Η εποχή του «Soft Girl» έχει ξεκινήσει. Με 3 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, το κίνημα απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες, κυρίως της Gen-Z και στην επιθυμία τους, αν όχι στο δικαίωμα του, να πετύχουν μια καλαίσθητη, ανέμελη, υπερτονισμένα θηλυκή ζωή χωρίς να εργάζονται. Για την ακρίβεια, το νέο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνεί την εγκατάλειψη της εργασίας. Το life style που προβάλλεται, είναι καλοσχεδιασμένο στη λεπτομέρεια και τονίζει τη σαγηνευτική ελαφρότητα μιας σαμπανιζέ ζωής, που ορίζεται από έναν και μόνο αυτοσκοπό: τον ελεύθερο χρόνο.
Προβάλλεται, λοιπόν, μια γοητευτική εκδοχή χαλαρής ζωής όλο glitter και παστέλ, με συμβουλές διακριτικού, μα πολύ προσεγμένου μακιγιάζ και υγιεινού αλλά πολυτελούς τρόπου ζωής, όλο ακριβά εμφιαλωμένα νερά και φυσικούς χυμούς με βιταμίνες. Ο τρόπος ζωής των soft girls υπήρχε παγκόσμια, ως ένα μικρό trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το 2016 περίπου, αλλά ξαφνικά τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών γυναικών ειδικά στη Σουηδία, τη σκληροπυρηνική χώρα του της Σκανδιναβίας, που πρώτη απ όλες στήριξε με προοδευτική νομοθεσία την ισότητα των φύλων. Επίσης, είναι περιβόητος τόπος για την νομοθετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής , με τους περισσότερους εργαζόμενους να παίρνουν έξι εβδομάδες διακοπές το χρόνο και λιγότερο από το 1% να εργάζεται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα. Πόσο έκπληξη προκαλεί το ότι οι Σουηδοί είναι υπέρ του τρόπου ζωής των soft girls κυρίως από νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, με το 14% των μαθητριών ηλικίας 7 έως 14 ετών να αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιες θηλυκότητες.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η γυναίκα να μην εργάζεται και να ζει απ τα εισοδήματα του συντρόφου της, έχοντας ελεύθερο χρόνο να ασχολείται με την πιο απαλή, ροζ κουφετί και χαλαρή υπόσταση της. «Οι νέες γυναίκες σήμερα δεν κουβαλούν την ιστορία του πώς οι γυναίκες έπρεπε να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους – το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα να έχουν μισθό και το δικαίωμα στην οικονομική ανεξαρτησία» δήλωσε η Γκούντρουν Σίμαν, συν ιδρύτρια και πρώην επικεφαλής του φεμινιστικού κόμματος Feministiskt initiativ της Σουηδίας, σε ένα απ τα πάμπολλα μιντιακά αφιερώματα και έρευνες που μαίνονται στη χώρα της, αναλύοντας το φαινόμενο. Οι νεαρές, όμως Σουηδές, αμφισβητώντας το προηγούμενο γυναικείο πρότυπο «girls boss», διατρανώνουν το ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να αποφασίζουν για τη ζωή τους και πως ζουν σε μια χώρα με όλες τις ευκαιρίες για να κάνουν καριέρα και έχουν όλα τα δικαιώματα, όπως και εκείνο του να επιλέξουν το παραδοσιακό μοντέλο της γυναίκας που μένει σπίτι και φτιάχνει ωραία γλυκά και ζυμωτό ψωμί.
