Πράγματι, «η μεγαλύτερη ευτυχία που δίνεται από τους θεούς είναι αυτή η μανία, ο έρωτας», όπως έγραφε ο Πλάτωνας! Είναι ακόμη, η γενεσιουργός δύναμη για δημιουργία, τέχνη, συνέχεια του είδους μας, ευχαρίστηση και χαρά. Άλογος, αναίτιος, ψυχοτρόπος, κυρίαρχος είναι κυριάρχο ζητούμενο για πολύ καιρό στις ζωές μας.
Και τον ψάχνουμε τον έρωτα -καλά ιδιαίτερα στις νεανικές ηλικίες, μη τρελαθούμε και οι μεγάλοι με τους γεροντέρωτες, τώρα! Αν και «τα γεράματα δεν σε προστατεύουν από τον έρωτα, όμως ο έρωτας σε προστατεύει από τα γεράματα» που έλεγε και η θεσπέσια Ζαν Μορό. Ο έρωτας έχει πάντα τα στάδια του! Εχει τη διαθεσιμότητα, την ανάγκη να τον νιώσεις, να τον κατακτήσεις. Και ανάλογα την εξέλιξη της ανθρωπότητας, πότε βοηθά στην προσέγγιση το σούρσιμο απ τα μαλλιά για τα σπήλαια, το προξενιό, το φλερτ ή κόρτε και βέβαια το «μάτσινγκ» αλά dating apps. Ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα αυτός ο χορός της ανθρωπότητας και έρχεται το σεξ, η συμβίωση, η γέννηση παιδιών. Μας δίνει δύναμη και αιχμαλωτίζει τη φαντασία μας. Όπως ακριβώς και η τεχνολογία! Κι αν θεωρούμε πως ο έρωτας είναι ορμέμφυτο και φροϋδικά ποτέ δεν αλλάζει, έχει καλώς! Με την τεχνολογία, όμως, διαμορφώνεται καταιγιστικά αλλιώς η αναζήτηση του, η έκφραση του, η συμβίωση, η γέννα. Με λίγα λόγια όλα αλλάζουν στον έρωτα. Αν το σεξ, εκεί τη δεκαετία του 60, με το κίνημα των χίπις, τις νεολαιίστικες εξεγέρσεις, τον Μάη του ’68 ήταν επανάσταση, η τεχνολογία το κάνει παντοδύναμη εξουσία. Κάνει το ένστικτο μας να φλερτάρει στο κινητό, να του στέλνει email και να κάνει σεξ μέσα από βιντεοκάμερες, χρησιμοποιώντας ποικίλα cyber βοηθήματα. Λένε πως στα επόμενα χίλια χρόνια ο έρωτας και το σεξ, όπως τα αντιλαμβανόμαστε σήμερ,α θα υπάρχουν μόνο σε ντοκιμαντέρ και μελέτες Ιστορίας. Μπορεί! Πάντως φιλόσοφοι, θρησκείες, ποιητές, ψυχαναλυτές, επιστήμονες, λόγιοι και στοχαστές ανέλυαν και εξηγούσαν τους μηχανισμούς του έρωτα χωρίς να τον αποκρυπτογραφούν. Πράγμα που σημαίνει, πως μπορεί να μην τα καταφέρουμε να τον αναλύσουμε, να τον προβλέπουμε, να τον κωδικοποιήσουμε, να τον καταλάβουμε, ούτε μέχρι το ίδιο το τέλος των καιρών.
Φλερτ και ραντεβού μέσω αυτοκρατορικών dating apps
Με την καταιγιστική εξέλιξη της τεχνολογίας, νέες συνήθειες, νέες ορολογίες και νέες πρακτικές κάναν την εμφάνισή τους. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, μια νέα εφαρμογή γνωριμιών που ονομάστηκε «Tinder» εμφανίστηκε και έγινε γρήγορα δημοφιλής μεταξύ των εργένηδων σε όλο τον κόσμο. Σήμερα το Tinder, έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, με πάνω από 75 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και αποτίμηση 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το therichest.com. Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαπενταετία και τα dating apps, όπως τα Grindr, Hing, Bumble, OkCupid κυριάρχησαν υποσχόμενα μεγάλους έρωτες, καυτά ραντεβού, συναντήσεις με αδελφές ψυχές ή ευκαιριακές σχέσεις. Και αφού άλλαξαν το τοπίο του dating, πλέον φαίνεται να περνούν μια κρίση στη σχέση τους με τους σινγκλ χρήστες τους, οι οποίοι αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του ερευνητικού οργανισμού Generation Lab, το 79% των ερωτηθέντων –φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές στις ΗΠΑ– δήλωσαν ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πλέον εφαρμογές γνωριμιών. Στη Βρετανία, το 21% των νέων που αναζητούν ενεργά σύντροφο, δεν χρησιμοποιούν πλέον εφαρμογές, παρόλο που έχουν λογαριασμούς σε αυτές, ενώ πάνω από το 90% των ερωτηθέντων έχουν ένα τουλάχιστον παράπονο από τη χρήση αυτών των εφαρμογών , σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Savanta. Σε παρόμοια συμπεράσματα οδηγήθηκε και η έρευνα του Pew Research Center, σύμφωνα με την οποία το 45% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν εφαρμογές γνωριμιών δηλώνουν ότι τους αφήνουν πλέον απογοητευμένους.
