Το εμπόριο, η αγορά, η αγοραστική δύναμη, οι καταναλωτικές δυναμικές και συνήθειες! Μέσα στο 2024, είδαμε μια μεγάλη παγκόσμια αβεβαιότητα, μια μετατόπιση της αγοραστικής δύναμης στα δημογραφικά στοιχεία και στις τεχνολογικές εξελίξεις, που εξελίχθηκε αστραπιαία.
Με το 2025 στο κατώφλι της ανθρωπότητας, οι αλλαγές που ξάφνιασαν και εντυπωσίασαν ζητούν σχεδιασμό για προσαρμογή και ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενα, πως τώρα πια, όλα είναι δυνατά. Οι προσδοκίες των καταναλωτών είναι πιο υψηλές από ποτέ και λόγω της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, ζητούν από τις εμπορικές επιχειρήσεις, ένα επίπεδο ευελιξίας που δεν έχει ξανά οριστεί και αντιμετωπιστεί.
Είτε το αποκαλέσουμε με την παγκόσμια ορολογία ως shifting demographics, είτε ως αλλαγές στα δημογραφικά, η μπλουζ αλήθεια για την ανθρωπότητα, παραμένει. Οι χώρες γερνάνε και ειδικά η δική μας βαδίζει αργά και σαν με ρευματικούς πόνους να της δαγκώνουν τις αρθρώσεις, στην τρίτη ηλικία της. Και είναι τεράστιες οι αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας! Μα και η είσοδος στο ηλικιακό προσκήνιο και στην εμπορική δυναμική της Gen Z προκαλεί αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις αλλαγών στο λιανικό εμπόριο. Οι πιτσιρικάδες της Gen Z και νεαροί Millennials, θα αντιπροσωπεύουν το 39% του συνόλου των δαπανών λιανικής έως το 2030. Μιλάμε όμως, για την εντελώς ψηφιακή γενιά, που δεν ξέρει αν υπάρχει ζωή αλλιώς και που βγήκε πρωταγωνίστρια στο προσκήνιο. Ζώντας μέσα απ τις οθόνες, αυτοί οι πιτσιρικάδες θα συνεχίσουν και θα γιγαντώσουν κι άλλο το ψωνίζουν, πρώτα, μέσα απ τα κινητά, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα κανάλια πωλήσεων, παντού στον πλανήτη.
Η υψηλή ψηφιακή τους γνώση και εξοικείωση, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στις εμπορικές λιανικές επιχειρήσεις απ το να προσαρμοστούν σε αυτούς ώστε να αλληλοεπιδρούν μαζί τους. Η άνοδος των κινητών τηλέφωνων στη διαδικασία αγοράς, έχει σε μεγάλη εξέλιξη όλη την διαδικασία περιήγησης, έρευνας και αγοράς. Έχει επίσης οδηγήσει στην ανάπτυξη του εμπορίου μέσω social media, όπου οι αγορές πραγματοποιούνται μέσα από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, η Έκθεσή της Shopify για το 2024, Holiday Retail, απέδειξε πως το 55% των νέων consumers και δη εκείνων της Gen Z αγοράζουν μέσω Instagram και το 51% μέσω του TikTok. Μόλις το 20% αυτής της γενιάς πραγματοποιεί αγορές μέσω Facebook, σε σχέση με το 26% του προηγούμενο έτους, αφού άλλωστε αποτελεί αγαπημένο, ψηφιακό, κοινωνικό πεδίο των μεγαλύτερων ηλικιών. Οι εμπορικές εταιρείες λιανικής επικεντρώνουν την στόχευση τους, στις πλατφόρμες στις οποίες αρέσει να συχνάζει η Gen Z, με διαφημίσεις μελετημένου περιεχομένου και δυνατότητα, γρήγορης και εύκολης αγοράς. Έκπληξη αποτέλεσε η έρευνα του Shopify που κατέγραψε το 47% της Gen Z, να θέλει να επισκέπτεται καταστήματα, να ανακαλύπτει τα είδη, να βλέπει από κοντά τα προϊόντα και να αλληλοεπιδρά και με άλλους αγοραστές. Όχι, τίποτα άλλο άλλα κανείς δε τους το είχε, πως αφήνουν τα κινητά, έστω και για λίγο, για να αποκτήσουν εμπειρία. Οι λιανοπωλητές, προσανατολίζονται στο να δημιουργούν νέες, ελκυστικές εμπειρίες αγορών, που να μπορούν να συνδυάζουν το φυσικό κατάστημα με τον διαδικτυακό κόσμο.
