Απόλυτο μπλε, σε θάλασσα και ουρανό. Φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα. Ηφαίστειο. Βραχώδης τόπος που δεν έχει όμοιο του στη γη ολόκληρη. Μοναδική αρχιτεκτονική. Μυθολογία, προϊστορία, Ιστορία, μνημεία πόλεις ολόκληρες που ανασυρθήκαν απ το βυθό και ρωμαϊκά απομεινάρια και βυζαντινές εκκλησιές. Και γαστρονομία απ τις πιο σοφιστικέ και εκλεπτυσμένες. Και μπαρ, κλαμπ, πάσης φύσεως καφέ και χώροι αναψυχής και διασκέδασης και ξενοδοχεία με μαγευτική θέα και κάποτε να χαμηλώνουνε τα σύννεφα και να χαϊδεύουν το νησι και όσους βρίσκονται σ αυτό, σαν σε αιώρηση. Πως να μην είναι η Σαντορίνη, ένας τόπος που όλοι, απ ολόκληρο τον κόσμο, θέλουν να επισκεφθούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους;
Κάποια καλοκαίρι, το νησί μοιάζει έτοιμο να βουλιάξει απ τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την Σαντορίνη. Ακόμη και το απλό βάδισμα στα στενάκια του νησιού, γινεται άθλος. Οι άνθρωποι της Θήρας, έλεγαν πάντα πως δεν φταίει ο υπερτουρισμός αλλά η έλλειψη υποδομών. Τα συνεχή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπου θα μπορούσαν να μειώσουν σταδιακά, την αξία του προορισμού, αν η Σαντορίνη δεν ήταν τόσο μαγικά μοναδική και αν δεν παίρνονταν άμεσα μέτρα για να λυθούν θέματα υποδομής. Και να, που ένα μεγάλο βήμα δρομολογήθηκε: κατατέθηκε στην Βουλή τροπολογία που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών» για την «κατασκευή νέου λιμένα Θήρας». Η δημοτική αρχή της Σαντορίνης χρόνια τώρα διατράνωνε πως το νησί χρειάζεται ένα λιμάνι πιο σύγχρονο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του τόπου. Το νέο λιμάνι, φαίνεται πως θα κατασκευαστεί στον Μονόλιθο, όχι όμως, εκεί, ακριβώς, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας. Η ύπαρξη καλωδίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ δηλαδή, φαίνεται να επιβάλει τη μικρή μετατόπισης της θέσης του νέου λιμανιού. Στο άρθρο πέντε ορίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ως αρχή σχεδιασμού για τους λιμένες Αθηνιού και Φηρών, αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, καθώς και ο νέος λιμένας Σαντορίνης αλλά και για τους τουριστικούς λιμένες που βρίσκονται σε ζώνη λιμένα ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας. Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει ότι τα παραπάνω λιμάνια διαθέτουν αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης λιμένα.
Το κυβερνητικό σχέδιο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προβλέπει και το έργο νέας μαρίνας στον Μονόλιθο, ενώ έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Θήρας, τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή της. Με αυτήν την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης την κατασκευή, αξιοποίηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα Μονόλιθου. Η νέα μαρίνα θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 350 μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 120 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία. Η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η Σαντορίνη, ή Θήρα, που τα αρχαία χρόνια αποκαλούταν Στρογγύλη, αργότερα Καλλίστη ή Καλλιστώ, Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη και Ρήνεια, παραμένει ένας τόπος απ τους πιο δημοφιλείς του πλανήτη, προσφέροντας τεράστια έσοδα στην τοπική και την εθνική οικονομία. Τα έργα υποδομών, έπρεπε να είχαν, ήδη, συμβεί, αλλά πάλι, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στα έργα των υποδομών ή της βελτίωσης στη Σαντορίνης, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τα κρουαζιερόπλοια, που συρρέουν το νησί, θεωρείται επείγουσα ακόμα η κατασκευή δεύτερου τελεφερίκ. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί προβλέπουν ανώτατο όριο ημερήσιων επισκέψεων από τα κρουαζιερόπλοια στους 8.000 τουρίστες, από το 2025, υπολογιζόμενων στο 80% της χωρητικότητας των κρουαζιερόπλοιων, ενώ από το 2026 θα λαμβάνεται υπόψη το 100% της χωρητικότητας. Το σύστημα προσέγγισης κρουαζιερόπλοιών θα έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή θα δίνεται προτεραιότητα στα πλοία τα οποία έχουν περισσότερες ώρες παραμονής στο νησί καθώς και σε εκείνα που θα έχουν μειωμένες εκπομπές ρύπων. Και έχουν ήδη δρομολογηθεί ή ενεργοποιηθεί αλλά μέτρα όπως η κατάρτιση συστήματος διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων, μέτρα για το χωροταξικό και βέβαια την διαχείριση απορριμμάτων, για να γίνει η Σαντορίνη πιο βιώσιμη για τους τουρίστες και τους κατοίκους της.
Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη είναι 15.480, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 και έπρεπε σε μία, μόλις, ημέρα να υποδεχθούν 17.000 τουρίστες μόνο από κρουαζιερόπλοια! Παρ όλα αυτά, οι Σαντοριναίοι δείχνουν κατανόηση και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε όλα, μην αντιδρώντας όπως οι Ισπανοί για παράδειγμα, που στις τουριστικές περιοχές του, πέρσι το καλοκαίρι είχαν ξεσηκωθεί για την ποιότητα ζωής τους. Οι κάτοικοι της Θήρας, με το νέο λιμάνι και τα υπόλοιπα έργα υποδομής θα μπορέσουν να μη δείχνουν ανοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να ζουν με καλύτερης συνθήκες, αν όχι ευλογημένα, στο πιο όμορφο νησί του κόσμου!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.