Στον υπόλοιπο κόσμο γινεται ξεκάθαρο πως το «Girlboss» είναι τελειωτικά παρελθόν και πως η κοινωνική τάση αδιαφορεί για το αν θα θεωρηθούν τα soft girls» με ντεμοντέ νοοτροπία και ο παραδοσιακός τους τρόπος ζωής ως περιοριστικός. Στο ό,τι το soft girl μένει σπίτι, δεν εργάζεται και δεν προχώρα σε ένα επαγγελματικό στίβο, ενώ μπορεί, αλλά διαλέγει να μαγειρεύει, να καθαρίζει, να κάνει χειροτεχνίες και αφιερώνει χρόνο στην ομορφιά της, θυμίζει εκείνο το ρόλο υποτέλειας, που αιώνες πάλεψαν τόσο καιρό να σπάσουν οι γυναίκες, αντιτάσσεται το ό,τι νιώθουν όχι μόνο ισότιμες, αλλά ευνοημένες στη σχέση τους με τον σύντροφο τους.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μητέρες, σύζυγοι, σύντροφοι που μένουν στο σπίτι περιγράφουν πως φροντίζουν το νοικοκυριό τους, τους άνδρες και τις οικογένειές τους. Απεικονίζουν μια ζωή απλότητας και θαλπωρής. Δεν θα αλλάξουν αυτές τον κόσμο, ούτε θα πάρουν Νόμπελ -μιας και έχουμε τη Σουηδία εύκαιρη!- Λογοτεχνίας ή σε κάποια επιστήμη. Θα φτιάξουν όμως τα ωραιότερα γλυκά για τα Χριστούγεννα, θα διακοσμήσουν υπέροχα το σπίτι και θα κάνουν γιορτινό μέικ απ. Οι ειδικοί έχουν τη δική τους άποψη. Ξεχωρίζοντας τον Δρ. Πολ Κόντι, διαβάζουμε να λέει πως η τάση των soft girls και συντρόφων τους που την μοιράζονται προωθεί προσεκτικά φτιαγμένα για να είναι θελκτικά μηνύματα για την εξάρτηση και τους γυναικείους ρόλους που δεν έχουν τις ρίζες τους στην πραγματικότητα. Το ότι η ζωή είναι παστελ όμορφη και χνουδωτά εύκολη δεν ισχύει. Οι παροχές που οποιοσδήποτε μπορεί να μας εξασφαλίσει δεν μας κάνει ευτυχισμένες. Φαίνεται σαν ένα πιο εύκολο χάπι να το καταπιείς από το «η ζωή είναι δύσκολη» και «ας εξασκηθούμε να την αντιμετωπίσουμε».
Στην πραγματικότητα οι γυναίκες της Gen-Z βρίσκονται σε μια πραγματική στιγμή κρίσης. Σύμφωνα με μια έκθεση του Δεκεμβρίου 2023 από το Population Reference Bureau, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό, οι έφηβες έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας από τις προηγούμενες γενιές, συγκεκριμένα τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο 0,005%, ενώ τα ποσοστά αυτοκτονιών για έφηβα κορίτσια παρέμειναν σταθερά γύρω στα . 003% για τις τρεις προηγούμενες γενιές. Αυτή η γενιά γυναικών έχει επίσης αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής, ενώ κουβαλούν τραύματα από εμπειρίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έχοντας εσωτερικεύσει την ιδέα ότι η ευτυχία, τελικά, είναι να ζεις ήπια, σε χαμηλούς τόνους και αβίαστα, κάνουν επιλογές που μοιάζουν με διαφυγή. Η αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής αισθάνεται πως αξίζει τον κόπο. Η έλλειψη έντασης και πάθος γινεται πιο ελκυστική. Το εταιρικό περιβάλλον, ο ανταγωνισμός, το άγχος δεν τις αφορά, όπως τις μαμάδες του. Τις τελευταίες τις βλέπουν εξουθενωμένες να επιμένουν να κάνουν τις σούπερ – ηρωίδες και τις βιονικές γυναίκες.
Όπως και να χει και αυτά τα ήδη κουρασμένα κορίτσια, από μια ζωή που τους απαιτεί καριέρα, οικονομική ανεξαρτησία, μητρότητα, σύζυγο, καλή εμφάνιση οπωσδήποτε, θα ‘ρθει η στιγμή που θα καταλάβουν πως ιδανικό δεν υπάρχει και πως οι δυσκολίες και ο αγώνας θα τις βρουν, σε οποία ζωή κι αν νομίζουν πως επέλεξαν και σ όποιον ρόλο κι αν κρύφτηκαν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.