Η κρίση των dating apps και οι κίνδυνοι
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες μαρτυρίες με δυσάρεστες εμπειρίες γίνονται viral στο TikTok από γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό φυγής από τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε σχέση με τους άντρες. Κι αν το μεγάλο πλεονέκτημα σ’ αυτά τα ψηφιακά περιβάλλοντα είναι ο τεράστιος αριθμός επιλογών και η ικανότητα να βρίσκεις άτομα πέρα από το κοντινό σου περιβάλλον, τη δουλειά ή τον κύκλο των φίλων σου, μοιάζει πια κουραστικό. Η διαδικασία του matching, να περνούν από μπροστά σου φωτογραφίες τσεκάροντας το ύψος, τα ρούχα, το σωματότυπο γινεται εθιστική και εξαφανίζει τη μαγεία, τη φροντίδα, το νοιάξιμο. Τα dating apps είναι σχεδιασμένα για να παραμένουν όλοι χρήστες, άρα μόνοι! Ευνοούν την αίσθηση της ματαιότητας, αλλά και τοξικές συμπεριφορές, ή πραγματικά μασκάρουν τη σεξουαλική εγκληματικότητα ή το ghosting και το stalking. Ενδεικτικά η Morgan Stanley μετά από έρευνα της, κατέληξε πως όλες οι κορυφαίες εφαρμογές γνωριμιών σημείωσαν πτώση στην αύξηση των χρηστών τους κατά το περσινό έτος.
Η κρίση των μεγάλων εταιρειών και οι διορθωτικές τους κινήσεις
Τελικά, η Match, στην οποία ανήκει το ηγεμονικό Tinder, προέβη σε διοικητικές αλλαγές για να αντιμετωπίσει τη μείωση των συνδρομητών της εφαρμογής, η οποία έφτασε το 5% μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2024, αλλά και για να βρει λύσεις για τα έντονα παράπονα που εκφράζονται. Την ίδια στιγμή, άλλες πλατφόρμες, όπως το Bumble, επινοούν πιο ακριβές υπηρεσίες για προνομιακές συνδρομές, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους. Tο Schmooze προσπαθεί να ταιριάξει τους σίνγκλ με βάση το χιούμορ τους. Το Ilios χρησιμοποιεί την αστρολογία, το Kippo δίνει τη δυνατότητα ραντεβού στο metaverse. Το Snack βασίζεται στα βίντεο. Και όσο ψάχνει κανείς στο Ίντερνετ, μπορεί να βρει ακόμα περισσότερες επιλογές ή ιδέες εμπορικής εκμετάλλευσης της μοναξιάς. Η τάση τώρα είναι το φλερτ και οι γνωριμίες να γίνονται μέσω των social media, κυρίως του TikTok και του Instagram και από το αναδυόμενο trend αφορά στο date-me-docs. Όσοι ψάχνονται δηλαδή, χρησιμοποιούν έγγραφα με δυνατότητα κοινής χρήσης στο Διαδίκτυο, για αυτό και επικρατεί η ονομασία date-me-docs αντί για το Google Doc, δημοσιοποιούν ένα βιογραφικό τους και κοινοποιούν στους λογαριασμούς τους στα social media.
