15 Ιαν 2025
READING

Πώς αλλάζει η αγορά του business software με την ενοποίηση Entersoft-SoftOne

4 MIN READ

Πώς αλλάζει η αγορά του business software με την ενοποίηση Entersoft-SoftOne

Πώς αλλάζει η αγορά του business software με την ενοποίηση Entersoft-SoftOne

Σε μία καθοριστική κίνηση – αναμενόμενη αλλά νωρίτερα απ’ ότι περίμενε η αγορά-, προχώρησαν Entersoft και SoftOne, αλλάζοντας ουσιαστικά άρδην την αγορά του business software στην Ελλάδα.

Οι δύο εταιρείες, οι οποίες πλέον εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του Olympia Group του Πάνου Γερμανού (μετά και την πρόσφατη εξαγορά της Entersoft), ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι βρίσκονται σε καθεστώς ενοποίησης, δημιουργώντας έτσι έναν πανίσχυρο πόλο στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού στη χώρα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία εταιρεία, που θα αναπτύσσει ενιαία εργαλεία και κοινές λύσεις για τους πελάτες της και θα ανέλθει στην κορυφή του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε, αυτός ήταν και εξαρχής ο στόχος του Olympia Group, όταν τον Μάρτιο του 2024 ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Entersoft για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών τους, ώστε μετά να προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά της εταιρείας και να ακολουθήσει δημόσια πρόταση για έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμα η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικούς όρους, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί από το νέο έτος. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει επιλεγεί και η νέα ονομασία και θα έχει διαμορφωθεί και η καινούρια εταιρική ταυτότητα και τα νέα (από κοινού) προϊόντα. Ωστόσο μέχρι τότε τα προϊόντα των δύο εταιρειών θα διατίθενται «ξεχωριστά».

Ο νέος οργανισμός αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα, διαθέτοντας ένα διευρυμένο portfolio λύσεων που αξιοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 90.000 πελάτες, ένα πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών, ενώ απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζομένους. Ενώ οι δύο εταιρείες  θα εμφανίσουν τζίρο στα 120 εκατ. ευρώ και τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 34 εκατ. ευρώ.

Η νέα εταιρεία, όταν ολοκληρωθεί και τεχνικά η ενοποίηση, θα συνεχίσει να προσφέρει πολλαπλασιαστική αξία για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους πελάτες και την αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (κυρίως στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία).

Διευθύνων Σύμβουλος του ενιαίου σχήματος θα είναι ο πρώην CEO της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, με τον Πάνο Μαρτίνη της Softone να αποχωρεί από την εταιρεία στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ενώ θέση προέδρου θα έχει ο Αντώνης Κυριαζής.

Epsilon Net ο αντίπαλος πόλος

Φυσικά, ο «αντίπαλος» της ενιαίας νέας εταιρείας είναι η Epsilon Net του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Γιάννη Μίχου. Ο οποίος επίσης προχώρησε σε μία στρατηγική κίνηση στα μέσα της χρονιάς, εξαγοράζοντας μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την General Atlantic (μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Ginger Digital).

Αυτή η κίνηση σήμανε και την έξοδο της Epsilon Net από το Χρηματιστήριο Αθηνών και στόχο είχε την ισχυροποίηση του ομίλου στο business software, με πολλούς στην αγορά να θεωρούν την κίνηση αυτή ως…αντεπίθεση στην κίνηση Olympia-Entersoft.

Σε αυτό το σχήμα ο Γιάννης Μίχος διατήρησε το ποσοστό του στο 55,42% ενώ η General Atlantic, μέσω της Ginger Digital, κατέχει 29,58%. Η Εθνική τράπεζα από την άλλη πλευρά θα αυξήσει το ποσοστό της από το 7,5% ( που έχει αποκτηθεί έναντι 30,446 εκατ. ευρώ πριν ενάμισι χρόνο) σε 15%.

Οι στρατηγικοί της στόχοι είναι η συνεχής βελτίωση και επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, η συνεχιζόμενη δέσμευση για τη συνεργασία με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας  για την ανάπτυξη ενσωματωμένων χρηματοοικονομικών και τραπεζικών προϊόντων ως υπηρεσιών, καθώς και η συνέχιση της εφαρμογής της στρατηγικής εξαγορών, και η σταδιακή ανάπτυξη των εργασιών στο εξωτερικό.

Παράλληλα η Epsilon Net ως όμιλος έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε έναν ενοποιημένο κύκλο εργασιών πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025.

Τα μερίδια αγοράς και τα δεδομένα στο business software στην Ελλάδα

Η αγορά λογισμικού επιχειρήσεων στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με κύριους παράγοντες την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής.

Η αξία της αγοράς λογισμικού στην Ελλάδα αναμένεται να τριπλασιαστεί την επόμενη πενταετία, φτάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται σήμερα.

Συνολικά, η ελληνική αγορά business software βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις στρατηγικές συνεργασίες να διαμορφώνουν το μέλλον της έως το 2030. Ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι επενδύσεις στην AI προβλέπεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 29% μεταξύ 2024 και 2028.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.