Παγκόσμια, το κόστος ζωής έχει προκαλέσει τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, ενώ αυτή η οικονομική κρίση αποτυπώνεται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, τα τελευταία δύο χρόνια, σε ανησυχητικά μεγέθη. Οι καταναλωτές, φάνηκε για λίγο να ταλαντεύονται για το αν θα συνεχίσουν να έχουν ως πρωταρχικό τους κριτήριο τη βιωσιμότητα και το αν είναι προϊόντα εκμετάλλευσης τα είδη που αγοράζουν, ή αν αναγκαστικά θα ψωνίζουν με ζητούμενο τις οικονομικές τιμές. Τελικά, η Έρευνα Voice of Consumer της PwC το 2024 αποκάλυψε πως το 22% των παγκόσμιων αγοραστών σχεδιάζει να ψωνίζει συνειδητά, αναζητώντας προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και φτιαγμένες με διαφανείς πρακτικές και ας έχει περιορισμένα οικονομικά. Οι νεότεροι καταναλωτές, ιδιαίτερα, της Gen Z, είναι καλά ενημερωμένοι και προσέχουν πολύ που δίνουν τα χρήματά τους. Άλλωστε είναι αυτοί, που λάτρεψαν και μελέτησαν προσεκτικά στο Netflix, το ντοκιμαντέρ «Buy Now! The Shopping Conspiracy», δηλάδη, σα να λέμε “Αγόρασε τώρα- η συνωμοσία της αγοράς», του υποψήφιου για Emmy, Νικ Στέισι. Αν και γνωρίζουν καλά, τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης, τροφοδότησαν με το ντοκιμαντέρ, τα επιχειρήματα τους με το πώς και γιατί γινόμαστε εμμονικοί με τα ψώνια. Υιοθέτησαν ακόμα, την βασική θέση του έργου ότι το λιανεμπόριο περιλαμβάνει, πάντα, μια απάτη σε κάποιον βαθμό, γίνεται ή όχι αποδεκτή.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο νέος concumer είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απ τις πολιτικές και ανυποχώρητος στις πεποιθήσεις του. Απαιτεί διαφάνεια, βιωσιμότητα, ηθικές αρχές και να μην υπάρχει εκμετάλευση των εργαζομένων από τις εταιρείες των εμπορικών προιόντων που διαλέγει. Ψωνίζει απ το κινητό και απ τα social media, αλλά επιδιώκει και την εμπειρία του φυσικού μαγαζιού. Θέλει να υπάρχει ευθυγράμμιση της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, σύμφωνες με τις αξίες του. Αν αυτά ισχύουν μπορεί να ανεχτεί και την υψηλή τιμή, ακόμα. Επιδιώκει την μοναδικότητα και την αλήθεια και δυσπιστεί στην φτιαγμένη διαφήμιση, με την τέλεια εικόνα, προτιμώντας τις εμπειρίες των άλλων καταναλωτών. Η διάθεσή του, είναι να ψάχνει, να βρίσκει και να επιλέγει τοπικές, μικρότερες και ανεξάρτητες μάρκες, με το 20% των αγοραστών, να προτιμούν αυτές έναντι των πολυεθνικών εμπορικών σημάτων.
Παρ όλα αυτά οι εμπορικές επιχειρήσεις δείχνουν ήδη, σημάδια κόπωσης με την συνεχή ενασχόληση τους να αποδεικνύουν, συνεχώς, την πράσινη πολιτική τους και την βιωσιμότητα. Οι έρευνες και οι μελέτες των επικεφαλής του εμπορίου, καταλήγουν πως η επιτυχία του λιανικού εμπορίου το 2025 θα ανήκει σε εκείνους που θα δείξουν προσαρμοστικότητα, καινοτομία και ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών.
Και επειδή είναι κλισέ, αλλά βγαλμένο απ τη ζωή, το «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», οι επιχειρήσεις, που θα επικοινωνούν με τις ανάγκες των καταναλωτών και την εποχή, θα συνεχίσουν να επικρατούν και να ανθίζουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.