22 Ιαν 2025
READING

Γιατί οι ξένοι επενδύουν στην εκπαίδευση στην Ελλάδα

5 MIN READ

Γιατί οι ξένοι επενδύουν στην εκπαίδευση στην Ελλάδα

Γιατί οι ξένοι επενδύουν στην εκπαίδευση στην Ελλάδα

To τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα παρουσιάζει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Αυτό όμως κυρίως που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι προσελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, είτε πρόκειται για funds, είτε πρόκειται για διεθνείς εκπαιδευτικούς ομίλους που βλέπουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στο μέλλον.

Το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, που αποτελεί τη μεγάλη εικόνα, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση διαδραματίζει το δικό του σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση αυτού του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα όμως και η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που περιβάλλει την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφενός υφίσταται ενδιαφέρον από επενδυτές με καθαρά χρηματοοικονομικά κίνητρα, αφετέρου υφίσταται ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην ποιοτική εκπαίδευση. Το θεσμικό πλαίσιο βοηθάει ταυτόχρονα στη βελτίωση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο από πλευράς εκπαιδευόμενων όσο και από πλευράς επενδυτών.

Στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι τα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» εξαγοράστηκαν από το βρετανικό fundISP. Η διοίκηση του σχολείου φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία με την International Schools Partnershipκαθώς η οικογένεια Παπαδόπουλου που ίδρυσε τον «Πλάτωνα» θα παραμείνει επικεφαλής των εκπαιδευτηρίων, που θα διατηρήσουν το προφίλ που είχαν έως τώρα στον τομέα της εγχώριας εκπαίδευσης.

Στις συμφωνίες της φετινής χρονιάς καταγράφεται και η εξαγορά των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα από το Inspired Educational Group, το οποίο επένδυσε και στη Σχολή Μωραΐτη, εξαγοράζοντας το ιστορικό ιδιωτικό σχολείο του Ψυχικού. Η Inspired αποτελεί τον κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο με 115 από τα καλύτερα σχολεία σε όλον τον κόσμο και περισσότερους από 90.000 μαθητές.

Η εξαγορά του The International School of Athens

Επιπλέον, στη διάρκεια του 2024 ο Βασίλης Δασκαλάκης που είναι επίσης πρόεδρος στο γνωστό Ιδιωτικό Κολλέγιο, BCA, προχώρησε στην πώληση του ιδιωτικού σχολείου «The International School of Athens» στον βρετανικό όμιλο Dukes Education. Σημειώνεται ότι το International School of Athens διατηρεί περίπου 700 μαθητές και αποτελεί IB Continuum World School, κάτι που σημαίνει ότι αναλαμβάνει την προετοιμασία των μαθητών για προγράμματα διεθνούς πτυχίου International Baccalaureate, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από τo νηπιαγωγείο έως και την τρίτη λυκείου. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του Dukes Education στην Ελλάδα έως αυτή τη στιγμή. Στο International School of Athens φοιτούν Κινέζοι μαθητές, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου το 20% του συνόλου του δυναμικού του. Επιπλέον, το 50% του συνόλου των μαθητών του είναι ξένοι που φοιτούν στην Ελλάδα και από το υπόλοιπο 50% των Ελλήνων που φοιτούν σε αυτό, περίπου οι μισοί είναι Έλληνες του εξωτερικού. To διεθνές κοινό που φοιτά στο συγκεκριμένο σχολείο αποτέλεσε πόλο έλξης για τον βρετανικό εκπαιδευτικό οργανισμό, ο οποίος είδε στην Ελλάδα την ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του. Η εξαγορά αφορά στο 100% του συγκεκριμένου σχολείου και του διακριτικού του τίτλου, χωρίς σε αυτήν να περιλαμβάνεται απόκτηση ακίνητης περιουσίας.

H ξεχωριστή περίπτωση του «Δούκα»

Η περίπτωση των Εκπαιδευτηρίων Δούκα αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον project με επενδυτή τον διεθνή εκπαιδευτικό όμιλο Cognita. Ωστόσο στην περίπτωση του «Δούκα» υπάρχει και μία ακόμα επιχειρηματική διάσταση καθώς η εισηγμένη εταιρεία ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Premia, κατά πλειοψηφία συμφερόντων του Ηλία Γεωργιάδη βασικό μέτοχο της σουηδικής, Sterner Stenhus, έχει αποκτήσει το ακίνητο του σχολείου στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Η συμφωνία της Premia με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα προβλέπει την επέκταση με ανάλογο μοντέλο και στην περιφέρεια ή στην Αθήνα, με απόκτηση των ακινήτων από την Premia και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από Δούκα και Cognita.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ενδεικτικά της τάσης που υπάρχει στην αγορά. Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα “Η Ελλάς σε αριθμούς” για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2024. Αναφέρουν ότι ο αριθμός των μαθητών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία από 15.982 την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019, αυξήθηκε σε 24.264 μαθητές κατά τη σχολική περίοδο 2021-2022. Ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία αυξήθηκε από 38.027 το 2018-2019 σε 40.634 το 2021-2022, στα γυμνάσια από 16.098 σε 20.335 και στα λύκεια από 14.615 σε 16.871.

Και σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική εκπαίδευση και οι επενδύσεις εκτείνονται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να προγραμματίζει την ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής, νοσηλευτικής και πιθανώς νομικής σχολής εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, συμπράττοντας στον τομέα των επιστημών Υγείας (και όχι της νομικής) με το fund CVC Capital Partners. Επίσης και η BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο έχει προχωρήσει σε εξαγορές του ΙΕΚ Ακμή, του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ Δέλτα και ετοιμάζει και νέες κινήσεις στη σκακιέρα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η θέση των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα, όπως προκύπτει από φετινή έρευνα της Focus Bari. Βάσει αυτής οι Έλληνες εκφράζουν ανασφάλεια σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση και δημόσιο διάλογο σε σχέση με τις προοπτικές του θέματος.

Οι απόψεις διαφέρουν ανά γενιές καθώς οι μεγαλύτεροι υποστηρίζουν τα ιδιωτικά ιδρύματα, οι νεότεροι ηλικίας 25-34 εκφράζουν αντίθεση, ενώ οι νεότεροι παραμένουν ουδέτεροι, δείχνοντας μια στάση αναμονής ή και σύγχυσης.

Ο κυριότερος προβληματισμός των πολιτών για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, αφορά στον αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων από την ανώτατη εκπαίδευση με τη σταδιακή κατάργηση ή πιθανή υποβίβαση των δημόσιων ιδρυμάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιλέγει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της μετά το Λύκειο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης στην ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο, η αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με αντίστοιχη πτωτική ανδρών, φέρνει στο προσκήνιο προκλήσεις και ευκαιρίες στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.