15 Ιαν 2025
READING

Το νου σας, διαδικτυακές αγορές και απάτες σε έξαρση εν όψη εορτών!

7 MIN READ

Το νου σας, διαδικτυακές αγορές και απάτες σε έξαρση εν όψη εορτών!

Το νου σας, διαδικτυακές αγορές και απάτες σε έξαρση εν όψη εορτών!

Πάντα οι άνθρωποι, θέλαμε να ξορκίσουμε το φόβο της μεγάλης νύχτας, της πεθαμένης φύσης, της παγωνιάς, της μοναξιάς, του νερού τοπίου στη καρδιά του χειμώνα. Κάποτε ήταν τα Σατουρνάλια, με πράσινα στεφάνια και κεριά, τζόγο, γέλια, τραγούδια και γιορτές και πολλά, πολλά δώρα.

Εικοσιένα αιώνες -άντε λιγότερο με αυτή τη μορφή- είναι τα Χριστούγεννα, για την γέννηση ενός παιδιού, ενός θεού, της φύσης ξανά, της ελπίδας. Και ξανά ξεγνοιασιά και οικογένεια και διασκέδαση και μοίρασμα και πολλά, πολλά δώρα. Πείτε υπερ – καταναλωτισμό ή υλικό ευδαιμονισμό, αλλά παγκόσμια ο Δεκέμβριος είναι ο πιο πολυέξοδος μήνας του χρόνου. Δώρα για τους φίλους, δώρα για τους συγγενείς, δώρα για τον εαυτό μας και ρούχα και στολίδια και μεγάλα τραπέζια και γιορταστικά δείπνα και πάρτι και δως του ρεστοράν και κλαμπ και γλυκά και ποτά πολλά και ξανά φαγητά. Μαζί, γιορτάζουν και το καίνε, όλοι εκείνοι που στήνουν διαδικτυακές απάτες επωφελούμενοι απ τον καταναλωτισμό των ημέρων. Το νου σας…

Πλαστές δωροκάρτες, ανύπαρκτοι ιστότοποι, ψευδείς προσφορές υπερβολικές και ψεύτικες αποστολές

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι διαδικτυακές απάτες αυξάνονται κατακόρυφα, λοιπόν και το ξέρουμε χρόνια τώρα, μα, να με την χαρά των ημερών, χαλαρώνουμε. Και όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο πιο γινόμαστε πιθανά «θύματα». Οι επιτήδειοι απατεώνες έχουν ως όπλα τους τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου και εκείνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την κακόβουλη διαφήμιση -και αυτή στα ΜΚΔ- και τις καταχωρίσεις σε σελίδες αγγελιών. Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης βοηθάει ακόμη περισσότερο το έργο τους. Οι 10 μεγαλύτερες απάτες της εορταστικής περιόδου που θα πρέπει να προσέξουμε, σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, αφορούν πρώτα απ όλα στις δωροκάρτες. Αποτελούν πάντα ένα ευπρόσδεκτο δώρο και είναι περιζήτητες αυτή την εποχή. Οι επιτήδειοι απατεώνες το γνωρίζουν και διοχετεύουν πλαστές ή κλεμμένες δωροκάρτες σε εξευτελιστικές τιμές ή τις προσφέρουν ως «βραβείο» στο πλαίσιο άλλης απάτης. Οι ψεύτικοι ιστότοποι μιμούνται νόμιμους ιστότοπους καταστημάτων ή εταιρειών και είναι ένα συνηθισμένο μέσο εξαπάτησης αυτή την εποχή. Θα δημιουργηθούν, είτε για τη συλλογή προσωπικών και οικονομικών στοιχείων είτε για τη λήψη χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό που ελέγχεται από τον απατεώνα. Προσφέρουν δήθεν, υπερβολικά καλές προσφορές σε δημοφιλή προϊόντα και ζητούν να εισαγωγή προσωπικών πληροφοριών, όπως όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, email και στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται και είτε χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους απατεώνες είτε πωλούνται σε άλλους. Καλά στήνουν και προβάλουν, ακόμα, προσφορές πολύ καλές για να είναι αληθινές, που διαφημίζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, πουλώντας προϊόντα που έχουν μεγάλη ζήτηση σε πολύ χαμηλή τιμή. Η πληρωμή ζητείται συνήθως μέσω εφαρμογών άμεσης πληρωμής όπως το Zelle ή το Cash App. Ωστόσο, το θύμα σύντομα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κανένα προϊόν και τα χρήματά του έχουν χαθεί για πάντα. Έχουμε ξεκινήσει πριν τα Χριστουγέννων και αγοράζουμε συχνά με διαδικτυακές παραγγελίες τα διάφορα δώρα για φίλους και συγγενείς και δεν παρακολουθούμε, προσεκτικά, την παρακολούθηση των παραδόσεων, ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε πως τα email ή SMS από δημοφιλείς εταιρείες κούριερ, όπως UPS, FedEx, DHL και άλλες, είναι όλα ψεύτικα. Για άλλη μια φορά ζητείται η εισαγωγή προσωπικών στοιχείων για να επιβεβαιωθεί μια παράδοση. Αρκετές φορές ο σύνδεσμος μπορεί να εγκαταστήσει κρυφά κακόβουλο λογισμικό.

