19 Δεκ 2024
READING

ΔΕΘ: Οι συμβιβασμοί που άνοιξαν το δρόμο για να προχωρήσει η ανάπλαση

4 MIN READ

ΔΕΘ: Οι συμβιβασμοί που άνοιξαν το δρόμο για να προχωρήσει η ανάπλαση

ΔΕΘ: Οι συμβιβασμοί που άνοιξαν το δρόμο για να προχωρήσει η ανάπλαση

Το έργο της ΔΕΘ είχε καθυστερήσει σημαντικά. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν εκτός του σχεδιασμού και της διασφάλισης χρηματοδότησης, να υπάρξει και κοινή πλεύση του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και της Πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπερταμείου, στο οποίο ανήκει η ΔΕΘ Helexpo, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ήταν απαραίτητο να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ του Υπερταμείου και του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπου στην περίπτωση της νέας ΔΕΘ, η αρχική πρόβλεψη ήταν για την ύπαρξη 70 στρεμμάτων πρασίνου, αντί για 100 που τελικά συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθούν από τα συνολικά 180 στρέμματα της έκτασης. Μία ακόμα παράμετρος είναι ότι αντί για περίπου 500 δέντρα που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, θα τοποθετηθούν 3.000 δέντρα εντός της έκτασης, με την βλάστηση να πυκνώνει σημαντικά.

Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε στην ατζέντα του αρκετές «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ως προς την υλοποίηση της ανάπλασης της ΔΕΘ. Στις θέσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης ήταν να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο 100 στρεμμάτων στο νότιο μέρος του ακινήτου με 4.000 φυτεύσεις δέντρων από την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου έως την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ζήτηση τη μείωση της κάλυψης των κτιρίων κατά 20% σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, όπου η συνολική κάλυψη των κτιρίων ανέρχεται στις 67.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στον παραχωρησιούχο η ευθύνη συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου

Ένα ακόμα βασικό σημείο που αποτελούσε κόκκινη γραμμή, ήταν η ευθύνη συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Γι’ αυτό και το Υπερταμείο συμφώνησε η συντήρηση να ανατίθεται σε όποια επιχείρηση ή επιχειρήσεις αναλάβουν τη διαχείριση του χώρου της νέας ΔΕΘ. Για τη δημιουργία του Πάρκου υπολογίζεται ότι απαιτούνται 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση για την ανάπλαση της ΔΕΘ θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη ο απερχόμενος Περιφερειάρχης και νυν Επίτροπος της Κομισιόν, Απόστολος Τζιτζικώστας διασφάλισε πόρους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι με βάση τον αναθεωρημένο σχεδιασμό και τον συμβιβασμό που τελικά επήλθε μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Υπερταμείου, η έκταση της ΔΕΘ θα είναι ανοιχτή προς τους πολίτες και όχι περιφραγμένη όπως είναι σήμερα, προκειμένου να δικαιολογεί και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που προορίζεται για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Στις 27 Δεκεμβρίου αναδεικνύεται ο project manager – Στο πρώτο τρίμηνο ο παραχωρησιούχος

Εκτιμάται ότι στις αρχές του 2025 θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου στον παραχωρησιούχο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης της ΔΕΘ τα επόμενα χρόνια. Στις 27 θα ανακοινωθεί ο project manager του έργου, ενώ πρόθεση του Υπερταμείου είναι στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς να ανακοινωθεί και το όνομα του παραχωρησιούχου, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Στόχος, εκτός των τουριστικών, εμπορικών και εκθεσιακών χρήσεων που θα υπάρχουν εντός της έκτασης, είναι να αποτελέσει η ΔΕΘ τα επόμενα χρόνια προορισμό και τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία της ΔΕΘ στο χρόνο

Η «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε.» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1925 και από το 1940 λειτουργεί στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Το 1999, η ΔΕΘ – Helexpo διασπάστηκε στις εταιρείες Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΔΕΘ Α.Ε.) και Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις Α.Ε. Το 2013 με το Ν.4109/2013 επανενώθηκε σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα με απορρόφηση της εταιρείας της Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ από την εταιρεία Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ΑΕ, με διακριτικό τίτλο «ΔΕΘ – Helexpo Α.Ε.». Η Εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της το Διεθνές Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης που είναι και η έδρα της εταιρείας στην οδό Εγνατίας 154 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και διαχειρίζεται τη χρήση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Helexpo Μαρούσι στην Αττική.

Το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλύπτει συνολική επιφάνεια 180.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 62.000 τ.μ. αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο κατανεμημένο σε ένα συγκρότημα 17 περιπτέρων. Τις εκθεσιακές εγκαταστάσεις συμπληρώνουν συνεδριακά κέντρα, χώροι στάθμευσης, άθλησης, ψυχαγωγίας, χώροι εστίασης, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, μουσεία, τράπεζες και γραφεία αναπτυξιακών φορέων. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα των Βαλκανίων χωρητικότητας 2.500 ατόμων (Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης).

Η ΔΕΘ – Helexpo διοργανώνει περισσότερες από 20 διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα και συντονίζει την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας σε εκθέσεις του εξωτερικού. Επιπλέον, φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της έναν μεγάλο αριθμό εκθέσεων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τρίτους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.