Συμμετοχή στις αστικές μέσω ενεργού ρόλου ή από την πλευρά του χρηματοδότη αποκτούν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα οι τράπεζες, βάζοντας την υπογραφή τους σε παρεμβάσεις που αλλάζουν τη φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών. Οι αστικές αναπλάσεις που έχουν δρομολογηθεί στις μεγάλες πόλεις και προχωρούν εμπλέκοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία έχει υπολογιστεί ότι έχουν συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, με ορισμένες από αυτές να έχουν ήδη μπει στις ράγες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εθνική, η οποία παίρνει μέρος σε σειρά κτιριακών αναπλάσεων, αξιοποιώντας ιδιόκτητα ακίνητά της. Ένα από αυτά είναι το ιστορικό εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα, για την αξιοποίηση του οποίου η τράπεζα συνεργάζεται με τη Dimand, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο. Επισπεύδον της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι ο δήμος Πειραιά, στον οποίο παραχωρείται τμήμα του ακινήτου (μεταξύ των οποίων κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα), σύμφωνα με πληροφορίες. Στο κάδρο μπαίνει η δημιουργία κατοικιών και γραφείων, ενώ την ανάπτυξη θα αναλάβει ιδιώτης. Για οικιστική ανάπτυξη προορίζεται και το Πάρκο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ιδιοκτησίας επίσης της Εθνικής Τράπεζας, από τη δεκαετία του 1990. Βέβαια, η τράπεζα και ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση των 240 στρεμμάτων από τα 640 στρέμματα στη βιομηχανική περιοχή που κατά το παρελθόν βρισκόταν το εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, της ελληνικής εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, δεδομένου ότι η Εθνική έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια σε μία ενδεχόμενη απαλλοτρίωση εκτάσεων από τον δήμο.
Ιδιοκτήτρια εγκαταλελειμμένου εργοστασίου, αυτού της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίου, είναι και η Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία στόχος είναι να προσελκύσει επενδυτές (ήδη έχουν ποσοστό Intracom και Κέκροψ), ώστε να δημιουργηθεί ένα project μεικτών χρήσεων.
Ρόλο στην ανάπλαση του βιομηχανικού ακινήτου θα παίξει η Dimand, αφού η έκταση περίπου 100 στρεμμάτων είναι ένα από τα τέσσερα ιστορικά ακίνητα συνολικής επιφάνειας 127.000 τ.μ. στα οποία Dimand και Πειραιώς δίνουν δεύτερη ευκαιρία, μέσω στρατηγικής συνεργασίας. Όταν το ακίνητο ωριμάσει θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Η δόμηση στην παλιά βιομηχανία δύναται να φτάσει τα 60.000 τ.μ. και στόχος είναι να δημιουργηθούν κυρίως οικιστικά συγκροτήματα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως έξι χρόνια. Η ίδια στρατηγική συνεργασία προβλέπει την κατ’ αποκλειστικότητα χρηματοδότηση της ανάπλασης της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο είχε αποκτήσει η Dimand το 2022 και σχεδιάζει από κοινού με την Elvial την ανάπτυξη συγκροτήματος μεικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα, σε σχεδόν 33.000 τ.μ., ενώ 17.000 τετραγωνικά θα παραδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού, ένα έργο 160 εκατομμυρίων.
H Alpha Bank έχει χρηματοδοτήσει τρία από τα projects που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας και του επινείου της. Τον Ιούλιο του 2020, η κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments υπέγραψε με το δήμο Πειραιά 99ετή σύμβαση παραχώρησης του ουρανοξύστη, τον οποίο μετέτρεψε σε μια τριετία σε πράσινο πύργο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, είχε ευχαριστήσει την τράπεζαπου «έβαλε πλάτη αφήνοντας ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης του έργου», κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του έργου. Επίσης, με τη συμβολή της τράπεζας αλλά και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά η ανάπλαση της Softex στο Βοτανικό. Το επενδυτικό σχέδιο της Dimand, συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους 152 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 106 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων και πιθανόν, φοιτητικών εστιών. Επιπλέον, η εισηγμένη έχει υπογράψει σύμβαση για την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου έως 18 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank, για την χρηματοδότηση της ανάπλασης του Μινιόν, που αλλάζει την εικόνα της Πατησίων.
Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ επένδυσε στην μεταμόρφωση του εργοστασίου της Παπαστράτος στον Πειραιά η Eurobank, ως μέλος της κοινοπραξίας με τις Dimand και EBRD. Το έργο αφορούσε την ανάπλαση τριών οικοδομικών τετραγώνων 18 στρεμμάτων. Σε ένα από τα κτίρια που κατασκευάστηκαν μετακινήθηκε και η διεύθυνση Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.