Παραπλανητικές κάρτες ευχών, fishing απ το τηλέφωνο, κληρώσεις βραβείων και ανύπαρκτες φιλανθρωπικές οργανώσεις

Οι χαριτωμένες ψηφιακές κάρτες ευχών είναι πολύ αγαπητές και διαδεδομένες, αλλά μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό ή να χρησιμοποιηθούν ως προσπάθεια συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Αν λάβουμε έναν σύνδεσμο που υποτίθεται ότι οδηγεί σε μια εξατομικευμένη ψηφιακή κάρτα ευχών, μπορεί στην πραγματικότητα μας κατευθύνει σε κακόβουλους ιστότοπους ή κατεβάζει κακόβουλο λογισμικό που θέτει σε κίνδυνο τη συσκευή μας. Άλλοι σύνδεσμοι μπορεί να μας ζητήσουν να «επαληθεύσουμε την ταυτότητά μας» ή να δώσετε προσωπικά στοιχεία για να δούμε την κάρτα. Εννοείται και εδώ και παντού, πως ΔΕΝ το κάνουμε. Μη τραβήξουμε και τόσο ζόρι, για να δούμε τον Αϊ Βασίλη να στέλνει φιλάκια και μια έκρηξη από κατακόκκινες καρδούλες. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, απατεώνες τηλεφωνούν προσποιούμενοι τους εκπρόσωπους καταστημάτων, εταιριών Κούριερ, φιλανθρωπικών οργανώσεων και άλλων φορέων, με σκοπό ξανά να μας αποσπάσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες. Ζητούν απευθείας να κάνουμε δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς, να συμμετάσχουμε σε κληρώσεις ή έρευνες ή να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία για κάποια παράδοση. Έχουμε βέβαια και απατεώνες διαφημίζουν δώρα και κληρώσεις στο διαδίκτυο, αρκεί εμείς, μόνο, να συμπληρώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά σε απάτες. Τα προσωπικά στοιχεία ζητούνται βέβαια, όπως οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών μας από φιλανθρωπικές οργανώσεις που ζητούν μικρά ποσά για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και πρόσωπα που τα έχουν ανάγκη μέρες που είναι. Οι ενοχές μας ή η καλοσύνη μας γίνονται παιχνιδάκι στα χέρια τους.

