Ψηφιακή αποτοξίνωση! Ψηφιακή ευεξία! Ηλεκτρονική μερική αποστασιοποίηση! Όροι και έννοιες, που ξαφνικά γίνανε απαραίτητοι σαν ανάγκες! Συνεχής θόρυβος, επικοινωνία σε 24ωρη βάση, διαρκές αντιφέγγισμα από οθόνες, ασταμάτητη ροή πληροφοριών και brainrot, σα να λέμε σάπισμα εγκεφάλου!
To brainrot περιλαμβάνεται ως λέξη σε εκείνες που αναδείχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν πολύ, κατά τη διάρκεια του 2024, απο το Λεξικό της Οξφόρδης. Σημαίνει κι αυτή η λέξη, αυτό που συμβαίνει λίγο ή πολύ σε όλους. Γίνεται υπερφόρτωση πληροφοριών από έκθεση σε ειδήσεις, βίντεο και αναρτήσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας επεξεργασίας δεδομένων. Μας συμβαίνει μείωση συγκέντρωσης, επειδή το περιεχόμενο παρουσιάζεται και εναλλάσσεται γρήγορα, με αποτέλεσμα το χάσιμο της ικανότητας να διατηρείται η προσοχή μας. Παρουσιάζουμε έλλειψη κριτικής σκέψης και ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κατάθλιψη. Ακόμη, η αδιάκοπη χρήση και έκθεση στο διαδίκτυο για τη δουλειά, την επικοινωνία, τη ψυχαγωγία, την ενημέρωση, αλλά και η κατανάλωση πολλών πληροφοριών για μεγάλο διάστημα, όπου το ασήμαντο και ευτελές, μπλέκεται με το υλικό χωρίς ουσία, έχει αποτέλεσμα την επιδείνωση της ψυχικής και πνευματικής μας υγείας. Οι φοβίες μεγεθύνονται. Οι ψευδείς ειδήσεις, οι απατεώνες, οι πραγματικοί, ύπουλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν on line, είναι πήγες άγχους και κάποτε φοβίας. Και αυτό ακόμα, το αχνό, διαρκές, πανταχού παρόν, μπλε αντιφέγγισμα φωτός από τις οθόνες, προκαλεί πονοκεφάλους και αυπνίες και αίσθηση αποξένωσης από τον πραγματικό κόσμο. Μα βουτάμε, όλο και πιο βαθιά σε μια ψηφιακή ζωή, σαν σε ένα παράλληλο βίο, απ αυτόν που υπάρχει το φυσικό μας σώμα. Ο εθισμός, η έλλειψη ορίων, οι προσδοκίες για την εργασία και ο φόβος της απώλειας είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο του χρόνου που αφιερώνουμε κοιτάζοντας τις οθόνες.
Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 7 ώρες και 4 λεπτά καθημερινά μπροστά στην οθόνη. Περισσότεροι από 60.000 Αυστραλοί που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Australia Talks, μιας ερευνητικής πρωτοβουλίας, που αναπτύχθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σε συνεργασία με επιστήμονες κοινωνικής δικτύωσης και δεδομένων του Vox Pop Labs, δήλωσαν ότι ανησυχούν, γιατί περνούσαν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Παγκόσμια, το πως χρησιμοποιείται η τεχνολογία και πώς μπορεί να προστατευτεί η ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα και απαιτεί προσοχή διαρκώς, γίνεται το επίκεντρο του προβληματισμού και της ανησυχίας ειδικών και μη. Οι επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλων ειδικοτήτων γνώστες, ορίζουν το πρόβλημα ως το κορυφαίο της εποχής και ένα απ τα σημαντικότερα για την ανθρώπινη υγεία. Και η ψηφιακή αποτοξίνωση γίνεται αναγκαιότητα για όλους. Μικρά πρακτικά βήματα, αλλά απόλυτα συνειδητά προτείνονται, όπως η δημιουργία χώρων χωρίς συσκευές, ο χρονικός περιορισμός στη χρήση τους μέσα στην ημέρα, η προτεραιότητα στην ανθρώπινη επικοινωνία, όπως η βόλτα ή οι δραστηριότητες με παρέα και η συμμετοχή σε ομάδες για την ενίσχυση της κοινωνικότητας.
