01 Ιαν 2025
READING

Η Αγορά του «Container Shipping» το 2024

4 MIN READ

Η Αγορά του «Container Shipping» το 2024

Η Αγορά του «Container Shipping» το 2024
1 MIN READ
31 Δεκ 2024

Το 2024 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για την παγκόσμια βιομηχανία της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container shipping) κυρίως λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα που προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στη ναυτιλιακή αγορά. Παρακάτω θα εξετάσουμε τρεις σημαντικούς τομείς της συγκεκριμένης βιομηχανίας: την πορεία των ναύλων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τους συνολικούς όγκους φορτίου που μεταφέρθηκαν παγκοσμίως και την αύξηση στη συνολική χωρητικότητα του στόλου παγκοσμίως.

Ναύλα

Οι επιθέσεις των Χούθι και ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ από τον ναυτιλιακό χάρτη έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των ναύλων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη λόγω μεγαλύτερων δρομολογίων που καλούνται να εκτελούν τα πλοία τους, τα οποία μεταφέρουν στους φορτωτές μέσω αυξημένων τιμών και προσαυξήσεων.

Όπως φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα δύο αξιόπιστων δεικτών σχετικά με τα ναύλα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) και DrewryWorld Container Index (WCI), οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν μεταξύ μέσα Ιουνίου και τέλος Ιουλίου. Η χρονιά φαίνεται να κλείνει με σχετικά αυξητικές τάσεις, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.

Όγκος Φορτίου

Η αγορά του container shipping φαίνεται να μεγαλώνει συνεχώς με τους παγκόσμιους όγκους μεταφοράς να αυξάνονται.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία, εκτιμάται πως θα μεταφερθούν περισσότερα από 900 εκατομμύρια TEUs μέσα σε μία χρονιά. Η λέξη TEU (twenty-foot equivalent unit) αποτελεί την παγκόσμια μονάδα μέτρησης των κοντέινερς με ένα κοντέινερ στην ουσία να αντιστοιχεί σε 1 ή 2 TEUs ανάλογα με το μέγεθός του.

Με τα λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων να ενισχύονται με τεχνολογικά πιο προηγμένα μηχανήματα, τα πλοία να εξοπλίζονται με αναβαθμισμένα συστήματα και τεχνολογίες και το προσωπικό σε θάλασσα και στεριά να εκπαιδεύεται σε βέλτιστα πρότυπα εργασίας, η διαχείριση φορτίου έχει εξελιχθεί σε μια ευκολότερη, γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική διαδικασία.

Χωρητικότητα Πλοίων

Τα πλοία αυξάνονται τόσο σε αριθμό, όσο και σε μέγεθος. Η συνολική χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς κοντέινερς έχει πλέον ξεπεράσει τα 31,43 εκατομμύρια TEUs. Τον Σεπτέμβριο του 2024 σημειώθηκε ένα σημαντικό επίτευγμα για τον κλάδο του container shipping, καθώς για πρώτη φορά ο παγκόσμιος στόλος έσπασε το φράγμα των 30 εκατομμυρίων TEUs. Οι εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν πως το επόμενο «milestone» των 40 εκατομμυρίων TEUs δεν θα αργήσει να επιτευχθεί, αφού πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, τα οποία – με την παραλαβή τους – αναμένεται να αυξήσουν τόσο τη χωρητικότητα των εταιρειών όσο και τη συνολική χωρητικότητα παγκοσμίως.

Όσον αφορά την «κατάταξη» των εταιρειών, η ιταλικών συμφερόντων MSC, η οποία δραστηριοποιείται και στον κλάδο της κρουαζιέρας, αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα του container shipping, κατέχοντας παραπάνω από το 20% της συνολικής χωρητικότητας παγκοσμίως σε όρους TEUs. Η δανέζικη Maersk ακολουθεί με κάτι περισσότερο από 14%, ενώ η γαλλική CMA CGM διαθέτει το 12,3% της αγοράς. Η κινεζική Cosco, γνωστή στη χώρα μας αφού διαχειρίζεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, καταλαμβάνει το 10,6% με τη γερμανική Hapag-Lloyd να συμπληρώνει το «top-5» έχοντας το 7,5% της συνολικής χωρητικότητας παγκοσμίως. Τη δεκάδα κλείνουν η Ocean Network Express (ONE) με έδρα τη Σιγκαπούρη, η Evergreenκαι η Yang Ming από την Ταϊβάν, η HMM από τη Νότια Κορέα και η ZIM με έδρα στο Ισραήλ.

Η Θέση της Ελλάδας στην Αγορά του Container Shipping

Πλοιοκτήτες

Αν και η εφοπλιστική κοινότητα της χώρας μας είναι μία από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις στον χώρο της ναυτιλίας, δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων. Παραδοσιακά, η ελληνική ναυτιλία επικεντρώνεται στα δεξαμενόπλοια και στα φορτηγά πλοία. Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μία τάση επέκτασης στον τομέα του container shipping από αρκετές ελληνικές εταιρείες που βλέπουν πως οι ευκαιρίες στον συγκεκριμένο κλάδο είναι αξιοσημείωτες.

Λιμάνια

Σημαντικό κομμάτι για την παγκόσμιο βιομηχανία του container shipping αποτελεί το λιμάνι του Πειραιά. Ειδικά από όταν η Cosco ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού, ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους της Ευρώπης και του κόσμου. Ο Πειραιάς έφτασε να είναι για αρκετό διάστημα το 4ο πολυσύχναστο λιμάνι της Ευρώπης πίσω μόνο από τους γίγαντες του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Αμβούργου. Φέτος, ωστόσο, θα υποχωρήσει δύο θέσεις στην κατάταξη αφού τα ισπανικά λιμάνια της Βαλένθιας και του Αλχεθίρας θα προσπεράσουν τον Πειραιά, ο οποίος έχει δει σημαντική μείωση στον όγκο φορτίου που διαχειρίζεται λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας που μπορεί να διαχειριστεί εμπορευματοκιβώτια. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναπτύσσει το δικό του δίκτυο υπηρεσιών και συνεργασιών και προσπαθεί να θέσει εαυτόν αναπόσπαστο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα το τελευταίο διάστημα με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών του λιμανιού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.