Ψεύτικες εποχιακές δουλειές και απάτες για  διακοπές και ταξίδια

Οι ψεύτικες αγγελίες θέσεων εργασίας υπόσχονται μεγάλους μισθούς για λίγη και εύκολη δουλειά όπως εργασία από το σπίτι κάνοντας εισαγωγή δεδομένων, μυστικές αγορές ή απλές διαδικτυακές έρευνες. Συνήθως απαιτούνται ελάχιστα προσόντα και η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη, κάτι που κάνει τις αγγελίες αυτές ιδιαίτερα ελκυστικές σε όσους ψάχνουν δουλειά ή παραπάνω εισόδημα. Εννοείται πως καμία τέτοια ξεκούραστη δουλειά με υψηλές απολαβές δεν υπάρχει και αν υπήρχε δεν θα μας έβρισκε από μόνη της. Κλέβουν τα προσωπικά μας στοιχεία και μας χρεώσουν και αμοιβή για την εγγραφή μας. Βασιζόμενοι στη μεγάλη ευκαιρία, απατεώνες διαφημίζουν ψεύτικες πτήσεις, πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλες υπηρεσίες διακοπών και ταξιδιών, που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, με το θύμα το μαθαίνει αφού φτάσει στο αεροδρόμιο ή στο ξενοδοχείο!

Ηθικό Δίδαγμα

Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ τα προσωπικά μας στοιχεία, σε απλά μηνύματα και email. Αν το κάναμε ήδη και την έχουμε πατήσει, το αναφέρουμε στην Αρχή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ενημερώνουμε την τράπεζά μας, ακυρώνουμε, καλού – κακού, κάρτες και ζητάμε νέες, αλλάζουμε κωδικούς πρόσβασης, συγκεντρώστε αποδεικτικά στοιχεία για την απάτη. Ακόμη δεν κάνουμε ποτέ – μα ποτέ-  κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, εφαρμόζουμε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, χρησιμοποιούμε ισχυρά και διαφορετικά passwords, ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς και την κίνησή τους για να εντοπίσουμε ενέργειες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν απάτη ή κλοπή ταυτότητας. Κάνουμε εγγραφή για να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για τις αγορές μας. Όταν πληρώνουμε online, βεβαιωνόμαστε ότι η διεύθυνση URL ξεκινά με “https://” και ότι το όνομα του ιστότοπου είναι σωστό. Προσέχουμε για ενδείξεις απάτης στον τρόπο πληρωμής που ζητείται, όπως τραπεζικά εμβάσματα, επαναφορτιζόμενες ή προπληρωμένες δωροκάρτες, κρυπτονομίσματα ή αποστολή μετρητών, καθώς αυτές οι μορφές είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Επαληθεύουμε τη νομιμότητα των διαδικτυακών καταστημάτων πριν κάνουμε αγορές. Α! Και κλασσικά κρατάμε τα πορτοφόλια και τις τσάντες μας ασφαλή και στο οπτικό μας πεδίο σε πολυκαταστήματα και πολυσύχναστες περιοχές, ενώ είμαστε προσεκτικοί με οποιονδήποτε έρχεται πολύ κοντά. Διότι εκτός απ την διαδικτυακή υπάρχει πάντα και η κλασσική κλοπή που καταλήγει σε κάρτες και προσωπικά στοιχεία, βέβαια!

Ο εορτασμός της γέννησης του Ιησού Χριστού, αλλάζει τη λειτουργία των εθνών, όπου όλα σταματάνε για λίγο. Εκείνος, που έκανε κήρυγμα την αγάπη και εναντιώθηκε στον υλισμό, γιορτάζεται μέσα από υπεραφθονία και υπερκαταναλωτισμό. Για την αμερικάνικη οικονομία το 1/6 των λιανικών πωλήσεων πραγματοποιούνται αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, ενώ ξοδεύονται κατά μέσο όρο περίπου 1000 δολάριο κατά άτομο, σε χριστουγεννιάτικα δώρα, με πολλούς καταναλωτές να χάνουν το μέτρο και να είναι σε χρέος για τους επόμενους 6 μήνες. Όπως και αν θέλουμε να γιορτάσουμε και να ξοδέψουμε, τουλάχιστον, ας το κάνουμε μόνοι μας και μη μας τα φάνε απατεώνες, γελώντας και φωνάζοντας «Ho – ho – ho Merry Christmas and Happy New Year».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.