21 Δεκ 2024
READING

Αναπτύσσεται το public cloud στην Ευρώπη – Ποια η θέση της Ελλάδας και οι εκτιμήσεις για το 2030

4 MIN READ

Αναπτύσσεται το public cloud στην Ευρώπη – Ποια η θέση της Ελλάδας και οι εκτιμήσεις για το 2030

Αναπτύσσεται το public cloud στην Ευρώπη – Ποια η θέση της Ελλάδας και οι εκτιμήσεις για το 2030

Η παγκόσμια αγορά δημόσιου cloud (Public Cloud) αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της τεχνολογίας, με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και επενδύσεις.

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς δημόσιου cloud το 2023 εκτιμήθηκε στα 594,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030, με ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 15-20%. Σύμφωνα με έρευνες, οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν την ανάπτυξη, περιλαμβάνουν τη μετάβαση από φυσικές υποδομές σε λύσεις cloud, την αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το Internet of Things (IoT) και τα big data, καθώς και την ανάγκη για επεκτάσιμες και ανθεκτικές υποδομές πληροφορικής. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής cloud υπηρεσιών είναι η Βόρεια Αμερική, ενώ η Ευρώπη έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια λίγο πιο έντονα να υιοθετεί υπηρεσίες public cloud, κυρίως λόγω κανονισμών όπως το GDPR αλλά και των επενδύσεων στην τεχνολογική ανάπτυξη, στον αγώνα να φτάσει Αμερική και Κίνα.

Η περιοχή της ΕΜΕΑ

Η αγορά υπηρεσιών δημόσιου cloud (Public Cloud Services – PCS) στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς να πραγματοποιούν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), τα έσοδα από την αγορά PCS στην EMEA αναμένεται να φτάσουν τα 203 δις. δολάρια το 2024 και να αυξηθούν στα 415,1 δις. δολάρια έως το 2028, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 20% για την περίοδο 2023–2028. Η Δυτική Ευρώπη κυριαρχεί στην αγορά της EMEA, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% των εσόδων, με χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία να αποτελούν κύριους προορισμούς επενδύσεων. Ωστόσο, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Δανία και η Ισπανία, με παγκόσμιους παρόχους όπως η Google, η AWS, η Microsoft και η Oracle να επεκτείνουν τις υποδομές τους σε αυτές τις περιοχές.

Τα μεγέθη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προόδου στο public cloud, ωστόσο βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω συγκριτικά με την συνολική εικόνα που επικρατεί σε άλλες χώρες της ΕΜΕΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά δημόσιου cloud στην Ελλάδα το 2023 εκτιμάται στα 350-400 εκατ. ευρώ, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 18-20% έως το 2030. Με εκτιμήσεις να θεωρούν ότι  το μέγεθος της αγοράς cloud στην Ελλάδα προβλέπεται να ξεπεράσει τα 1 δις. ευρώ μέχρι το 2030. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων, στις επενδύσεις από μεγάλους διεθνείς παρόχους (Microsoft, Google κλπ) και στην αυξανόμενη χρήση SaaS εφαρμογών και λύσεων IaaS.

Έργα όπως η πλατφόρμα gov.gr και η επέκταση των υπηρεσιών e-government αυξάνουν τη ζήτηση για υποδομές cloud, ενώ στο επιχειρηματικό σκέλος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται σε SaaS λύσεις για εξοικονόμηση κόστους και βελτίωση αποδοτικότητας.Οι διεθνείς πάροχοι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς δημόσιου cloud, ενισχύοντας τόσο την οικονομία όσο και την τεχνολογική υποδομή της χώρας, στον δρόμο για ένα ψηφιοποιημένο κράτος.

Η Microsoft πρωτοπορεί με τη δημιουργία του πρώτου data center region στην Ελλάδα, το οποίο αν και καθυστερεί, δείχνει σημάδια ολοκλήρωσης, αφού πριν μερικές ημέρες εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη. Αυτή η επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών Azure, θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και φορέων του δημόσιου τομέα, προωθώντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων cloud μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η Google έχει ανακοινώσει την κατασκευή ενός cloud region στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν υψηλής απόδοσης και ασφαλείς λύσεις cloud. Επιπλέον, υποστηρίζει startups και ΜΜΕ μέσω εργαλείων όπως το Google Workspace, ενώ επενδύει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και βιώσιμες τεχνολογίες.

Παρουσία στην Ελλάδα έχει και η Oracle, ενώ η AWS λειτουργεί γραφείο στην Αθήνα για την υποστήριξη επιχειρήσεων και δημοσίων έργων. Παρέχει λύσεις IaaS και PaaS, ενώ προσφέρει εκπαίδευση μέσω του AWS Academy.Πρόσφατα η Data4 ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με 3 Data Centers. Παρόλο που η εταιρεία δεν παρέχει άμεσα public cloud υπηρεσίες (όπως οι AWS, Microsoft ή Google), οι υποδομές της αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος cloud.

Αυτό σημαίνει ότι τα data centers της Data4 μπορούν να φιλοξενήσουν τις υποδομές των παρόχων δημόσιου cloud (co-location), δημιουργώντας έναν κόμβο τεχνολογίας που ενισχύει την τοπική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.