Ο Αλέξανδρος Βασιλικός ανήκει στη γενιά των ξενοδόχων που μεγάλωσαν μέσα στο ξενοδοχείο, ενώ η ενασχόλησή του με τα κοινά του τουριστικού κλάδου μόνο ως… φυσική εξέλιξη μπορεί να ερμηνευτεί.
Ο σημερινός – και μακροβιότερος – πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχει αφιερωθεί εδώ και παραπάνω από 15 χρόνια στη συλλογική εκπροσώπηση του ξενοδοχειακού κλάδου, ξεκινώντας από την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού. Από το 2008 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ένωσης και το 2012 εξελέγη πρόεδρος των ξενοδόχων της πρωτεύουσας, όταν η οικονομική κρίση ξεκινούσε να επηρεάζει και την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε είχαν κοινό παρονομαστή τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και στόχο την τουριστική ανάταση της Αθήνας, που μέχρι τότε απουσίαζε από τη λίστα των δημοφιλών city break προορισμών της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Από τότε ξεκίνησε να εκπροσωπεί τον ξενοδοχειακό κλάδο και σε εθνικό επίπεδο, αφού διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Tην τετραετία από το 2013 έως το 2017 ήταν μέλος διοικητικού της Marketing Greece, ενώ ήταν μέλος του διοικητικού δυμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από το 2011 μέχρι το Μάιο του 2017. Αυτά μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου το 2018, οπότε και παραιτείται από τις προηγούμενες θέσεις του. Σήμερα είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος του Επιμελητηρίου που ιδρύθηκε το 1935, ενώ κατά την εκλογή του ήταν ο νεότερος. Τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς, εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕxCom) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC) και αργότερα πρόεδρος, ενώ πριν από περίπου δύο μήνες ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στον ευρωπαϊκό οργανισμό. Οι Ευρωπαίκοι συνάδελφοί του καταλαβαίνουν ότι ο νηφάλιος λόγος του μπορεί να δώσει τη λύση στην εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ξενοδοχίας και στην αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών των online travel agents σε βάρος των ξενοδοχείων.
Ως Γάλλος υπήκοος, κατέχει θέση οικονομικού συμβούλου στη πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα από το 2008 μέχρι και σήμερα.
Οι ξενοδόχοι που τον γνωρίζουν καλά περιγράφουν έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται μεν από την ελληνική μαχητικότητα αλλά και από τη γαλλική αβρότητα, μιας και γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, ενεργό μέλος της γαλλικής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ παρακολούθησε γαλλο-ελληνικό σχολείο. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά, σε Νάντ και Λονδίνο, μπήκε στην στην οικογενειακή επιχείρηση και λίγο αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Chief Operating Officer της
Airotel, του ομίλου που ίδρυσε ο πατέρας του, επίσης μάχιμος «συνδικαλιστής», Στράτος Βασιλικός. Σε ηλικία 25 ετών καλείται να αναλάβει το τιμόνι του ομίλου, επειτα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα μου. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αναλαμβάνει να γυρίσει σελίδα για την Airotel. Ανακαινίζει τα ξενοδοχεία του ομίλου στην Αθήνα, επανασυστήνεται με νέα ταυτότητα στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας και επεκτείνεται εκτός ορίων αυτής: διπλασιάζει τις μονάδες στην Πάτρα και μισθώνει ξενοδοχείο στην πόλη της Καβάλας. Σήμερα, η Airotel έχει στο χαρτοφυλάκιό της έξι ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τρία στην Αθήνα, τα τετράστερα Stratos Vassilikos, Alexandros και Parthenon, δύο στην Πάτρα, το τεσσάρων αστέρων Achaia Beach και το «πράσινο» Patras Smart Hotel και το τετράστερο Galaxy Hotel στην Καβάλα, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την προσθήκη μίας ακόμη μονάδας στην Πελοπόννησο στο δυναμικό της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Αλέξανδρου Βασιλικού, η δυναμικότητα του οικογενειακού ομίλου ανέρχεται σε περισσότερα από 500 δωμάτια στην ελληνική επικράτεια και θεωρείται μία από τις κορυφαίες αστικές ξενοδοχειακές αλυσίδες στη χώρα. Επίσης, την ίδια περίοδο, ως διευθύνων σύμβουλος επέκτεινε τις δραστηριότητες του ομίλου στην Κρήτη. Αφουγκραζόμενος από νωρίςτην προοπτική ανάπτυξης των παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, επένδυσε στην αγορά, ανακαίνιση και πώληση παραδοσιακών κατοικιών σε γραφικά ορεινά χωριά.
Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, δεν έμεινε στην «παραδοσιακή» ξενοδοχία. Το 2007 ίδρυσε τη Webotel, εταιρεία με αντικείμενο την online εκπροσώπηση ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το 2021, σε συνεργασία με την οικογένεια Σαντίκου, ιδιοκτήτες της Santikos Collection, κάνει ακόμη ένα βήμα στην ξενοδοχειακή διαχείριση, μέσω της Capital H. Η εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό να υπηρεσίες hospitality management, hospitality support management & hospitality investment management and sonsulting σε όλο το φάσμα ξενοδοχείων, θερέτρων και ιδιωτικών κλαμπ.
Το καταφύγιο ενός πολυάσχολου εκπροσώπου των ξενοδόχων δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τα ταξίδια, με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του. Το σπίτι του στο γραφικό Πορτιανού της Λήμνου, στο νότιο τμήμα του νησιού, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο πατέρας του και κουβαλά οικογενειακή ιστορία 100 χρόνων, είναι ένα από ησυχαστήρια του Αλέξανδρου Βασιλικού. Εκεί, όπως έχει εξομολογηθεί, καταπιάνεται με καθημερινές δουλειές, όπως είναι η κηπουρική για να αποφορτιστεί και να έρθει σε επαφή με τη φύση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.