια γενιά στις παγωμένες, σκοτεινές μητροπόλεις του κόσμου και άφησε την χώρα απογυμνωμένη, ο Έλληνας πολίτης  αναζητά, πια, τομές καθοριστικές που να επιλύουν προβλήματα. Έχοντας ζήσει την απελπισία και την αίσθηση της ματαίωσης και πως τίποτα δεν αλλάζει πόσο να του κακοφανεί αν του προσάψουν «έλλειψη φορολογικής συνείδησης» και φορολογικής κουλτούρας; Και πόσο να κατανοήσει πως πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, ξεκινούν, έστω και αργά, με υλοποίηση σε βάθος πενταετίας; Και οι παλιότεροι, έχουμε ζήσει αυτή την αγριάδα του Έλληνα πολίτη να αμφισβητεί́, να μην εμπιστεύεται το κράτος και τις υπηρεσίες του, την άνιση φορολογική́ μεταχείριση, τη διαφθορά́ και η τη γραφειοκρατία τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει κράτος» -και πόσες φορές δεν το χούμε ακούσει στην καθημερινότητά μας!

Μένοντας στα βασικά και λιγότερο επώδυνα θα πούμε πως ναι, ο πολίτης, που συνεχώς διαμαρτύρεται για ένα πιο οργανωμένο και δίκαιο κράτος, οφείλει να αντιλαμβάνεται ότι και ο ίδιος κατέχει ουσιαστικό́ ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού́ του στόχου. Τα έσοδα από́ τους φόρους επενδύονται σε υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, υποδομές, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας. Το όφελος δεν είναι ατομικό́, όπως στη φοροδιαφυγή́, άλλά κοινωνικό́. Ο πολίτης με φορολογική́ κουλτούρα αντιλαμβάνεται ότι τα φορολογικά́ έσοδα της χώρας του επιστρέφουν σε αυτόν, είτε βελτιώνοντας το βιοτικό́ του επίπεδο είτε επιβάλλοντας του μελλοντικά́ χαμηλότερη φορολογία.

Για ένα μέλλον ευοίωνο πρεπει να γίνουν καθοριστικές τομές και από́ τη πλευρά των πολιτών και από εκείνη της πολιτείας. Απαιτείται ορθολογική́ και ώριμη αντιμετώπιση του προβλήματος και κάθε αρχή, όπως αυτή τώρα, καλοδεχούμενη και ευχής έργον.

 

 

.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.