To social commerce αποτελεί μία από τις τάσεις της παγκόσμιας, αλλά και σταδιακά της εγχώριας αγοράς, που έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Εταιρείες με σημαντικό εκτόπισμα βρίσκονται πίσω από ολοκληρωμένες καμπάνιες διάθεσης καταναλωτικών προϊόντων, ωθώντας με αυτόν τον τρόπο όλο και περισσότερους καταναλωτές στην αγορά τους μέσα από τα social media, τα οποία πλέον εξελίσσονται σε ένα ακόμα κανάλι λιανικής, αποτελώντας τη μετεξέλιξη του e-commerce.
Στην Ελλάδα αρκετές εταιρείες έχουν εφαρμόσει στρατηγική που σχετίζεται με το social commerce, όπως για παράδειγμα η Pizza Fan, η οποία δίνει την δυνατότητα στους πελάτες της να συνδεθούν μέσω Instagram και να κάνουν την παραγγελία τους. Αλλά και εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας όπως η Cosmote έχουν εισέλθει στην ίδια λογική, με καμπάνιες και δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με πακέτα τηλεφωνίας που προσφέρει η εταιρεία. Από την ευρεία λίστα δεν λείπουν τράπεζες που προωθούν τα προϊόντα τους όπως για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα, που επίσης έχει δημιουργήσει σχετική καμπάνια προώθησης με χορηγούμενο περιεχόμενο. Πολλά είναι επίσης τα παραδείγματα εταιρειών πώλησης προϊόντων τηλεφωνίας, όπου και σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να συνδεθεί μέσω social retail καναλιού από κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και να αποκτήσει το επόμενό του κινητό τηλέφωνο.
Η φιλοσοφία του social commerce στην παγκόσμια αγορά λιανικής
To social commerce επικεντρώνει στην αγορά και πώληση αγαθών ή υπηρεσιών απευθείας μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Περιλαμβάνει την υπέρβαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κινείται πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο στη διαδικασία ανακάλυψης νέων προϊόντων. Οι κορυφαίες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πλέον ειδικά εργαλεία social commerce στους εμπόρους λιανικής. Πρόκειται για πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Pinterest και το TikTok. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, μπορεί κανείς να δημιουργήσει ψηφιακές βιτρίνες απευθείας στις αντίστοιχες πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις βιτρίνες για να ανακαλύψουν και να αγοράσουν προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν κάποιον άλλο ιστότοπο.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τη διαδικασία αγοράς και πώλησης αγαθών στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει πωλήσεις μέσω διαφορετικών ψηφιακών καναλιών, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών αγορών, ιστότοπων και αποκλειστικών εφαρμογών των λιανεμπόρων.
Ωστόσο το social commerce περιλαμβάνει απευθείας πωλήσεις μέσω μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα διαδικτυακό κανάλι, το social commerceείναι ένα υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά δεν είναι το ίδιο με το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ο ρόλος Facebook, Instagram και Pinterest
Το Facebook, το Instagram και το Pinterest ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν τις εγγενείς δυνατότητες του socialcommerce στη ζωή μας. Πλέον, πλατφόρμες όπως το YouTube και το TikTok έχουν ενταχθεί και άρχισαν να βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο με τις δικές τους δυνατότητες social commerce.
Για παράδειγμα το Facebook Shops είναι ένα από αυτά τα κανάλια. Τα καταστήματα είναι δωρεάν για εγκατάσταση και είναι προσβάσιμα μέσα από το εταιρικό προφίλ κάθε επιχείρησης στο Facebook.
Το Instagram Shopping συνδέεται απευθείας με το Facebook Shop κάθε επιχείρησης. Για να δημιουργήσουν ένα κατάστημα, οι χρήστες πρέπει να συνδέσουν τον επιχειρηματικό λογαριασμό τους στο Instagram με το επιχειρηματικό προφίλ τους στο Facebook. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν έναν υπάρχοντα κατάλογο προϊόντων ή να δημιουργήσουν έναν νέο.
Στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ετικέτες προϊόντων Instagram για να κάνουν το περιεχόμενό τους διαθέσιμο για αγορές και τα προϊόντα τους πιο εύκολα προσβάσιμα και ανιχνεύσιμα στους καταναλωτές. Οι ετικέτες προϊόντων επιτρέπουν να επισημαίνουν τα στοιχεία από τον κατάλογο προϊόντων απευθείας στα βίντεο και τις αναρτήσεις κάθε λιανέμπορουν. Οι χρήστες μπορούν να πατήσουν σε μια ετικέτα και να μάθουν αμέσως περισσότερα για το προϊόν.
Μία ακόμα δημοφιλής πλατφόρμα, το Tik Tok έχει κάνει πιο εύκολο, από ποτέ για τους retailers να κερδίζουν χρήματα αφού η πλατφόρμα εισήγαγε δυνατότητες social commerce. Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ένα κατάστημα στο TikTok για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να αυξήσουν τις αγορές των προϊόντων τους απευθείας μέσα από την εφαρμογή.
Με αυτήν τη δυνατότητα, μπορούν να δημιουργούν βίντεο με δυνατότητα αγοράς και ακόμη και να επιτρέπουν στους θεατές να ψωνίζουν απευθείας στις εκπομπές στο TikTok LIVE.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.