23 Δεκ 2024
READING

Υψηλή θέση στην Ευρώπη για το ελληνικό οικοσύστημα Startups

4 MIN READ

Υψηλή θέση στην Ευρώπη για το ελληνικό οικοσύστημα Startups

Υψηλή θέση στην Ευρώπη για το ελληνικό οικοσύστημα Startups

Να και μια φιγούρα στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, που είναι θετική!

Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, οι πολεμικές συγκρούσεις, η αστάθεια στο πλανήτη, μαζί με τα οικονομικά προβλήματα που παλεύει η Ελλάδα, δεν μοιάζουν να επηρέασαν το  εγχώριο οικοσύστημα των startups. Η χώρα παραμένει ελκυστικός προορισμός επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην ανάπτυξή τους. Σύμφωνα, λοιπόν,  με  την έρευνα «State of European Tech 2024» της επενδυτικής εταιρείας Atomico, μεταξύ 21 ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν επενδύσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. δολ. στον κλάδο των startups, η χώρα μας από το 2015 έως σήμερα καταγράφει τον πέμπτο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του όγκου των επενδύσεων.  Ανήκει, έτσι, στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων της Ευρώπης!

Το οικοσύστημα των startups αναφέρεται σε ένα δίκτυο οργανισμών, πόρων, και ανθρώπων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την επιτυχία των νεοφυών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν το 2010, σημειώνοντας εκρηκτική ανάπτυξη του 2021, για να ισορροπήσει σε μία αυξητική, σταθερή αλλά πιο συγκρατημένη πορεία στη συνέχεια. Έτσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του Atomico, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σε ελληνικές startups την τελευταία δεκαετία ξεπερνά το 20%, υπερβαίνοντας τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώνεται κοντά στο 13%. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Κροατία και η Τσεχία, με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, 75% και 42% αντίστοιχα. Αμέσως μετά ακολουθεί η Ελβετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης επενδύσεων που “αγγίζει” το 25%. H Αττική και η Κρήτη είναι οι πιο καινοτόμες ελληνικές περιφέρειες. Αντίθετα, υπολείπονται σε καινοτομία, όπου εμφανίζονται ως Emerging  περιοχές της Ελλάδας, όπως Ιόνια Νησιά, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Γινεται αισθητή λοιπόν, η ανάγκη για αποκέντρωση και να μπορέσουν οι startup επιχειρήσεις να αναπτυχθούν πέραν των ορίων της Αττικής.

Οι πιο σημαντικοί κλάδοι των νεοφυών επιχειρήσεων, στη χώρας μας, είναι οι επιστήμες της ζωής, Ιατρική και Υγείας Τεχνολογία, καθώς και Βιοτεχνολογία, μετά το περιβάλλον, η Πράσινη Ενέργεια και η  Clean Tech, δηλαδή καθαρή τεχνολογία, που μειώνει ή βελτιστοποιούν τη χρήση των φυσικών πόρων, προσπαθώντας να μειώσει την αρνητική επίδραση της τεχνολογία στον πλανήτη. Σημαντική είναι και η Travel, Hospitality, Leisure, ήτοι Ταξίδια, Φιλοξενία, Αναψυχή, δραστηριότητα. Τα τρία συγκεκριμένα πεδία,  αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων.

Στο διεθνές οικοσύστημα, εκεί που αυξάνονται και υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον, άρα, για τις νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις, ξεχωρίζουν σε σύνολο 100 χωρών, φυσικά οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Η Ελλάδα, μαζί με τις επίσης Νότιες, Πορτογαλία και Ιταλία κερδίζουν έδαφος στις επενδύσεις. Αντίθετα, χώρες με παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζουν μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, γύρω στο 10%, έχοντας κάνει όμως, ήδη, τεράστια βήματα μπροστά και τις  αγορές τους πολύ πιο ώριμες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, προσελκύουν την τελευταία δεκαετία κεφάλαια συνολικού ύψους 250 δισ. δολ. εκ των οποίων περίπου 150 δισ. έχουν διοχετευτεί σε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των εργαζομένων στον τεχνολογικό τομέα αυτών των τριών χωρών έχει επίσης αυξηθεί κατά 6-8 φορές, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση αύξησης κατά 7 φορές που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε τεχνολογικές εταιρείες πλησιάζει το εντυπωσιακό 1 εκατομμύριο! Σε όλη την Ευρώπη το 72% των εργαζομένων στον τεχνολογικό τομέα εργάζεται στην ίδια χώρα όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας τους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εργάζεται αλλού στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη άλλων οικοσυστημάτων μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της μεταφοράς γνώσεων.

Στα ευνοϊκά οικοσύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής, συγκεντρώνονται αρκετοί Έλληνες ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό. Βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις και δραστηριοποιούνται σε τομείς, ανάλογους της φήμης τους. Για παράδειγμα στη Βοστώνη ασχολούνται με εταιρείες βιοεπιστημών, στη Νέα Υόρκη με εκείνες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και στο Λονδίνο με την βιοπληροφορική ή  τη υγείας καλ.

Η δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, δεν έχει συμβεί από μόνη της και από τη μια μέρα στην άλλη. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, πάντα, οι πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις ελληνικές startups σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται και τους παρέχουν εκείνο το περιβάλλον που χρειάζονται για να προχωρήσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.