Το OnlyFans και η ριζική αλλαγή των ερωτικών υπηρεσιών
Ακόμη οι μύχιες, οι ίσως σκοτεινότερες απολαύσεις του σεξ έγιναν υπόθεση της τεχνολογίας. Και αυτή η ίδια η πορνογραφία. Το OnlyFans δημιουργήθηκε το 2016, στο Λονδίνο και από τότε έχει εξαπλωθεί ραγδαία, καθώς διαθέτει περισσότερους από 240 εκατομμύρια χρήστες και 2 εκατομμύρια δημιουργούς! Πρόκειται για έναν ιστότοπο μόνο για ενήλικες, όπου ο καθένας μπορεί να πουλήσει σεξουαλικά βίντεο και φωτογραφίες του εαυτού του. Αυτό, δεν αφορά μόνο περιεχόμενο με σεξουαλικές πράξεις, αλλά περιλμβάνει και απλές φωτογραφίες με εσώρουχα, ακόμα και…πατούσες! Κατά τη διάρκεια των lockdowns, χάρη στα εκατομμύρια χρηστών που πλήρωναν για να παρακολουθήσουν ερωτικά βίντεο ή να μιλήσουν με τους «δημιουργούς», η εταιρεία εκτοξεύτηκε σε κέρδη και θριαμβολογεί πως έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα των σεξουαλικών υπηρεσιών να αποκτήσουν σταθερό εισόδημα μέσω βίντεο, αποφεύγοντας τους κινδύνους του δρόμου. Οι εργαζόμενοι δίνουν το 20% των κερδών τους στη πλατφόρμα.
Η εικονική πραγματικότητα στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων
Και καθώς τρέχουμε ιλιγγιωδώς προς το άγνωστο τεχνολογικό μας μέλλον, το σεξ θα γίνεται όλο και περισσότερο υπόθεση συσκευών. Η εικονική πραγματικότητα έχει ήδη επικρατήσει σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια και την ψυχαγωγία, και τώρα βρίσκει το δρόμο της στο πεδίο της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η τεχνολογία VR προσφέρει στους χρήστες εμπειρίες δημιουργώντας ένα εικονικό περιβάλλον που εμπλέκει πολλαπλές αισθήσεις. Στο πλαίσιο της σεξουαλικότητας, η εικονική πραγματικότητα έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τον ερωτισμό, παρέχοντας μια πλατφόρμα για ζευγάρια, που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις, ώστε να συνδεθούν με τρόπους που προηγουμένως ήταν αδιανόητοι. Οι πλατφόρμες με δυνατότητα VR επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν avatar, προσωποποιήσεις τους δηλαδή, ενισχύοντας την αίσθηση της παρουσίας και της εγγύτητας παρά τον φυσικό διαχωρισμό. Η εικονική πραγματικότητα έχει ενσωματωθεί στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων, προσφέροντας στους χρήστες εξατομικευμένη εμπειρία. Ενώ, αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στις σχέσεις στον πραγματικό κόσμο, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο εξερεύνησης και φαντασίας εντός των ορίων των συναινετικών σχέσεων.
Η εποχή των ερωτικών ρομπότ έφτασε
Η εμφάνιση των ρομπότ του σεξ εισάγει μια νέα διάσταση στη συζήτηση για την τεχνολογία και τη σεξουαλικότητα. Αυτές οι μηχανές έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται το ανθρώπινο άγγιγμα, την συντροφικότητα και τον ερωτισμό. Αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η ανάπτυξη των ρομπότ του σεξ έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με ηθικά θέματα, την συναίνεση και τις πιθανές επιπτώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις. Η φημισμένη Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ στο βιβλίο της «Η Καρδιά πεθαίνει τελευταία» πλημυρίζει το Λας Βέγκας με σεξουαλικά ρομπότ Μέρλιν Μονρόε και Έλβις Πρίσλεϊ, ενώ στα εργαστήρια κατασκευάζονται ομοιώματα ερωτικών ρομπότ πραγματικών ανθρώπων. Οι υποστηρικτές τους, τονίζουν ότι τα ρομπότ του σεξ θα μπορούσαν να παρέχουν συντροφιά σε άτομα με περιορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν παραδοσιακές σχέσεις. Ωστόσο, οι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αντικειμενοποιήση της ανθρώπινης μορφής, την πιθανή ενίσχυση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς και τον αντίκτυπο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Καθώς αυτές οι τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι κοινωνικοί κανόνες θα αμφισβητηθούν αναπόφευκτα, απαιτώντας προσεκτική εξέταση και ρύθμιση. Ακόμη θεωρείται δεδομένη η χρήση ερωτικών παιχνιδιών, εξοπλισμένων με χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας, που επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν και να προσαρμόζουν τις εμπειρίες τους μέσω εφαρμογών smartphone ή άλλων συσκευών. Εδώ εμφανίζονται, επίσης, ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια, αλλά εκεί μένουν γιατί η εξέλιξη και η διάδοση τους είναι αχαλίνωτα.
