H έναρξη της δραστηριότητας για τη νεοφυή παραγωγική επιχείρηση Fruit Stories Edessa, έγινε σχεδόν ανέλπιστα. Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει τη δραστηριοποίηση της ίδιας και του αδερφού της, Γιώργου, η Αναστασία Πασιαλή. Η εταιρεία με έδρα την Έδεσσα αξιοποίησε τη μακρά παράδοση που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τις οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε όλα τα σπίτια παράγονται κατά παράδοση αρκετά γλυκά και μαρμελάδες από τους καρπούς που τπροσφέρει η γη.
«Οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού βρίσκονται στη ζωή όλων των ανθρώπων της περιοχής μας. Πρόκειται για τα χειμωνιάτικα εδέσματα, τα οποία κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο όλες οι νοικοκυρές παρασκευάζουν γλυκά, τουρσιά, ο τραχανάς και μαρμελάδες. Όλα αυτά συνόδεύουν τη ζωή μας από όταν ήμαστε μικρά παιδιά. Κάποια στιγμή όταν έγινε πατέρας ο αδερφός μου, φτιάξαμε τηγανίτες με πετιμέζι σύκο για κέρασμα. Το πετιμέζι σύκο είχε αρχίσει σταδιακά να εγκαταλείπεται και να διαφεύγει της παράδοσης της περιοχής. Πολλά σπίτια είχαν σταματήσει να το παράγουν τα τελευταία χρόνια. Όταν το φτιάξαμε συνειδητοποιήσαμε ότι η παραδοσιακή αυτή συνταγή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Με κάποιον τρόπο θελήσαμε να την ξαναφέρουμε στην επιφάνεια», λέει στο TheTotalBusiness η Αναστασία Πασιαλή.
Εκτάσεις γης κληρονομιά από τους προγόνους της οικογένειας
Ταυτόχρονα, η οικογένεια είχε στην ιδιοκτησία της χωράφια με κεράσια, τα οποία κληρονόμησε από τους προγόνους της. «Επιπλέον, μας δόθηκε και νομοθετικά η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας με το μοντέλο της οικοτεχνίας, προχωρώντας στη μεταποίησή τους. Βρισκόμουν σε μία φάση που σκεφτόμουν να εγκαταλείψω το διδακτορικό μου στα μαθηματικά, αναζητώντας κάτι καινούργιο. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η συγκυρία ήταν απολύτως ευνοϊκή καθώς ήρθα σε επαφή με το Orange Growe, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων», προσθέτει η ίδια.
«Έως τότε δεν είχα καμία συγκεκριμένη εικόνα για το τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Ακολούθησα ένα υπερεντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του Orange Growe με διάρκεια τριών μηνών, το οποίο απευθυνόταν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις αγροδιατροφής. Αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία, προχώρησα στη σύσταση του Food Stories. Με το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας σημαντική ανταπόκριση. Το Food Stories ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά, ωστόσο επηρεάστηκε από την πανδημία. Εμείς στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μας αρχίσαμε να οργανώνουμε βιωματικά σεμινάρια και επισκέψεις στο χωράφι με θέμα την εξέλιξη από το άνθος στο κεράσι. Από το 2025 θα δώσουμε ακόμα μεγάλη έμφαση στο επισκέψιμο αγρόκτημα και στη διοργάνωση workshops, με σκοπό να εκπαιδεύσουμε τον κοινό για τις συνθήκες και τις διαδικασίες που διέπουν τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση».
Τα προϊόντα που παράγει το κτήμα και η φιλοσοφία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Τα προϊόντα που παράγει είναι μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού κεράσι, γλυκό και μαρμελάδα σύκου, πετιμέζι σύκου βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή της προγιαγιάς μου καθώς και χωρίς ζάχαρη αλλά και ένα σιρόπι κεράσι.
Επιπλέον, διατηρεί συμβολαιακή συνεργασία με έμπορο, ο οποίος διαθέτει νωπά φρούτα στο εξωτερικό και σε αυτόν πωλούνται σημαντικές ποσότητες της παραγωγής. Κατά καιρούς οι δύο παραγωγοί έχουν πειραματιστεί με συνταγές τσάτνεϊ σύκου και κερασιού, ενώ συμπληρωματικά στη δραστηριότητά τους προχωρούν στην αποξήρανση των κοτσανιών κερασιού για την δημιουργία αφεψημάτων.
«Στόχος μας είναι εκτός των άλλων, τα προϊόντα της Food Stories να ενταχθούν στην κατηγορία των delicatessen προϊόντων, αλλά και να δημιουργήσουμε επισκέψιμο αγρόκτημα για να μπορεί κανείς να μας επισκέπτεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, μας ενδιαφέρει η δραστηριοποίησή μας στις εξαγωγές. Καθώς και να καταστούμε μία επιχείρηση που προτάσσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση, πριν ακόμα γίνουμε επιχείρηση και αποκομίσουμε τα πρώτα μας έσοδα, είχαμε αναθέσει τη συσκευασία των προϊόντων μας σε ένα εργαστήριο ατόμων με αναπηρία. Θέλουμε να αναπτυχθούμε τόσο, ώστε να είμαστε σε θέση να απασχολήσουμε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. H κοινωνική υπευθυνότητα, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να επιβάλλεται από διεθνείς οργανισμούς και κανονισμούς, αλλά να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας κάθε επιχείρησης», αναφέρει η Αναστασία Πασιαλή.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.