Όταν σφίγγεται ο λαιμός, οι ώμοι και το σαγόνι και καθόμαστε, παντού καμπουριαστά, ή νιώθουμε συνεχώς υπερένταση ή ακόμη και άγχος, εάν παλεύουμε με τον ύπνο και ξυπνάμε κουρασμένοι, ή είμαστε διαρκώς καταβεβλημένοι και ανήσυχοι, με μια αίσθησης ανεπάρκειας στη δουλειά μας, τότε είναι ώρα για ηλεκτρονική αποτοξίνωση! Είναι πρακτική μορφή αυτοφροντίδας, ένας «τεχνολογικός καθαρισμός», που όλες οι συσκευές κλείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μπορεί να ακούγεται αρκετά απλό, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Καλό είναι να μπει ένα μικρό, αρχικά, χρονικό πλαίσιο, ας πούμε, μια εβδομάδα ψηφιακής απεξάρτησης, που μπορούμε να σταματήσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση ψηφιακών συσκευών όπως smartphone, υπολογιστές και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μας βοηθά στην δημιουργία περισσότερο υγιών ορίων με την εργασία και την επικοινωνία με τους φίλους ή την οικογένεια. Τα όρια, μπαίνουν από μας τους ίδιους, αλλά τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης τους κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης, σχεδόν εγγυώνται ότι θα θέλουμε να τα τηρήσουμε πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο περιορισμός της χρήση ορισμένων εφαρμογών, όσο είναι εφικτό είναι μια καλή κίνηση και η πλήρης αφαίρεση τους, αν δεν είναι απαραίτητες για την εργασία η για τυχόν υποχρεώσεις μας, γινεται γενναιότητα. Η ρύθμιση του τηλεφώνου σε ασπρόμαυρο, είναι αποτελεσματική, γιατί το κάνει λιγότερο ελκυστικό! Ας ενημερώσουμε και τους άλλους πως περνάμε μια εβδομάδα ψηφιακής αποτοξίνωσης, καθώς μπορεί να είναι πιο εύκολο για αυτούς να μας καλέσουν ή να αδημονούν, αναρωτώμενοι γιατί δεν απαντάμε σε μηνύματα. Καλό είναι να έχουμε και το τηλέφωνό μακριά μας, κάποιες ώρες. Μόνο καλό θα μας κάνει, να ορίσουμε μόνιμες στιγμές μέσα στη μέρα μας, για να ακούσουμε τον εαυτό μας και να πάψει λίγο ο θόρυβος, όπως στο δείπνο, περιμένοντας το λεωφορείο ή οδηγώντας, ίσως στο πρωινό μας καφέ, με το που έχουμε ξυπνήσει.
Η τεχνολογία είναι μια έκρηξη στην εποχή μας, ένα θαύμα που άλλαξε τις ευκολίες, την επικοινωνία, τις πληροφορίες, την ψυχαγωγία, όλο τον κόσμο γύρω μας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι σωτήρια. Χρειάζεται όμως μέτρο και όρια που ίδιοι ορίζουμε. Η ψηφιακή πραγματικότητα μας δίνει λαμπρά εργαλεία για σύνδεση, για εφαρμογές που μας κρατούν υπεύθυνους, για την καταγραφή ιδιαίτερων στιγμών και πολλά άλλα. Όμως μην της αφήνουμε εκείνη την παντοδυναμία, ώστε να ορίζει τη ζωή μας.
Σταδιακά και όχι με ακραίο τρόπο, επαναπροσδιορίσουμε τη χρήση του ψηφιακού μας κόσμου, δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα και τη δημιουργία μιας κουλτούρας στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούμε πραγματικά, να επενδύουμε όχι σε συσκευές, αλλά ο ένας στον άλλον.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.