Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας από τους «πατέρες» της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, καθώς για πάνω από 35 χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο, όταν μάλιστα δεν ήταν τόσο «hot» για το ευρύ κοινό όσο είναι την τελευταία πενταετία.
Ο Αντώνης Κυριαζής, πρόεδρος και ένας εκ των βασικών μετόχων της SoftOne, με στρατηγικές κινήσεις, ρίσκο αλλά και μεγάλη γνώση της αγοράς πληροφορικής έχει οδηγήσει την εταιρεία στην οποία μπήκε μετοχικά το 2005 σε νέα ύψη. Έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού, που μετά και την πρόσφατη συγχώνευση με την Entersoft, αναμένεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες στην αγορά του business software.
Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 1973 μέχρι το 1978, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό, φοιτώντας στο Lancaster University το 1978-1979 ενώ από το 1979-1980 φοίτησε στο University of Sussex.
Πριν από τη SoftOne, ο Αντώνης Κυριαζής δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους κλάδους της τεχνολογίας και της πληροφορικής, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις. Με φόντο τις σπουδές του στον τομέα των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων, και με βαθιά κατανόηση των αναγκών της αγοράς, αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις που συνδυάζουν την απλότητα με την τεχνολογική καινοτομία.
Ήταν εκ των ιδρυτών και CEO της Singular, από όπου αποχώρησε το 2005 και αποφάσισε να μπει μετοχικά στη SoftOne. Η Softone ιδρύθηκε το 2002 από τους Νίνο Αρενίκη, Δημήτρη Βαλαχή και Γιάννη Καρατζίκο, ιδρυτών και βασικών μετόχων της Unisoft (ίδρυση το 1983), η οποία μάλιστα πολλά χρόνια αργότερα πέρασε στον όμιλο SotfOne. Ο κ. Κυριαζής απέκτησε μετοχές της SoftOne μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο από 2 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε στα 3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Unisoft είχε πωληθεί το 1998 στον όμιλο Altec, που εκείνη την εποχή ήταν από του κορυφαίους ομίλους του κλάδου, ενώ πριν η εταιρεία εξαγοραστεί από τη SoftOne το 2019, είχε περάσει στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών του ομίλου Altec.
Η εξαγορά της Unisoft αλλά και της Prosvasis το 2019, ήταν κινήσεις οι οποίες είχαν την υπογραφή του κ. Κυριαζή, καθώς πέρασαν την SoftOne στο επόμενο επίπεδο, καθώς τα προϊόντα επιχειρηματικού λογισμικού «Κεφάλαιο ERP» και «Atlantis ERP», που είχε αναπτύξει στο παρελθόν η Unisoft, διατηρούσαν τότε ισχυρή παρουσία στην αγορά και διέθεταν πολλά τεχνολογικά πλεονεκτήματα.
Η εξαγορά της Unisoft ήταν ιδιαίτερη περίπτωση. Οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν σε μια συμφωνία εξυγίανσης της Unisoft, με τη SoftOne να αποκτά τον έλεγχο της εταιρείας, έπειτα από μεγάλο κούρεμα των τραπεζικών οφειλών της και αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις 7,5 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής 10 ετών.
Η επένδυση-σταθμός του Olympia Group
Η καθοριστική καμπή για τη SoftOne ήρθε το 2016, όταν ο Όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού απέκτησε το 33,34% της εταιρείας. Αυτή η στρατηγική συνεργασία όχι μόνο παρείχε την απαραίτητη χρηματοδοτική ώθηση, αλλά και ενίσχυσε τη SoftOne με τεχνογνωσία και πόρους για την επέκτασή της σε νέες αγορές. Με τον Αντώνη Κυριαζή να δηλώνει τότε ότι «η επένδυση του Ομίλου Olympia στο μετοχικό μας κεφάλαιο, αποτελεί για εμάς σημαντικό σταθμό στη μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία της εταιρείας».
Η συνεργασία αυτή κατέστησε τη SoftOne έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λογισμικού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για τη διεθνή της επέκταση, καθώς σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε αγορές της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Από το 2019 έως το 2024, η SOFTONE ολοκλήρωσε μία σειρά στρατηγικών επενδυτικών κινήσεων που περιλάμβαναν την εξαγορά των εταιρειών Unisoft, Prosvasis, Regate, IMPACT, cosmoONE, Global Sustain, Sunsoft και Twinsoft, μεταλλασσόμενη σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη που απασχολεί σήμερα περισσότερους από 750 εργαζόμενους.
Το deal με την Entersoft που αλλάζει την αγορά
Βέβαια, το deal το οποίο αναμένεται να αλλάξει άρδην τα μεγέθη στην αγορά business software στην Ελλάδα, καθιστώντας την Softone ηγέτη, είναι όταν τον Μάρτιο του 2024 το Olympia Group, εξαγόρασε την εισηγμένη στο ΧΑ Entersoft του Αντώνη Κοτζαμανίδη, δαπανώντας 240 εκατ. ευρώ.
Ο Αντώνης Κυριαζής φέρεται να έπαιξε καίριο ρόλο να κλείσει το deal καθώς προφανώς οραματίστηκε τον τρόπο που η SoftOne θα μπορέσει με την κατάλληλη συμμαχία να γίνει ηγέτης στην αγορά. Και με τις «ευλογίες» και φυσικά τη χρηματοδοτική δύναμη του Olympia, προχώρησαν στην εξαγορά μίας από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου (η τρίτη είναι η Epsilon Net).
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι οι δύο εταιρείες (Entersoft-SoftOne) βρίσκονται στο δρόμο συγχώνευσης, με τον Αντώνη Κυριαζή να διατηρεί – όπως αναμενόταν- τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του νέου σχήματος. Και δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει έναν κρίσιμο και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα όπως η τεχνολογία.
Ο νέος οργανισμός θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του ομίλου στην αγορά και να εδραιώσει την εμπορική του υπεροχή. Βασίζεται στη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία, ενώ παράλληλα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη.
Τζίρος το 2023
To 2023 η Softone έκανε τζίρο 48,1 εκατ. ευρώ, τα adjusted EBITDA αυξήθηκαν κατά 44%, από 8,3 εκατ. ευρώ το 2022 σε 12,004 το 2023, ενώ εντυπωσιακό αποτελεί ότι τα κέρδη προ φόρων, που από ζημίες 789.000 ερυώ γύρισαν σε κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ (+806%), αλλά και στα κέρδη μετά φόρων που από 27,6 χιλιάδες, εκτοξεύτηκαν στα 4,5 εκατ. ευρώ (+16.300%). Μέσα στο 2024 η Softone εξαγόρασε την Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.