Οι σχέσεις, η συμβίωση, η οικογένεια, η γέννα αλά ΑΙ
Οι μεγαλοφυής Στίβεν Χόκινγκ παρατηρώντας τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, πρότεινε απ’ τα τέλη του 20ου αιώνα ακόμη, τους επιστήμονες να επέμβουν άμεσα στο ανθρώπινο DNA, «έτσι ώστε το είδος μας να μείνει στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, διαφορετικά οι έξυπνες μηχανές θα καταλάβουν τον κόσμο. Πρέπει να μεταλλαχθούμε ή θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ!», τόνιζε και ακούγεται εφιαλτικό μα και λίγο αναίτια κινδυνολογικό. Ο Χόκινγκ, όμως επέμενε, ότι, η τεχνολογία προχωρά πολύ γρήγορα και οι υπολογιστές διπλασιάζουν την απόδοσή τους σχεδόν κάθε μήνα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε χιλιετίες για την εξέλιξη μας. «Με μία καλοσχεδιασμένη μετατροπή των ανθρώπινων γονιδίων, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιωθούν» επέμενε, «ο δρόμος προς την πλήρη γενετική μετάλλαξη είναι μακρύς, πρέπει όμως να τον ακολουθήσουμε, αν θέλουμε τα βιολογικά συστήματα να παραμείνουν ανώτερα από τα ηλεκτρονικά». Υποστήριζε την πλήρη σύνδεση του ανθρώπου με τις μηχανές λέγοντας πως «πρέπει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την απευθείας σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και τον υπολογιστή, έτσι ώστε οι τεχνητοί εγκέφαλοι να συνεισφέρουν στην ανθρώπινη νοημοσύνη, παρά να είναι τελείως ξένοι προς αυτήν». Στην εποχή μας αυτό όλο έχει δρομολογηθεί από τον Ελον Μασκ και επηρεάζει και το σεξ και την διαιώνιση του είδους.
Η τεχνητή μήτρα σε λίγο καιρό σε εφαρμογή
Ένας φυσιολογικός τρόπος δημιουργίας βελτιωμένων ανθρώπων είναι αναμφίβολα το σεξ και η ανάμειξη του γενετικού υλικού του αρσενικού και του θηλυκού. Ευνοείται έτσι, η επιβίωση, η διαφοροποίηση των οργανισμών και η δημιουργία νέων, βελτιωμένων, καλύτερα προσαρμοσμένων συνδυασμών γονιδίων, για τους απόγονους. Όλα αυτά, όμως, ίσως μια μέρα υποκατασταθούν από την τεχνολογία, σύμφωνα με την επιστημονική λογική του Χόκινγκ. Οι καλύτεροι συνδυασμοί γονιδίων θα δημιουργούνται μέσα σε εργαστήρια! Η γενετική και η βιοτεχνολογία, ήδη, γονιμοποιούν κατά κόρον στα εργαστήρια ωάρια χωρίς να χρειάζεται η σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες κυοφορούν χωρίς να έχουν ανάγκη του ερωτικού σμιξίματος με έναν άνδρα. Οι επιστήμονες δουλεύουν και θεωρούν θέμα λίγων χρόνων την λειτουργική τεχνητή μήτρα που θα μπορεί να δημιουργήσει κανονικά ζωή. Η Λίζα Μαντεμέικερ, επιστήμονας που συνεργάζεται με το Ολλανδικό Maxima Medical Centre για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης τεχνικής μήτρας δηλώνει πως: «Θεωρώ πως υπάρχει αυτή η αντίληψη στην κοινωνία, πως υπάρχει αυτό το ιδεώδες της φυσικής αναπαραγωγής. Η φυσική αναπαραγωγή δεν είναι, όμως, ο μόνος τρόπος»! Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι παγκόσμιες και σε τεράστιο εύρος πληθυσμού, από θρησκευόμενους, μέχρι γυναικείες οργανώσεις. Πάντως, όπως φαίνεται τα παιδιά που θα γεννιούνται μετά από ερωτική σχέση των γονιών τους, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη θα αντιμετωπίζονται στο μέλλον όπως αντιμετωπίζονται σήμερα τα βιολογικής καλλιέργειας φρούτα που δεν ωρίμασαν με χρήση φυτοφαρμάκων!
Όπως και αναζητείται, με όποιον τρόπο και αν εκφράζεται, στο τέλος η αγάπη έχει πάντα σημασία. Η αγάπη που πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη που ουδέποτε εκπίπτει, ακόμα κι αν οι γλώσσες πάψουν, ακόμα κι αν η γνώση καταργηθεί… – Καινή Διαθήκη, 13ο κεφάλαιο της Α΄ Επιστολής προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.