15 Ιαν 2025
READING

Η Ελλάδα καινοτομεί: Τα 7 Projects που απέσπασαν ευρωπαϊκή πιστοποίηση STEP

4 MIN READ

Η Ελλάδα καινοτομεί: Τα 7 Projects που απέσπασαν ευρωπαϊκή πιστοποίηση STEP

Η Ελλάδα καινοτομεί: Τα 7 Projects που απέσπασαν ευρωπαϊκή πιστοποίηση STEP

Η Ελλάδα αποδεικνύει εμπράκτως ότι διαθέτει τα προσόντα προκειμένου να πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή καινοτομίας.

Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι επτά ξεχωριστά projects απέσπασαν τη “σφραγίδα ποιότητας” STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση η οποία αναγνωρίζει τα έργα που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και προωθούν τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων.

Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην πράσινη ανάπτυξη, την αποθήκευση ενέργειας, την κυκλική οικονομία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η «σφραγίδα» STEP

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σίγουρα είναι τιμητική, καθώς όταν μιλάμε για STEP, μιλάμε επί της ουσίας για ένα στρατηγικό εργαλείο της ΕΕ που απονέμεται σε έργα που πληρούν αυστηρά κριτήρια καινοτομίας, βιωσιμότητας και οικονομικής αξίας.

Η σφραγίδα αυτή βοηθά τα επιλεγμένα έργα να διεκδικήσουν χρηματοδότηση τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς, ξεπερνώντας τα συνήθη γραφειοκρατικά εμπόδια. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα όπως το Horizon Europe, το Ταμείο Καινοτομίας, και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στρατηγικών τομέων.

Ποια όμως ήταν τα 7 έργα που κατάφεραν να αποσπάσουν την συγκεκριμένη τιμητική διάκριση;

Lith.OS: Καινοτομία στις μπαταρίες λιθίου

Η Sunlight Group παρουσίασε το Lith.OS, ένα έργο που στοχεύει στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία. Με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα η οποία φτάνει στα 17 GWh, η μονάδα αυτή αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Οι μπαταρίες λιθίου που θα παραχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 68% στη φάση παραγωγής, ενώ θα καταστήσουν τις ενεργειακές λύσεις πιο προσιτές μέσω της μείωσης του κόστους κύκλου ζωής κατά 20%.

Το έργο, το οποίο αντλεί χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας, ενισχύει την ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ και προωθεί τη βιώσιμη μετάβαση.

Οι στρατηγικές πρώτες ύλες της Metlen

Η Metlen επικεντρώνεται στην παραγωγή τριών κρίσιμων πρώτων υλών – βωξίτη, γάλλιο και αλουμίνα. Το έργο στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτες χώρες, αξιοποιώντας εγχώριους πόρους μέσω περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών.

Με επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Metlen σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας καθετοποιημένης γραμμής παραγωγής, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα και θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή στρατηγική ανεξαρτησία. Ο επικεφαλής της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογράμμισε τη σημασία μιας πιο υποστηρικτικής πολιτικής για τις ευρωπαϊκές μεταλλευτικές βιομηχανίες.

APOLLO CO₂: Δίκτυο συλλογής και αποθήκευσης CO₂

Το έργο APOLLO CO₂ του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για τη μεταφορά και αποθήκευση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές μονάδες της Νότιας Ελλάδας. Μέσω ενός δικτύου αγωγών, το CO₂ μεταφέρεται στη Ρεβυθούσα για υγροποίηση και στη συνέχεια αποθηκεύεται μόνιμα σε υπόγεια κοιτάσματα, όπως στον Πρίνο. Το έργο, που διεκδικεί χρηματοδότηση 160 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύει την κυκλική οικονομία, μειώνει τις εκπομπές και συμβάλλει στη μετάβαση προς μια βιώσιμη βιομηχανία.

PERSEPHONE: Καινοτόμος διαχείριση CO₂

Η Helleniq Energy προωθεί το PERSEPHONE, ένα έργο που συνδυάζει τη δέσμευση, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση CO₂. Στο διυλιστήριο Ασπροπύργου, το δεσμευμένο CO₂ θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, όπως το eJet, που προορίζεται για την αεροπορική βιομηχανία.

Το έργο στοχεύει στην αποτροπή 716 ktpa εκπομπών CO₂ ετησίως και υποστηρίζεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Περσεφόνη αποτελεί παράδειγμα για τη σύνδεση της πράσινης ενέργειας με τη βιομηχανική παραγωγή.

RAD4AL: «Πράσινη» επανάσταση στη βαφή αλουμινίου

Η Elval Colour φέρνει επανάσταση στη βαφή αλουμινίου μέσω του έργου RAD4AL. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες σκλήρυνσης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και δέσμης ηλεκτρονίων, η διαδικασία μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και το ανθρακικό αποτύπωμα.

Το έργο αναμένεται να θέσει νέα πρότυπα βιωσιμότητας στον τομέα της μεταλλουργίας, προσφέροντας λύσεις υψηλής απόδοσης που ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση.

Rhyno: Το υδρογόνο του μέλλοντος

Το έργο Rhyno της Advent Technologies επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμου υδρογόνου. Μέσω καινοτόμων κυψελών καυσίμου και συστημάτων ηλεκτρολύτη, το Rhyno φιλοδοξεί να αναδείξει το υδρογόνο ως βασική ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη.

Αυτή η προσέγγιση μειώνει την εξάρτηση από συμβατικά καύσιμα, προάγοντας τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Leo Photonics: Δορυφορικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας

Η Leo Photonics στοχεύει να αναπτύξει την πρώτη ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού για οπτικούς πομποδέκτες υψηλής ταχύτητας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για δορυφορικές επικοινωνίες.

Με τη στήριξη του Horizon Europe, το έργο φιλοδοξεί να διασφαλίσει την ψηφιακή κυριαρχία της ΕΕ, παρέχοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις στον τομέα της διαστημικής επικοινωνίας.

Η Ελλάδα οδηγείται σε μια νέα εποχή

Τα επτά αυτά έργα δεν αποτελούν απλώς παραδείγματα τεχνολογικών καινοτομιών αλλά αντιπροσωπεύουν μια νέα εποχή για την ελληνική βιομηχανία και την ευρωπαϊκή στρατηγική.

H Eλλάδα εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο μέλλον της παγκόσμιας τεχνολογικής ανάπτυξης

Από τη βιώσιμη ενέργεια και την αποθήκευση CO₂ έως τις δορυφορικές επικοινωνίες και την πράσινη βιομηχανία, η Ελλάδα καταδεικνύει ότι μπορεί να ηγηθεί της αλλαγής.

Με τη στήριξη της ΕΕ, αυτά τα projects ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και διασφαλίζουν τη συμμετοχή της στο μέλλον της παγκόσμιας τεχνολογικής ανάπτυξης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.