22 Ιαν 2025
READING

Το Πρόσωπο : Μιχάλης Σαράντης

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Μιχάλης Σαράντης

Το Πρόσωπο : Μιχάλης Σαράντης

Οι Έλληνες επιχειρηματίες που τολμούν να κοιτάξουν από ίσο ύψος τις πολυεθνικές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Σε αυτούς ανήκει ο Μιχάλης Σαράντης, που άντλησε δύναμη από την οικογενειακή παράδοση για να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους ομίλους τροφίμων στη χώρα. 

Με καταγωγή από το Περιβόλι Γρεβενών αλλά μεγαλωμένος στα Τρίκαλα, ο Μιχάλης Σαράντης έμαθε την τέχνη της τυροκομίας μαζί με τον αδελφό του, Δημήτρη, δίπλα στον πατέρα τους, Στέργιο. Η δουλειά τους ξεκίνησε με την προώθηση των τυροκομικών προϊόντων σε καταστήματα με δίκυκλα και το 1985 τα δύο αδέλφια ανέλαβαν το τιμόνι της ΤΥΡΑΣ. Σήμερα, ο όμιλος στον οποίο μετεξελίχθηκε η εταιρεία αριθμεί οκτώ εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο και υπό την ομπρέλα της Όλυμπος υπάρχουν τα brand Όλυμπος, ΤΥΡΑΣ, Κλιάφα, Δουμπιά και Αγνό, με τζίρο 600 και άνω εκατομμυρίων ευρώ.

Πρώτο βήμα επέκτασης ήταν η αναβίωση της συνεταιριστικής βιομηχανίας Όλυμπος, που είχε ιδρυθεί από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας και την Αγροτική Τράπεζα. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής συγκέντρωναν το γάλα της περιοχής και παρασκεύαζαν αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα, παράδοση που αντιμετώπισε με σεβασμό ο Μιχάλης Σαράντης. Το 1997 η Όλυμπος κατείχε το 37% της αγοράς στο νομό Λαρίσης, όπλο που μπήκε στη φαρέτρα της τότε ΤΥΡΑΣ. Το 2000 η εταιρεία βρέθηκε στο κατώφλι της χρεοκοπίας, όμως η εταιρεία κατάφερε να τη διασώσει, εισερχόμενη στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος. Με τον ίδιο τρόπο, διασώθηκε και το ιστορικό σήμερα της Ροδόπης. Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία πουλήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, τη Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης (ΣΕΒΑΘ) και την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), το 2008.

 Το πρώτο βήμα έξω από την πεπετημένη έγινε νωρίς στην πορεία του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, το 2005, όταν η Όλυμπος αποφάσισε να μπει στον κλάδο των χυμών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια Άργους και τα μήλα Αγίου Γεωργίου Ημαθίας. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, η Όλυμπος ανοίγει την αγορά του παγωμένου τσαγιού. Το 2017 έσπασε το ταμπού για μία γαλακτοβιομηχανία και κάνει disrupt… τον εαυτό της: φέρνει στα ελληνικά ράφια τα πρώτα ελληνικά ροφήματα που παράγονται από ελληνικούς καρπούς νέας εσοδείας, αμύγδαλα, φυστίκια και καρύδια.

 Ο Μιχάλης Σαράντης διοικεί αποδεικνύοντας ότι ευκαιρίες υπάρχουν παντού. Το 2020 εξαγόρασε την τρικαλινή βιομηχανία αναψυκτικών Κλιάφα έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας και έναν νέο κύκλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στην Κλιάφα επένδυσε 18 εκατ. ευρώ για να την κάνουν υπολογίσιμη δύναμη, όπως και τα υπόλοιπα brands. Την ίδια χρονιά απέκτησαν και την εταιρεία εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού, Δουμπιά, που είχε τεθεί προς πώληση από τη Μαλαματίνα. Οι καλές πρώτες ύλες, το νερό της Θεσσαλίας και η φημισμένη πηγή των Αγίων Αποστόλων στη Χαλκιδική ήταν τα κρυμμένα διαμάντια, στα οποία είδε τις ευκαιρίες ο Μιχάλης Σαράντης. Εξάλλου, για τον ίδιο «σημασία έχε ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεις τα προϊόντα και προχωράς στην επόμενη μέρα». Παρόμοια τακτική ακολούθησε η οικογένεια και για την Αγνό, ένα σήμα που άφησε ιστορία ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Έχοντας ήδη παρουσία στα Βαλκάνια, μέσω Ρουμανίας, η Όλυμπος επεκτάθηκε στη Βουλγαρία, εξαγοράζοντας τη United Milk Company από τη Δέλτα. Το πιο πρόσφατο βήμα και μάλιστα εκτός Ελλάδας ήταν το νέο εργοστάσιο που εγκαινίασε πριν από λίγους μήνες στην Κύπρο, μπαίνοντας δυναμικά στην αγορά του χαλουμιού. Το νέο εργοστάσιο έχει δυναμικότητα έως 20.000 τόνων χαλούμι, δηλαδή το 50% της σημερινής παραγωγής της Κύπρου, ενώ είχε προηγηθεί η εξαγορά του 49% της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας Κουρούσιης.

 Η ελληνικότητα είναι ζητούμενο για την Όλυμπος, όπως λένε οι αδελφοί Σαράντη. Η εταιρεία ήταν η πρώτη που ζήτησε τη θέσπιση επίσημης διαδικασίας για την πιστοποίηση της ελληνικής προέλευσης των προϊόντων και ως αποτέλεσμα, το 2015 θεσπίζεται το Ελληνικό Σήμα και η Όλυμπος γίνεται η πρώτη εταιρεία που πιστοποιείται με αυτό. Ο Μιχάλης Σαράντης είναι υπέρμαχος της ελληνικότητας της φέτας, αφού είναι εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

 Με προθυμία έδωσε τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Τα έξι παιδιά της οικογένειας κατάλαβαν σε μικρή ηλικία ότι χωρίς δουλειά δε μπορείς να πας μπροστά, σύμφωνα με το Μιχάλη Σαράντη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «η επιχειρηματικότητα είναι σαν το ποδήλατο, αν ο επιχειρηματίας δεν κάνει πετάλι, πέφτει» και το έχει κάνει πράξη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.